MATEA MARTEK

Sanjive vjenčane fotografije koje će obožavati minimalisti

Iza objektiva: Irina i Matej

irina i matej
Irina i Matej su dvije apsolutno različite jedinke koje funkcioniraju savršeno zajedno i koje se vole. Zaručnici, najbolji prijatelji i partneri. Irina je onaj optimistični sanjarski tip, a Matej realist koji čvrsto stoji na zemlji. Oboje vole jednostavnost, minimalizam, dobru knjigu, putovanja, glazbu, kuhanje za prijatelje, svog psa Marsa... I fotografiju.

Njome su se, kažu, počeli baviti iz hobija. Matej je uvijek lovio psa s fotićem, a Irina prijateljice po krovovima, sa starim fotoaparatima i jednim dosvjetljivačem. Radili su to iz gušta i samo za svoje oči, sve do trenutka u kojem su odlučili ponešto podijeliti i na društvenim mrežama, iz čiste znatiželje. Tada je, pogađate, i počela njihova sadašnja karijera.

irina i matejIrina i Matej


Zahvaljujući prvom angažmanu na vjenčanju, Irina i Matej svoje su dotadašnje sanjarenje, želju i ljubav prema fotografiji pretvorili u posao. Vjenčanja su se počela nizati, a dotad inspirirani i potaknuti na stvaranje radovima Petra Jurice, Marka Marinkovića, The Kitcheners ili A Fist Full of Bolts, Irina i Matej su iskristalizirali i vlastitu estetiku - minimalizam, prirodno svjetlo, jednostavnost boja te tu i tamo kršenje pokojeg pravila. Edgy and photojournalistic, rekla bi jedna mladenka čije su vjenčanje imali prilike ovjekovječiti.

''Danas je toliko puno fotografa čiji rad doslovno štujemo i zapravo smo možda i prekritični prema svom radu jer si postavljamo visoke ciljeve. Ali ono što želimo da nas razlikuje jest iskrenost, nenametljivost, pričanje priče kroz fotografije i svakako odnos prema našim mladencima. Uvijek se i šalimo da smo strašno sebični fotografi, jer od svakog vjenčanja želimo napraviti dobru priču, rad kojim ćemo mi biti zadovoljni i za godinu dana, pet, deset. Svakom fotografijom zapravo zadovoljavamo vlastitu potrebu za stvaranjem i izražavanjem na svoj način i zato zaista uvijek dajemo zadnji atom snage.''

irina i matej

irina i matej
irina i matej

irina i matej
Prilikom listanja fotografija s potpisom ovog vrijednog kreativnog para, lako je primijetiti savršeno uhvaćenu emociju, kao i osjećaj za trenutak kojeg Irina i Matej očigledno posjeduju. No, iza prelijepih fotografija krije se mukotrpan rad, u većini slučajeva cjelodnevni, te inspiracija koju fotografi prikupljaju puno prije nego im fotoaparati dođu u ruke. Filmovi, moda, dizajn, umjetnost, glazba, ali i svakodnevne sitnice stvari su koje imaju prste u njihovim lijepim fotografijama. Iz njih crpe inspiraciju, kao i iz iskrenih trenutaka u kojima mladenci potpuno zaborave na njihovu prisutnost.

irina i matej
irina i matej
irina i matej
Što je pak njima najdraže u poslu, pitate se? Rad sa sretnim ljudima. Emocije. Spontanost. Trenuci. Estetika. I to sve na jednom mjestu. I izazov iznad svega. Svako vjenčanje, kažu, donosi nešto novo, adrenalin, nove ljude, priče, dijelove svijeta, kulture. Premda ih je posao odveo na mjesta poput Mallorce, Italije i Irske, švedsko vjenčanje na Visu jednoglasno izdvajaju kao ono najdraže i neponovljivo, a Island, Maroko, New York, Norvešku i Švedsku kao destinacije o kojima sanjaju.

I dok Matej trenutno vrlo vjerojatno nekom zaljubljenom paru, pokušavajući ih opustiti ispred svog objektiva, priča viceve, a Irina istovremeno objašnjava što je to u njima smiješno, mi im želimo da prekriže što više destinacija s poslovne bucket liste i da se nastave tako žarko baviti onime što vole. To je, naposljetku, poanta, nije li? 

irina i matej
irina i matej
irina i matej
irina i matej
irina i matej


Foto: Irina & Matej Weddings
Objavljeno: 30.09.2016. u 13:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p