LIFESTYLE

Što je 'bullet journaling' i zašto nam se čini dobrom idejom?

Metoda vođenja dnevnika o kojoj se puno priča
bullet journaling
S
jećate li se sebe, tamo negdje u periodu od petog do osmog razreda, kada ste marljivo bilježili svoje dogodovštine prije spavanja u dnevnik koji bi pak na znak majčinog otvaranja vrata spretno poput Ninje bacali pod jastuk? Jasno, dnevnik ste zaključavali s pažnjom kirurga jer, ono što je danas na velikom odmoru izgovorila Ana Sonji tajna je koja ide u grob s vama. Da ne govorimo o pogledu koji vam je uputio Nikola dok ste visili na školskom igralištu markirajući treći sat.


Da, većina nas je prošla ovu fazu i osim što nam je danas dosta simpatična, s njenim završetkom smo pokopali i naviku pisanja dnevnika. Ili možda, pokopali smo je sve do danas, kada je našu potrebu za bilježenjem misli iz dubokog sna probudio pojam bullet journaling.

Pokret je to koji je naprosto očarao ljubitelje organizacije te se proširio internetom posljednjih mjeseci, a unatoč kompliciranoj filozofiji koja stoji iza pojma, stvar je zapravo dosta jednostavna. Ideja je da vaš bullet journal, odnosno dnevnik obuhvaća sve moguće to do liste i popise koje biste inače gubili po novčanicima i ladicama, a uz pomoć vama logičnog sistema ćete liste organizirati u jednom notesu.

Bullet journal
U tom DIY dnevniku su sadržani vaši kalendari, različite liste, inspirativne misli i sve ostalo što vam je potrebno kako biste održali razinu produktivnosti, organiziranosti i fokus. Najbolje od svega jest što svaku vrstu planera koja se nalazi u vašem bullet journalu prilagođavate vlastitoj logici i načinu funkcioniranja, a ono što ga razlikuje od kupljenih rokovnika jest to što sami kreirate redoslijed stranica. Primjerice, ako vam odgovara stranice podijeliti na mjesec za mjesecom, a ne prvo na godišnji kalendar nakon kojeg dolazi nekoliko stranica predodređenih za dane u tjednu pod koje ispisujete dnevne obaveze, slobodno stvar preokrenete u svoju korist.

Ono s čime bi po nekoj logici bullet journal trebao započeti upitate li pobornike pokreta je svojevrsni sadržaj, odnosno index koji predstavlja legendu koja će vam pomoći u notesu pronaći određena poglavlja. Nakon toga možete ubaciti nekoliko praznih stranica na kojima ćete naznačiti konkretnije točke vezane za jednu godinu (future log), potom i dio koji se odnosi na pojedine mjesece (monthly log) i stvari koje obavljate tijekom njih (opcija je i podjela na tjednoj bazi). Nakon toga dolaze stranice podijeljene na svakodnevne obaveze (daily log), a ubacivati možete i liste s navikama pa bilježiti možete, primjerice, koliko ste puta meditirali, posjetili teretanu, koliko ste uštedjeli, koje knjige morate pročitati i slično.

Bullet journal
Bullet journal
Premda su bullet journalisti razvili različite matrice po kojima se može raditi, najbitnije od svega jest da dnevnik prilagodite sebi i svojim misaonim obrascima. Bitno je na kraju svega, ipak samo zapisati sve što vam je na umu, u bilo kojem trenutku, a na koju stranicu isto upisujete znat ćete prema svom indexu na početku, odnosno sadržaju.

Uplašite li se pak gomile vizuala prekrasno ukrašenih, detaljiziranih bullet journala, ne brinite jer jedino što vam za ovaj ritual treba jest dobra bilježnica i olovka. Bullet journal nužno ne treba biti malo umjetničko djelo, ne treba biti uredan, načrčkan niti obojen, već mora biti baš onakav kakav vama odgovara.

Bullet journal
S obzirom na to da ispisivanje dnevnika ima mnoge blagodati i ritual je koji osvještava, pomaže održati fokus, reducira stres, pomoć je na putu osobnog rasta, pa čak i povećanja samopouzdanja, moramo priznati kako bullet journaling gledamo isključivo kao pozitivan trend. Kao i uvijek, hype će proći, no ono što će ostati jest zdrava navika otpuštanja negativnih misli, kreiranja inspiracije, organiziranja i kreativnog izražavanja. A to nam je danas, priznat ćete, dosta bitno.M.M.
Foto: Instagram (@marynazar, @mylittlejournalblog)
Objavljeno: 15.05.2017. u 15:06

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p