PUTOVANJA

Zašto je slovenski gradić Izola odlična ideja za sunčani vikend izlet?

Mediteranska oaza koju morate posjetiti

Kada pomislimo na izlete u susjednu Sloveniju, najčešće se odmah sjetimo onih najpopularnijih lokacija poput čarobnog Bleda, prirodnih atrakcija poput Velike planine i rijeke Soče i šarmantnih gradova poput Ljubljane i Maribora. No, prekrasan mali venecijanski lučki gradić - Izola posve neopravdano ne dobiva ni približno toliko ljubavi, a zasigurno je jedna od najatraktivnijih destinacija u cijeloj regiji koju se zaista isplati posjetiti u toplijim mjesecima...

Izola je drevni mediteranski grad sa živom poviješću na slovenskoj obali. Stari dio grada počiva na nekadašnjem otoku, odakle mu i dolazi ime (na latinskom 'isola' znači 'otok'). Duša Izole najopipljivije se osjeti u šetnji drevnom ribarskom lukom, koja je posljednjih godina dopunjena modernom marinom samo na zapadu (i impresivnom flotom luksuznih jahti i drugih brodova). Ljeti se život ovdje sasvim prirodno usredotočuje na more i mnoštvo aktivnosti koje nudi, od izležavanja na suncu na nekoj od prekrasnih plaža pa sve do panoramskog razgledavanja i adrenalinskih sportova na vodi. No, zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, grad je idealna destinacija za izlete tijekom cijele godine, a posebice u proljetnom razdoblju kada je gotovo pa nemoguće upasti u gužvu. Usprkos svojoj maloj veličini, Izola je domaćin niza važnih festivala i događanja, uključujući Kino Otok Film Festival i tradicionalni Ribarski festival.

Ipak, uvjerljivo najatraktivnija su ribarska kulinarska umijeća domaćina Izole koja su sama po sebi i više nego dovoljan razlog za posjet ovom gradiću u koji ćete se bez imalo sumnje poželjeti vratiti. Svakako kušajte i domaće maslinovo ulje i neka od najfinijih domaćih vina kojima će vas domaćini ponuditi, a nipošto nemojte odbiti i domaću lozu koja se u Izoli nudi na svakom kutku. Više informacija o ovom pitoresknom gradiću potražite na linku!

Foto: Instagram
Objavljeno: 28.04.2022. u 11:33
Tagovi: slovenija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p