PUTOVANJA

Zašto je izvor rijeke Kupe sjajna ideja za aktivni jednodnevni izlet?

Smaragdna oaza koja će vas očarati svojom ljepotom

Ljeto je iza ugla, toplijih dana sve je više i više, a mi smo se već bacili na potragu za lokacijama u kojima vrući dani ne predstavljaju nikakvu zapreku za brojne aktivnosti. Gotovo da i nema boljeg načina za bijeg od užarenog gradskog asfalta od izleta u brdska, riječna područja koja posebno lijepo izgledaju upravo u tom razdoblju, a kojih u lijepoj Hrvatskoj ima napretek.

Jedna takva lokacija svoje je mjesto našla u šumovitom Gorskom Kotru, a radi se o izvoru Kupe - mističnom, smaragdno-zelenom biseru poznatog nacionalnog parka Risnjaka. Izvor Kupe je idilično, a prije svega lako pristupačno, mjesto idealno za provesti dan u prirodi, a osim divnih, uređenih šetnica i bajkovitih prizora netaknute prirode, više je razloga zbog kojih biste trebali posjetiti ovo mjesto. Malo tko zna da je izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih, još uvijek neriješenih zagonetki gorskokotarskog krša, te jedno od najčišćih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela hladne, pitke vode. Na nadmorskoj visini od 321 m, neobična vodena masa oblikovala je bajkovito tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.

Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira, a pristupiti mu možete iz dva smjera; iz naselja Razloge, udaljenog 15 km od Crnog luga, te iz naselja Kupari, udaljenog 30 km. Do samoga izvora prošetati ćete oko 5 kilometara, a oko samog izvora možete provesti gotovo čitav dan, stoga je izvor Kupe savršena ideja za aktivan izlet u prirodi, s puno šetnje i razgledavanja, a sjajno je mjesto i za izlet s najdražim nam, četveronožnim prijateljima. Šetnju prema izvoru upotpunite posjetom rodne kuće rijeke Kupe koja u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice, a usput svratite i u goransku kuću znanja koja čuva povijest i sjećanja sela Razloge i njegovih potomaka.

Foto:  Unsplash
Objavljeno: 10.06.2020. u 10:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p