PUTOVANJA

Vodič kroz Beograd: ovo su top lokacije koje ne smijete zaobići

Zabava nadohvat ruke – Beograd je uvijek in!

Brojni posjeti Srbiji počinju i završavaju s Beogradom, njezinim glavnim gradom te kulturnim centrom. Smještena na ušću Save u Dunav, srpska prijestolnica utjelovljuje najbolje od svega – opuštene i pozitivne vibracije njezinih stanovnika, bogatu povijesti pod utjecajem brojnih kultura, sjajnu gastronomiju te vrhunsku zabavu u svako doba dana i noći. Nazivaju ga gradom kulture, inspiracije, sporta i festivala. Beograd se mijenja i razvija brzo, ali čuva svoju bogatu i raznoliku povijest, uz jedinstvenu mješavinu kulture, arhitekture i urbanog duha.

Ako ste u Beogradu prvi put, svakako ćete posjetiti i upoznati njegova najpoznatija mjesta. Trg Republike i Knez Mihailova ulica su centralna gradska mjesta. Na Trgu Republike se sastaju ne samo Beograđani, već i njihovi gosti, i to kod Spomenika princu Mihailu na konju. Odmah do spomenika je i Narodno kazalište te Narodni muzej, odakle najčešće započinje svaka šetnja kroz Beograd, kao i prvo upoznavanje grada. Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedan od najstarijih i najvrjednijih gradskih prostora, s nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 1870-ih godina. U njoj se danas nalaze najpoznatiji kafići, restorani, trgovine svjetskih brendova, ali i brojne galerije, institucije i kulturne znamenitosti.

Foto: Andrej Nihil - Beograd na vodi

Foto: Aleksandar Matić - Knez Mihailova

Ulica vodi do još jednog simbola grada – Beogradske tvrđave, u sklopu koje se nlaze Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, Statua pobjednika, Kula Nebojša, Amam – tursko kupatilo, Kapija Karla VII., kao i prostrani park Kalemegdan, gdje se nalaze biste važnih ličnosti srpske povijesti, znanosti i kulture. Ne propustite uživati u prekrasnom pogledu koji se s tvrđave pruža na ušće Save u Dunav, Novi Beograd i Zemun.

Foto: Predrag Vućković - Beogradska tvrdjava

Foto: Aleksandar Matić - Knez Mihailova

Za sve koji žele nakratko zakoračiti u Beograd kakav je bio nekada, nema boljeg mjesta od Skadarlije, ulice čiji su kafići i restorani tijekom godina ugostili brojne poznate ličnosti, primjerice Alfreda Hitchcocka, Jimija Hendrixa, Josipa Broza Tita i španjolskog kralja Juana Carlosa I. Najpoznatije „kafane“ na Skadarliji će vam poslužiti tradicionalne specijalitete domaće kuhinje, dok vas „kafanski muzičari“ prate omiljenom pjesmom. Ceste od kaldrme tipične su za još jedan dio grada koji je sačuvao izgled iz 19. stoljeća – Končićev venac s brojnim kafićima, galerijama i vinarijama.

Foto: Aleksandar Matić - Zemun, Gardos

Neki skroz drugi Beograd upoznat ćete ako prijeđete Savu te se zaputite u Zemun – još jedan romantični i poetični dio grada. Obala Dunava na kojoj se Zemun nalazi – Zemunski kej – kilometrima je duga promenada s nizom splavova koji noću postaju centar noćnog života te vam garantiraju zabavu do ranih jutarnjih sati. Kula Gardoš, s koje se pruža prekrasan pogled na rijeku, najprepoznatljiviji je simbol Zemuna.

Foto: Aleksandar Milutinović - Beton hala

Foto: Aleksandar Matić - Ada Safari, most na adi

Ako ste već upoznali najpoznatije beogradske lokalitete koji su must-see za svakoga tko je u gradu prvi put, spremni ste zaroniti u bogatstvo alternativnijeg Beograda! Savamala je posljednjih godina postala jedan od najpopularnijih, najposjećenijih i najmodernijih dijelova Beograda, kao mjesto koje okuplja alternativne umjetnike, moderan zvuk i sve što nosi doživljaj urbane kulture. Tu su smještene umjetničke galerije, brojni klubovi, sjajni restorani te barovi i kafići tik uz rijeku Savu. Također, tržnice su posljednjih godina postale drage turističke atrakcije u metropolama diljem svijeta. I Beograd ima svoje adute!

Foto: Predrag Vucković - Kalemegdan

Gastronomska ponuda Beograda je među TOP atrakcijama u svako doba godine. Pokraj više od tri tisuće restorana u gradu u kojima se služe specijaliteti srpske, ali i svih drugih vrsta kuhinja, na beogradskim se tržnicama može iskusiti svo bogatstvo lokalnih namirnica, domaćih proizvoda i organske hrane. Kalenić pijaca smještena je u centru Vračara, a u blizini je i Đeram pijaca. Na Dorćolu je najveća i najpoznatija Bajloni pijaca, a Zeleni venac je u samom centru grada, na “raskrižju beogradskih puteva”.

Još je puno toga što glavni grad Srbije nudi. Ovisno o interesima i načinu na koji volite uživati u city breaku, sigurno ćete naći nešto po vašem ukusu. No, ne brinite ako nešto propustite, srpska metropola će vas uvijek dočekati raširenih ruku. Beograd se ne posjećuje samo jednom, nego ga treba svako malo ponovno upoznati!

Foto: Branko Jovanovic - 506 (425) Beograd, Ada Ciganlija

Foto: Branko Jovanović - Beograd Beli Dvor

Foto: Andrej Nihil - Hram Svetog Save

Foto: Nira - Nikola Tesla muzej

Foto: Aleksandar Matić - Kalemegdan

Foto: Roza Sazdić - Ada Ciganlija

Foto: Andrej Nihil - Beograd

Naslovna fotografija: Slava Mičić
Objavljeno: 07.06.2022. u 16:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p