LIFESTYLE

Sada možete ''prošetati'' najpoznatijim svjetskim botaničkim vrtovima!

Virtualni obilasci najljepših gradskih vrtova

U proteklih nekoliko tjedana koje su obilježili intezivni boravci na zatvorenom te socijalno distanciranje, i najveći introverti zaželjeli su se barem kratkog boravka u prirodi i šetnje zelenim parkovima.

S obzirom da su gotovo sva mjesta javnih okupljanja zatvorena, brojne institucije poput kazališta, kina, nacionalnih parkova i sl. odlučile su svim zainteresiranima omogućiti virtualni pristup i na taj način obogatiti i upotpuniti ovo vrijeme koje smo prisiljeni provoditi u svojim domovima. Jednaka je situacija i s botaničkim vrtovima; čak 1700 svjetskih botaničkih vrtova zatvorilo je svoja vrata zbog zdravstvene sigurnosti, a neki od njih nedavno su se pridružili virtualnom svijetu te nam omogućili razgledavanje zelenih oaza iz sigurnosti naših dnevnih boravaka. U nastavku smo izdvojili pet najljepših, svjetski poznatih, botaničkih vrtova koje želimo posjetiti barem jednom u životu, a koje dotada, možemo promatrati – virtualno.

Botanički vrt Versailles, Pariz

Vrtovi Versaillesa jedni su od najstarijih, najvećih i najspektakularnijih na svijetu, a krase ih čak 372 statue, 55 različitih izvora vode, čak 600 fontani i stotine tisuća biljaka i drveća koje se neprestano sadi tijekom cijele godine.Vrt je dio bajkovitog versajskog dvorca, a čitav kompleks sada možete obići iz udobnosti vašeg doma!

Vrt slikara Claudea Moneta, Giverny

Claude Oscar Monet jedan je od najvažnijih i po mnogima najdosljedniji predstavnik francuskog impresionizma koji je svoju ljubav prema prirodi i umjetnosti objedinio slikajući, ali i uređujući vrtove u malom selu 60-ak kilometara od Pariza. Vrt se i dandanas održava u poznatom stilu Moneta, a svake godine privlači sve veći broj posjetitelja iz svih dijelova svijeta.

Botanički vrt Trauttmansdorff, Merano

Smješteni u zapanjujućem krajoliku južnog Tirola, talijanski vrtovi Trauttmansdorff proglašeni su najljepšim vrtovima 2005. godine, a jedinstveni su zbog brojnih detalja koji potječu iz europske krajobrazne arhitekture. Renesansni vrtovi, geometrijske zasade i raskošne engleske ruže samo su neki od razloga zbog kojih se ovaj vrt redovito pronađe na samom vrhu najljepših svjetskih botaničkih oaza.

Botaničkit vrt Kew Gardens, London

Udaljen samo 30 minuta od samog centra Londona, Kew Gardens vrt krije jednu od najvećih i najraznovrsnijih kolekcija biljaka na svijetu. U sklopu vrta smjestio se i divovski staklenik ispunjen zapanjujućim tropskim biljkama, od kojih su mnoge na rubu izumiranja. Svakako preporučamo da se, u virtualnoj šetnji, ''popnete'' na sam vrh – Pagodu, i osvrnete kako biste uživali u prizoru na glavni grad – London.

Botanički vrt Buffalo, New York

Frederick Law Olmstead, poznati krajobrazni arhitekt koji stoji iza dizajna popularnog New Yorka Central Parka, dizajnirao je jedan od najstarijih botaničkih vrtova, u gradu Buffalo. Virtualna šetnja omogućuje vam ulazak u vrtoglavo visoku staklenu kupolu viktorijanskog stila, ispunjenu tropskim voćkama i neodoljivim sukulentima.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 08.04.2020. u 11:41
Tagovi: putovanja, Italija

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p