PUTOVANJA

‘Zbog balona smo proputovali pola svijeta’: Sve o letenju balonima na vrući zrak saznali smo iz prve ruke od Lejle i Igora

Svaki let je avantura za sebe, nove vizure, novi smjerovi vjetra, novi pogledi i novi izazovi

Iako ga nismo još doživjeli, damo se kladiti da je pogled iz balona vjerojatno najljepši pogled koji se može doživjeti. Zemlja sa svim svojim ljepotama servirana u pogledu od 360 stupnjeva, što bismo uopće mogli usporediti s tim. Osim pogleda, let balonom je definitivno i osjećaj, osjećaj zbog kojeg su se Lejla Seferagić i Igor Mikloušić zaljubili u letenje balonom svaki na svoj način. Zato smo upravo njih i pitali što to znači biti balonaš, letjeti svaki dan kad vrijeme to dozvoljava i zbog balona obići pola svijeta.

Igorova priča s balonima započela je kako kaže kad se rodio. Oba roditelja su mu piloti balona, a posvetili su se toj karijeri upravo kada su dobili njega. Kao pioniri ovog sporta osnovali su i prvi balon klub u Hrvatskoj - Balon klub Zagreb - koji i danas egzistira te je trenutno jedini komercijalni operater balona u Hrvatskoj.

Bio je to trnovit put pun uspona i padova, ali strast prema balonima i letenju koju su prenijeli na mene (za koju se nadam da sam prenio i na Lejlu) i dalje ne jenjava. Neka od mojih najranijih sjećanja su upravo putovanja na festivale i natjecanja s balonima gdje sam imao priliku vidjeti neke nove vizure te upoznati nove kulture i ljude iz cijeloga svijeta što mi je kasnije otvorilo niz drugih perspektiva u životu.

Lejlina priča nešto je kraća, ali jednako uzbudljiva. Jednostavno nam je rekla, kao što možete i pretpostaviti, za mene je priča s balonima počela kad sam upoznala Igora. Iako tad možda nisam niti bila toga svjesna.

Kako bismo uopće mogli nastaviti razgovarati o balonima, Lejla nam je opisala kako izgleda jedan let balonom.

Naš let započinje ili rano ujutro s izlaskom sunca ili nekoliko sati prije zalaska sunca. Nalazimo se najčešće na jednom od naših uzletišta ili u Hrvatskom Zagorju, Prelogu ili u Istri i nakon što napravimo zadnje provjere vjetra krećemo s pripremom balona. Balon se napuhuje prvo hladnim zrakom i za to vrijeme naši putnici prolaze kratki briefing prije samog leta. Potom krećemo zagrijavati zrak u balonu, a nekoliko minuta nakon već plovimo zrakom. Kod balona je posebno to da je svaki let jedinstven. Vremenski uvjeti nikada nisu jednaki i svaki let nas nosi nekim drugim putem i svaki put vidimo nove vizure. Rijetko se dogodi da sletimo na isto mjesto. Nakon uzlijetanja obično se uzdignemo da 1000 metara da ulovimo prekrasan pogled na područje nad kojim letimo. Stojite u otvorenoj košari, na 1000 metara iznad nekih od najljepših vizura na svijetu u potpunoj tišini s pogledom od 360 stupnjeva. Ti trenutci i nama koji letimo svaki letljivi dan stavljaju život u jednu sasvim drugu perspektivu.

Nakon toga se spuštamo nisko i ponovo iskorištavamo jednu od specifičnosti balona, a to je da možemo ploviti nekoliko centimetara iznad tla. Naše Zagorje sa svojim brežuljcima je kao stvoreno za takvo konturno letenje. Pratimo obrise brežuljaka, spustimo se na trenutak u krošnje, dovoljno nisko da možete ubrati grančice s vrhova drveća, promatramo srne, zečeve, fazane, popričamo s ljudima na tlu čije kuće preletimo i koji nas gotovo bez iznimke pozovu na gemišt. Po slijetanju, naša ekipa nas obično već čeka i nakon što spremimo balon, vraćamo se na uzletište, otvaramo pjenušac i nakon balonaškog krštenja proslavljamo s putnicima njihovu inicijaciju u svijet aeronauta.

Nakon ovog opisa već zamišljamo kako bi se to bilo po prvi put odvojiti od tla u neupravljivoj letjelici i prepustiti se strujama vjetra. Igor koji je letio još kao jako mali ne sjeća se svoj prvog leta balonom, no u pamćenju mu je ostao prvi solo let kad je postao pilot.

Nakon obuke i ispitnog leta s ispitivačem svaki pilot mora obaviti svoj solo let. Očekivao sam da će se to dogoditi nakon što sam 'položio' let s ispitivačem, no moj ispitivač je pretpostavljam bio zadovoljan s načinom na koji sam letio te mi je odlučio odmah 'priuštiti' solo let. Dao mi je instrukciju da se spustim do razine tla i da letim u ravnini s tlom. U jednom trenutku se balon krenuo naglo dizati i kad sam se okrenuo shvatio sam da je on samo iskočio iz košare. Bez njegove težine balon se naglo vinuo u zrak i samo sam ga čuo sa zemlje kako dovikuje: Čestitam, položio si! Uživaj u svom solo letu! Bilo je to jedno od najstrašnijih, ali i najuzbudljivijih iskustava u mom životu.

