PUTOVANJA

Zašto je dnevnik najbolji suvenir koji možete ponijeti s putovanja?

Nekoliko argumenata u korist dobrog starog pisanja
putovanje
Sjećate li se zadnjeg puta kada ste slučajno, u nekoj od gomile natrpanih kutija, naišli na svoj stari dnevnik? Jeste li zastali, što god u tom trenu radili, i prolistali tu prastaru i poluraspadnutu bilježnicu oblijepljenu ulaznicama s koncerata, vrećicama za šećer iz danas nepostojećih kafića u kojima ste provodili satove kemije, slikama s prijateljicama koje vam danas možda više nisu u životu? Je li vas preplavio osjećaj sreće upakirane u nesnosnu nostalgiju?

Jeste li se vratili godinama unatrag i osjetili miris zore u onom ružnjikavom klubu, jedinoj naznaci noćnog života na otoku na kojem ljetujete? Jeste li ponovno u ustima osjetili okus jeftinog bambusa kojeg je mućkao na klupici prijatelj iz djetinjstva, jeste li čuli more koje se u tišini noći nekako dramatičnije giba? Evokacije koje vjerojatno poznavati neće oni rođeni bliže 2000-ima, danas su za mnoge od nas stvar prošlosti. Bilježnice koje smo nekoć ispisivali dogodovštinama s ljetnih praznika, danas su materijal za nostalgiju i sjetimo ih se eventualno dok prelistavamo članak na BuzzFeedu o "stvarima znati mogu jedino oni rođeni prije 90-ih". Ili kad pospremamo i naiđemo na kutiju uspomena iz nekog drugog života. Dnevnike su danas zamijenile kamere mobitela i društvene mreže, jer za pisanje istih nitko nema vremena, baš kao ni za razvijanje svih tih nagomilanih fotografija na računalu. Kakav šamar romantici, rekli bi vječni nostalgičari.

travel journal
travel journal
Ipak, čini se kako se početak osvještavanja nazire, te smo se (pod "mi" mislimo na one rođene prije ere pametnih mobitela) zaista pomalo zasitili tog automatskog posezanja za mobitelom u svakom trenutku. Sada kada smo se malo nauživali mogućnosti koje nam je donijela tehnologija, kao da smo napravili puni krug i baš nitko nas više ne može uvjeriti u to kako je moguće istovremeno pucati fotografiju za fotografijom na koncertu omiljenog benda i uživati te upijati atmosferu. Nemoguće je biti u trenutku, osjetiti sve mirise, sve žamore, sve okuse i sve poglede ispod obrva dok šećemo po labirintu Medine nekog arapskog grada, dok se istovremeno natječemo s prijateljicom koja će okinuti više fotografija živopisnih prizora. Jer, ionako ćemo se kroz stotine fotografija prisjetiti atmosfere s putovanja. Ili možda nećemo?

Tehnologija nam je mnogo dobrog donijela, ali isto tako i odnijela, čemu u prilog idu i mnoga novija istraživanja koja tvrde kako ovisnost o pametnim telefonima škodi našoj memoriji jer su nam svi odgovori nadohvat ruke i naš mozak prestaje kontinuirano "vježbati". Zbog svega navedenog, mnogi su se odlučili ponovno povući u osamu svojih misli te su u moru lifestyle trendova na površinu napokon isplivali dobri stari dnevnici. Nakon što se pojam bullet journaling udomaćio u našim rječnicima, nije trebalo čekati dugo da stigne i travel journal, odnosno dnevnik putovanja, za koji se zaista nadamo da će i ostati jer sa sobom donosi isključivo pluseve.

Čak i ako se nikada niste smatrali vještim u verbaliziranju svojih misli, vođenje dnevnika na putovanju će vas natjerati na onih deset ili dvadeset minuta mira i promišljanja na kraju dana, tijekom kojih će biti nemoguće ne osjetiti se zahvalnim za sva iskustva ili se pak nasmijati na ono bizarno, ako ništa, retrospektivno. Pisanje dnevnika tjera da zaista budemo prisutni u trenutku, da uključimo sva osjetila i uživamo u svim podražajima. Umjesto da se trudite razmišljati o konstrukciji rečenice, jednostavno počnite bilježiti zvukove koje ste toga dana čuli na ulici, dok vas je simpatično, kao da mu o tome život ovisi, dozivao prodavač odijela u Bangkoku. Zapišite i onaj miris koji vas je zapuhnuo kad ste ušli u sićušni pub u sporednoj uličici u Dublinu koji vam je predložio sredovječni čovjek kojeg ste netom na ulici zaustavili. Oslonite se isključivo na svoja osjetila i pustite da vas ona vode kroz određenu destinaciju. Zabilježite sve koje ste sreli na svom putovanju, od divnog domaćina u iznajmljenom Airbnb-ju koji vas je uputio u lokalni noćni život, pa sve do onog ultra ljubaznog momka na ulazu u Sikstinsku kapelu. Lijepite u tu bilježnicu uspomena ulaznice, fotografije, iscrtavajte je motivima koji samo vama nešto znače i budite kreativni ako ste za to raspoloženi, baš kao što ste nekoć u djetinjstvu tetošili svoje tadašnje dnevnike. Vjerujte nam, za par godina ovo će biti mnogo dragocjenija uspomena s putovanja od generičkog kipića nasmijanog Buddhe ili Eiffelovog tornja na privjesku za ključeve.

travel journal
travel journal

M.M.
Foto: @marisahampe, @papier_liebe)
Objavljeno: 11.08.2017. u 14:48

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p