PUTOVANJA

Zašto je Velika planina odlična ideja za produženi proljetni vikend izlet u prirodi?

Čarobno mjesto koje će vas osvojiti svojom ljepotom

Ako ste još uvijek u potrazi za idelnom destinacijom u kojoj ćete provesti nadolazeći produženi vikend, slovenska Velika planina mjesto je koje će potpuno oduševiti zaljubljenike u prirodu, a posebno u proljetnom razdoblju, kada ovo slikovito mjesto preplave vijesnici proljeća i pretvore ga u pravu bajku koju morate doživjeti.

Smještena u zapanjujućim Kamničko-Savinjskim Alpama, Velika planina je jedno izuzetno rijetko mjesto visokoplaninskih pastirskih sela u Europi gdje je još uvijek živa tradicionalna alpska pastirska kultura. Ova divna visokoplaninska visoravan poznata je prije svega po svojim zadivljujućim prirodnim ljepotama. Njegov krajolik, obilježen prostranim pašnjacima i brojnim krškim fenomenima kao što su doline i udubine, isprepleten je širokom mrežom pješačkih ruta koje oduševljaju posjetitelje diljem svijeta, koji uglavnom dolaze kako bi upoznali pastirski način života iz prve ruke. Velika planina je tijekom cijele godine dostupna žičarom, a možete do nje doći pješice, nizom popularnih planinskih ruta. Iako je Velika planina najpopularnija kao planinarsko odredište ljeti, svako godišnje doba na ovom mjestu pokaže svoje čari, a proljeće je svakako najbolji period za sve one koji žele izbjeći gužve i velike grupe planinara.

A za one koji ipak planiraju posjetiti Veliku planinu u toplijim mjesecima, valja napomenuti kako sredinom lipnja domaći stočari dovode stoku na Veliku planinu i useljavaju se u slatke pastirske kolibe pokrivene šindrom u kojima ostaju tijekom toplih mjeseci kako bi se brinuli o stoci na ispaši. Znamenitosti ovog pitoresknog sela uključuju i Preskarjevu kolibu (Preskarjeva bajta) u kojoj možete razgledati muzejsku zbirku (otvorena od lipnja do rujna) i kapelu Svete Marije Snježne koju svakako morate posjetiti. Više informacija potražite na stranici.

Foto: Instagram
Objavljeno: 15.04.2022. u 11:41
Tagovi: slovenija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p