PUTOVANJA

Zašto je posjet Nacionalnom parku Triglav odlična ideja za proljetni izlet?

Destinacija koja ostavlja bez daha

Jeste li znali da je Nacionalni park Triglav jedini nacionalni park u Sloveniji? Iako jedini, park Triglav pokriva gotovo cijeli slovenski dio zapanjujućih Julijskih Alpa o čijoj smo ljepoti več više puta pisali. Park je ime je dobio po Triglavu, najvišoj planini u samom srcu ove lokacije, koja je ujedno i dom najvišem vrhu Slovenije. Cijelo mjesto ponajviše karakteriziraju kristalno čiste vode, slapovi i bajkovito alpsko cvijeće koje u proljeće pretvara ovaj dio Slovenije u pravu bajku koju je teško opisati i putem fotografije, a koju zaista morate doživjeti barem jednom u životu.

U nacionalnom parku Triglav izvire najljepša slovenska rijeka - smaragdna Soča, koju okružuju veličanstvene doline Julijskih Alpi i bajkoviti slapovi čijoj se ljepoti nećete moći prestati diviti. Posebnost ovog mjesta čine i brojne klisure, krške posebnosti i ledenjačka jezera, a uz neopisiv pogled na prostrane šume, planinske livade i visoravni, postaje sasvim jasno da je Triglav u svoje granice ''smjestio'' samo najbolje od Slovenije, a zbog čega je na kraju krajeva i proglašen nacionalnim simbolom Slovenije kojim se građani itekako ponose. Nacionalni park Triglav pravi je raj za hodače, prvenstveno zbog velikog broj pješačkih staza, među kojima su najpoznatije i definitivno najljepše staza Soča, staza korita Tolminke, staza Triglavska Bistrica, staza Pokljuka i biciklistička ruta Radovna s koje se pružaju zapanjujući pogledi na prirodu koja vas okružuje, a koje ćete bez imalo sumnje pamtiti do kraja života!

Kada se pronađete u blizini NP-a, nipošto ne propustite posjetiti kanjon Vintgar; jednu od od najpopularnijih prirodnih ljepota NP-a koji će vas oduševiti svojom divljom i netaknutom ljepotom. Svakako obiđite i prekrasan vodopad Savicu; skriveni dragulj parka do kojega vas vodi više od 300 stepenica, no s obzirom na nevjerojatan pogled koji se pruža s vrha, budite sigurni da se trud oko uspona itekako isplati! Valja istaknuti kako se sam ulaz u nacionalni park ne plaća, no naplaćuju se posjeti određenim atrakcijama kao što su spomenuti kanjon Vintgar i vodopad Savica (3€). Više informacija o samom parku, rutama i mapama potražite na službenoj stranici.

Foto: Instagram
Objavljeno: 10.04.2022. u 00:00
Tagovi: putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p