PUTOVANJA

Zbog štrajkova u Francuskoj otkazuju se brojni europski letovi, a Ryanair je pokrenuo peticiju kako bi spasio nadolazeću sezonu!

Peticiju možete potpisati klikom na link u članku!
Nakon neuspjelih apela upućenih Europskoj komisiji da zaštiti prelete (letove koji ne polijeću ili slijeću u Francuskoj, već samo imaju rute koje prolaze iznad nje) tijekom štrajkova francuskih kontrolora zračnog prometa (ATC) koja bi mogla potrajati, Ryanair je pokrenuo Europsku građansku inicijativu (ECI ), točnije peticiju kojom traže zaštitu i održavanje neba EU otvorenim.

Poznata zrakoplovna tvrtka otvoreno osuđuje pasivnost predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja nije poduzela ništa protiv francuske vlade, a koja je zaštitila svoje domaće letove tijekom štrajkova ATC-a, dok je ostale prelete otkazala. “Iako poštujemo pravo na štrajk, potpuno je neprihvatljivo da se europski putnički letovi koji nadlijeću Francusku opetovano odgađaju ili otkazuju zbog francuskih štrajkova ATC-a”, kazao je Eddie Wilson, izvršni direktor Ryanair DAC. Prema Ryanairu, od početka 2023. francuski štrajkovi ATC-a, uzrokovani Macronovom mirovinskom reformom, doveli su do otkazivanja 300 letova i prekida dodatnih 6000, od kojih su 80% bili preleti. 

Što Ryanair zahtijeva peticijom?

Ne samo da je ukupno 13 dana štrajka utjecalo na 1 milijun putnika, već zrakoplovna kompanija ističe da je potreba za zaobilaženjem francuskog zračnog prostora zahtijevala dodatnih 1,1 milijun kg goriva, što je pridonijelo 4000 dodatnih tona CO2 emisije. Peticijom se od EU-a traži da zaštiti slobodno kretanje koje obuhvaća: Uključivanje preleta EU-a, Dopuštanje drugim europskim ATC-ovima, koje nadzire Eurocontrol, da upravljaju letovima iznad Francuske tijekom francuskih ATC štrajkova te naredbu francuskim ATC sindikatima da se uključe u arbitražu umjesto u štrajkove. Pokrenuta 20. ožujka, peticija je već prikupila preko 45.000 tisuća potpisa, a možete ju potpisati ovdje!

Foto: Instagram
Objavljeno: 22.03.2023. u 10:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p