PUTOVANJA

Zürich - grad koji spaja prošlost i budućnost

Nezaboravno putovanje blogerice Sare Legović

 
Nakon dugogodišnjeg čitanja i slušanja o Švicarskoj, zemlji najboljih satova i visoke uređenosti, odlučila sam svoje jesensko slobodno vrijeme iskoristiti za taj put i sama se uvjeriti u ono što se priča. Prije pola godine imala sam priliku po prvi puta upoznati tu divnu zemlju kroz Ženevu. No, kad god bi se u društvu pričalo o Zürichu, pričalo bi se sa sjajem u očima i nostalgičnim glasom. Stoga je bilo pitanje vremena kada će i taj dragulj Švicarske doći na moj repertoar.

Moj zaručnik Petar i ja odlučili smo se uputiti na 900 km dug put autom kako bismo imali prilike vidjeti i doživjeti nešto malo više od samog odredišta. Iako je put bio naporan, isplatilo se. Točno u suton cesta nas je dovela u samo središte Züricha. Sav umor je zanijemio pred slikom starog grada koji se proteže na istoimenom jezeru.
 

Dok gledate u jezersko prostranstvo koje više odaje dojam mora nego samog jezera i koji je uvijek lagano prekriven intrigantnom maglicom, pogled vam razbijaju divlje i groteskne švicarske Alpe čiji su vrhovi već lagano prekriveni bijelim pokrivačem. Taj cijeli bajkoviti i pomalo nestvaran prizor tjera vas da ne ostanete ravnodušni prema ovom gradu kojeg još niste ni istražili. Zürich je najveći grad Švicarske te je prozvan gradom Fontana, budući da ih ima točno 1200, a zanimljivo je da iz većine fontana izvire pitka voda, što stanovnici u prolazu vole i iskoristiti. Kroz grad prolazi rijeka zvana Limmat koja neuobičajeno istječe iz jezera i tako razbija stari grad koji je povezan nekolicinom velikih i malih mostova. Krajolikom dominiraju crkveni tornjevi, a najpoznatiji su Grossmunster, prepoznatljivo gradsko svetište, i Fraumunster koje je u prošlosti bio ženski samostan.
 Iako stanovnici Züricha žive jako užurbanim i poslovnim tempom, na ulicama i u poslu ne primjećujete histeriju i agresivnost što, za razliku od drugih gradova, može izazivati nelagodu, pogotovo ako ste turist u otkrivanju grada. Pridaju veliku važnost kulturi i obrazovanju stoga su svuda po gradu smješteni muzeji, kazališta, obrazovne ustanove i istraživački centri. Svakako trebate posjetiti Kunsthaus ili Muzej Lijepih umjetnosti u kojem možete vidjeti djela suvremene umjetnosti kao što su Picasso, Munch i Chagall koji je izradio vitraje u gore spomenutom ženskom samostanu Fraumunsteru, ali i nešto starijih majstora poput Van Gogha i Moneta. Osobno najdraži objekt koji sam imala prilike vidjeti u ovom gradu je Le Corbusier Centar ili još nazivan kao Heidi Weber Muzej. Poznati švicarski arhitekt znan kao Le Corbusier začetnik je moderne arhitekture. Centar koji je izgrađen 1960. godine pod vodstvom Heidi Webera nacrtom i idejom samog Le Corbusiera čine ovu građevinu intrigantnom i poželjnom. Smještena netom pored jezera, skrivena među stoljetnim drvećem odiše i vrišti zanimljivim minimalizmom velikog vizionara. Iako je grad prepun starih zgrada i tim prizorom vam misli odlutaju u neka druga vremena na svakom omanjem trgu ili slijepoj ulici pogled će vam zastati na neku modernu skulpturu mladog umjetnika, što uvelike doprinosi i ukazuje koliko Švicarci cijene svoju prošlost, ali isto tako pridaju važnost budućnosti i socijalnom razvijanju.
Nakon što se umorite od silnog hodanja i razgledavanja, zastanite na prvom take away-u i sjednite se na šetnicu pored jezera te uživajte u dobroj hrani i još boljem pogledu. Zürich je zaista raznolik i mješovit u svom stanovništvu, ali i u hrani. Bilo da ste ljubitelj vegetarijanske, orijentalne ili domaće kuhinje, ponude kroz centar grada ili uz samu šetnicu jezera neće manjkati. Cjenovno je skuplji od onoga na što smo mi navikli u Hrvatskoj, ali to stanovnici Züricha mogu opravdati svojim visokim standardom života. Službeni jezici su talijanski, francuski i njemački te Zürich spada u njemačko govorno područje. No, to vam nikada neće predstavljati problem budući da stanovnici znaju sva tri jezika, kao i engleski. A shopping? Toliko ćete biti očarani gradom, njegovim zanimljivostima i znamenitostima da ćete zaboraviti šetati po dućanima kojih, naravno, ne nedostaje. Glavna shopping ulica Züricha je Bahnhofstrasse te je proglašena najskupljom ulicom u Europi i trećom najskupljom u svijetu. U njoj ćete naići na dućane najluksuznijih svjetskih brendova ali zanimljivost koja ju čini “najskupljom” je ta da se ispod nje nalaze trezori poluga zlata najvećih banaka na svijetu te sama pomisao na to pomalo golica maštu. U sporednim malim uličicama naići ćete na njihove tradicionalne suvenirnice koje sadrže sveopće poznate švicarske nožiće, švicarske satove ali i male manufakture i radionice domaćih čokolada. Jesam li već spomenula da se u Zürichu nalazi tvornica poznate Lindt čokolade?

Ako vas ikada put odvede u Zürich samo se prepustite gradu i dopustite da vas on sam vodi i upoznaje sa svojom poviješću i lakoćom življenja. Za kraj bih upotrijebila staru Švicarsku poslovicu koja najbolje opisuje moje dojmove grada, a posljedično i države: “Savršeno kao Švicarski sat.”

  
 
photos: Sara Legović
Objavljeno: 15.10.2014. u 11:28
Tagovi: putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p