Ja sam ipak bila malo starija kad sam prvi puta poletjela. Slušala sam dugo o tom letenju balonom, no ništa me nije moglo pripremiti za to iskustvo. Moram priznati da mi nije bilo svejedno, posebno jer sam oduvijek imala mali strah od visine. Ipak, kad sam poletjela sve je to izblijedjelo, bila sam očarana onim što vidim. Tek nakon slijetanja sam shvatila da sam upravo provela jedan sat u pletenoj košari ispod neupravljive platnene 'vreće' vrućeg zraka, prisjeća se Lejla.

Od tog prvog leta u bavljenju balonima zadržali su ih neki očiti razlozi poput osjećaj slobode za vrijeme leta i nevjerojatni pogledi, ali i neke životne stvari. Prije svega, to je za oboje druženje s ljudima koji dijele istu strast kao i oni posebno na festivalima balona koji im omogućuju istraživanje svijeta i nezamjenjiv osjećaj avanture. Kako Igor kaže gdje god došli doživjet ćete taj kraj kao nitko do sada, skrenuti s utabanih turističkih ruta i najvjerojatnije sletjeti nekome u dvorište, upoznati ljude i kulture na način na koji ne biste imali priliku s niti jednom drugom formom prijevoza. Ali, tu je i jedna iskrena emocija koja je neodvojiva od balona, a to su osmjesi koje baloni izmame svima pa i njima. Teško za opisati, ali radi se o nečem iskonski djetinjem i čarobnom.

Osim komercijalnog letenja, festivali balona koje smo ranije spomenuli, dio su života svih balonaša. Lejlu i Igora baloni su odveli u gotovo sve kutke svijeta. Festivali i natjecanja u Europi posebno su im dragi i bliski pa im je jako teško izdvojiti samo jedan. Tako su krenuli nizati Europsko prvenstvo na Mallorci kad letite okruženi morem, letovi iznad pejsaža Umbrije i Toskane, letovi preko Alpa iz Austrije u Italiju...

 Zadnjih nekoliko godina sudjelovali su i na festivalima u Qataru, Saudijskoj Arabiji i Izraelu, a s dalekih putovanja uvijek se donesu najbolje anegdote.

Prošle godine imali smo priliku sudjelovati na festivalu balona koji se održavao u AlUli, novoj turističkoj destinaciji u Saudijskoj Arabiji. Organizator je osigurao posade za sve pilote, a ekipa su bili lokalni pastiri koji su imali kamiončiće na koje smo mogli spremiti balone. Iako se nikako nismo mogli sporazumjeti, naš vozač Ali se jako trudio da nas što bolje upozna s lokalnim običajima. Tako bi nakon svakog leta kad bismo sletjeli negdje u pustinji morali proći ritual gdje bi on pripremio kavu, čaj i datulje. Najveći doživljaj je bio kad smo sletjeli kraj jedne udaljene farme deva gdje je Ali nestao na nekoliko minuta i vratio se s toplim devinim mlijekom koje mu je pastir dao da imamo za našu jutarnju kavu. Gdje drugdje možete doživjeti ovakve situacije...prepričava nam Lejla.

Uz to što balonima obilaze svijet i sami su prošle godine pokrenuli festival balona u Prelogu kada ih je posjetilo 15 ekipa i desetci tisuća posjetitelja. Zato se nadaju se da će uspostaviti dugogodišnju tradiciju letenje nad područjem uz Dravu i ne planiraju stati na tome. U pripremi je još iznenađenja i nadaju se da će uspjeti obojiti nebo iznad Istre šarenim balonima, nakon skoro 10 godina pauze.

Za kraj Lejli i Igoru smo postavili dva brza pitanja: koje su njihove top tri destinacije za letenje balonom i na koji način bilo tko od nas može doživjeti sve o čemu su nam do sad govorili.

Lejla se ogradila pristranošću i navela Hrvatsku kao top destinaciju. No, Hrvatska se već godinama nalazi na top listama destinacija za letenje balonom, a kažu da im potvrđuju ne samo putnici već i međunarodne ekipe balonaša koje ih posjećuju na festivalima. Igor je u Europi izdvojio dolinu Loire u Francuskoj koja je uz prirodne ljepote prepuna povijesti i prekrasnih dvoraca. Naravno i popularna Cappadocia koja, iako već u fazi masovnog turizma, pruža priliku uzleta s mnoštvom drugih balona.

Ako poželite sami iskusiti let balonom lokacije za uzlijetanje Balon kluba Zagreb su za sad u Hrvatskom Zagorju, Međimurju i Istri. Svaka od ovih destinacija je posebna, a to možete i vidjeti na društvenim mrežama kluba. Javite im se na mail info@baloni.hr s informacijom gdje i kada biste voljeli poletjeti, a ako je vrijeme na taj datum povoljno jednostavno up up and away, kaže Igor.

Foto: privatna arhiva
Objavljeno: 10.06.2023. u 00:00
Tagovi: baloni

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p