PUTOVANJA

Vrelo Bune: Jedan od najljepših izvora u Europi koji morate posjetiti barem jednom u životu!

Mjesto koje će vas očarati svojom ljepotom!
Ako ste i vi jedni od onih koji jedva čekaju prve proljetne, sunčane dane koje ćemo provoditi na nekim od najljepšim lokacijama u prirodi, ne tražite dalje jer pronašli smo savršeno mjesto koje će se zasigurno pronaći na bucket listi svakog ljubitelja prirode! Riječ je o vrelu Bune, jednom od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini koje je ujedno jedno od najvećih i najljepših izvora u čitavoj Europi!

Smješteno nedaleko od bajkovitog Mostara, na mjestu ovog vrela izvire rijeka Buna, jedna od najčišćih rijeka u regiji, a pored čijeg izvora je izrađena tekija otvorena za posjetitelje. Izvor rijeke Bune krije mnoge zanimljivosti, a ni do dana današnjeg nije potpuno istražen, unatoč tomu što ovdje dolaze ronioci i znanstvenici iz cijele Europe. Ova smaragdna rijeka izvire u maloj špilji u koju možete ući čamcem, a tu su stručni vodiči koji će vas voditi, pružiti vam sve informacije o samoj rijeci i priuštiti vam iskustvo za pamćenje! A s obzirom na to da je ovo mjesto sve popularnija turistička destinacija, ispred tekije je otvoreno nekoliko suvenirnica, kao i restorana u kojima možete probati domaće specijalitete, poznate bosanske slastice i domaće specijalitete poput popularnih urmašica i svjetski poznatih baklava. 
 
Tekija - Mjesto za molitvu

Ne zna se točno kada je tekija izgrađena (pretpostavlja se krajem 15. stoljeća), ali se zna da ju je sagradio Acik-paša, čiji se grob nalazi u samoj tekiji i može se vidjeti. Ipak, ono što svi posjetitelji ističu već stoljećima jest činjenica da cijelo mjesto odiše neopisivim mirom, a zbog čega su derviši prvotno i odabrali upravo izvor Bune za svoju tekiju. Ulaz u samu tekiju se plaća, a kućica u kojoj se kupuju ulaznice nalazi se tik ispred ulaza. Više informacija otkrijte ovdje!
Foto: Instagram
Objavljeno: 17.03.2023. u 10:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p