LIFESTYLE

Slavko Sobin i njegove cure u ljetnoj kampanji protiv napuštanja

Poznati glumac, Buba i Mara pridružili su se dugogodišnjem projektu Prijatelja životinja

Dok mnogi planiraju godišnje odmore i odlaze na ljetovanje, udruga Prijatelji životinja 17. godinu zaredom, kroz svoju poznatu ljetnu kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?!', podsjeća da ljubav prema psima i mačkama ne ide bez odgovornosti. Na simpatičnim vizualima jumbo plakata po hrvatskim gradovima, popularni glumac Slavko Sobin sa svojim udomljenim, mikročipiranim i kastriranim psima Bubom i Marom širi poruku o važnosti doživotnog odgovornog skrbništva za naše četveronožne prijatelje i članove obitelji.

Iako prezaposlen, omiljen i multitalentirani Slavko Sobin, poznat i po velikoj ljubavi prema psima, našao je vremena da punim srcem podrži kampanju i ovogodišnju poruku 'Odgovornost kroz sva godišnja doba'.„Udomio sam dva prekrasna psa koja obožavam i ne mogu zamisliti život bez njih. Pas je dugogodišnja odgovornost, prijatelj do kraja, a ne božićni poklon koji traje do ljeta. Uz ljubav, bez koje nema suživota sa životinjama, ta odgovornost pokazuje se udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom”, izjavio je Slavko.

Svojim miljenicama osigurao je sve zakonom predviđene mjere, i više od toga. Buba i Mara čipirane su, kastrirane, redovito u šetnji, cijepljene i zaštićene od dosadnih buha, a zauzvrat Slavku pružaju beskrajno prijateljstvo. Njihova povezanost dokaz je da uz ljubav uvijek treba ići i odgovornost, čime se vrlo konkretno i učinkovito smanjuje broj napuštenih životinja.Nažalost, mnogi psi i mačke uđu u topli dom tijekom božićnih blagdana, a onda završavaju svoj život u obitelji prije godišnjih odmora, napušteni i zanemareni. Često se događa da, još nekastrirani, na svijet donose potomke koje neodgovorne i bešćutne osobe jednako odbacuju kao i odrasle pse i mačke. Ovaj oblik zlostavljanja životinja događa se unatoč činjenici da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna.

Velik broj neželjenih štenaca i mačića završava tragično pa je kastracija nužan dio odgovornog skrbništva. Osim skrbnika životinja, najveću odgovornost imaju gradovi i općine koji trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i mogu propisati trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke. Na tisuće pasa i mačaka trenutačno čeka svoj zauvijek dom u kojemu će biti voljeni i doživotno zbrinuti. Stoga Slavko i Prijatelji životinja apeliraju da se životinje ne kupuju, već pozivaju sve koji imaju uvjete za dugogodišnju skrb o životinjama da ih udome te tako spase i životinju koja čeka udomljenje i onu koju čeka na to ispražnjeno mjesto u skloništu.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su doprinijeli realizaciji vizuala 'Odgovornost kroz sva godišnja doba': Viktoru Dragi, uvijek spremnom pomoći životinjama, za kreativno vodstvo i produkciju; Tomislavu Valentu za fotografiju; fotostudiju Katran za ustupanje prostora za snimanje te svima ostalima koji podržavaju kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu?'

Foto: PR, Unsplash
Objavljeno: 01.07.2019. u 10:41

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p