LIFESTYLE

Što nikako ne biste smjeli raditi na društvenim mrežama?

Internet bonton za sve koji drže do sebe i svoje karijere

Što nikako ne biste smjeli raditi na društvenim mrežama? 
Dosađujući se na beskrajno dugačkom letu iz New Yorka prema Južnoafričkoj Republici gdje je trebala posjetiti obitelj, tridesetogodišnja Justine Sacco, izvršna direktorica odnosa s javnošću kompanije InterActive Corp, kratila je vrijeme promatrajući putnike i zabavljajući se vlastitim mislima. Jednu je misao vrckasto odlučila podijeliti sa svojih 170 pratitelja na Twitteru, misleći kako će im biti duhovita baš kao što se u tom trenutku učinila i njoj.

''Going to Africa. Hope I don't get AIDS. Just kidding. I'm white!'' - natipkala je Justine nepromišljeno i spremila mobitel za vrijeme višesatnog leta. U sljedećih nekoliko sati, Twitter profil Justine je eksplodirao. Bezbroj negativnih reakcija na rasističku izjavu PR stručnjakinje ovaj su Tweet učinili najpopularnijim trendom na Twitteru toga dana. On se počeo viralno širiti, odgovorne u kompaniji InterActive Corp se pozivalo na otpuštanje, a niknuo je i hashtag #HasJustineLandedYet. Moralisti su, naime, žarko željeli vidjeti reakciju autorice nepromišljenog Tweeta na more optužbi, a digitalni je progon rezultirao, pogađate, medijski popraćenim otkazom.

Svijet je okrutan, no internet još okrutniji. Slučaja kao što je ovaj Justinin je mnogo, i to samo u posljednjih godinu-dvije. Online shaming postao je punokrvni termin u urbanim rječnicima, prerastajući iz početnog zanosa zbog slobode govora koju internet omogućava svakoj individui, do ozbiljnog problema današnjice koji uništava živote. Poslodavci temeljito pregledavaju naše Instagram profile ne bi li odlučili tko je dovoljno kompetentan, a izgradnja osobnog brenda na društvenim je mrežama postala važnija od dobrog životopisa. Jasno, nije sve tako crno, dapače, ali činjenica je da smo stigli do vremena kada moramo obratiti pozornost na svoju online prisutnost i poštovati svojevrsni internet bonton. Dovoljno je prošlo od davnih dana MySpacea i tinejdžerskih dijeljenja svakog izlaska uz interne fore, do odgovornih odraslih koji više ili manje uspješno grade svoje karijere, da bismo dopustili da jedan nepromišljen i naoko bezazlen čin odredi naš život. U vremenima u kojima živimo, ovo je još jedna dimenzija koju, htjeli ili ne htjeli, moramo savladati.
  
Uz pretpostavku da smo usvojili osnovna pravila ponašanja na društvenim mrežama, poput ne dijeljenja privatnih podataka kao što su adresa, informacije o financijama i karticama te kompromitirajućih fotografija (o da, mislimo i na direct message, Snapchat i ine privatne varijante), ovo su neke od stvari na koje bismo trebali obratiti pozornost pri korištenju društvenih mreža.
 
Što nikako ne biste smjeli raditi na društvenim mrežama? 
Dijeljenje previše informacija
Facebook je odavno već prerastao svoju početnu ideju, a nije ludo vjerovati kako će se isto desiti i s Instagramom. Među našim Facebook prijateljima, naime, više nisu isključivo prijatelji s kojima se družimo na dnevnoj bazi i smijemo se fotografijama nastalim za vrijeme kvalitetnog izlaska. U slučaju da se niste rodili oko 1995., na vašoj friend listi se sada vrlo vjerojatno nalaze kolege, sadašnji i bivši poslodavci (možda i neki budući?), mama, tata, sestrične iz petog koljena, onaj čudan susjed te cijela mreža suradnika i poznanika. I ne, njih sve doista ne zanimaju vaši menstrualni grčevi i potreba za slatkim u dva u noći (osim, možda čudnog, susjeda), 98. po redu slika vašeg djeteta koje, ruku na srce, pravi istu grimasu kao na onoj 56., emocionalni ispadi zbog prekida s dečkom i popratna srcedrapateljna playlista s kojom želite suptilno dati do znanja kroz što prolazite te misteriozni stihovi pjesama koje razumijete samo vi. Što prije shvatite da Facebook i Instagram nisu vaši privatni dnevnici, to bolje.
 
Svakidašnja jadikovka
Te iste prijatelje slobodno poštedite i navale bijesa. Koliko se god teško ponekad svladati, svojim ćete iznerviranim statusima samo dalje sijati negativu i vrlo vjerojatno povući gomilu neistomišljenika, posljedično i rasprava bez kraja. Svoja politička i religiozna uvjerenja čuvajte za debate uživo, jer one iza ekrana i tipkovnice nikad nisu urodile zaključkom. Osim ako u dijeljenju ljutih statusa niste prokleto šarmantni i duhoviti (tad ćemo vam oprostiti), savladajte se. 
 
Komentiranje posla, kolega ili šefa
Čak i u slučaju da radite posao u kojem se ne vidite dugoročno, nemojte javno iznositi svoje nezadovoljstvo i time si paliti mostove. Primjerice, nikad ne znate u kojem bi trenutku vaš potencijalni poslodavac mogao naići na ovakve natpise (jednom na internetu, uvijek na internetu!) i u momentu dvojbe odabrati vašeg konkurenta na razgovoru za posao.
 
Sudjelovanje u kontroverznim raspravama
Ljudi možda zaboravljaju, no internet sve pamti. Sjetite se slučaja s početka ovog članka i klonite se izjava koje bi vas mogle u nekom trenutku u životu kompromitirati. Daleko od toga da svoje mišljenje ne smijete podijeliti, no kao što smo već spomenuli, komentare koji bi nekoga mogli uvrijediti ostavite za razgovor uz pivo s prijateljima. Imate pravo na vlastito mišljenje, no sjetite se da isto imaju i svi ostali.
 
internet bonton    
#AboutLastNight
Jedan od trenutno najpopularnijih hashtagova na društvenim mrežama svima jasno daje do znanja kako ste se vraški dobro proveli sinoć, ali držite li do sebe, pazite da on stoji uz finu fotografiju. Vizuali vas i prijateljica kako pijani padate po ulici držeći u jednoj ruci štiklu ili škiljeći prolijevate šampanjac po sebi u klubu neće biti privlačni vašim kolegama niti poslodavcima. Dobra zabava nikome ne škodi i mišljenja smo kako evidenciju iste baš zato trebate zadržati za sebe i svoje prijatelje, a fotku za društvene mreže uslikajte, po mogućnosti, na početku večeri. U istu kategorija spada i pijano komentiranje svega i svačega online zbog kojeg biste mogli požaliti sljedećeg dana. 
 
Agresivan networking
Želite li žarko taj novi posao, nemojte biti neugodni i potencijalnog kolegu ili šefa zasipavati porukama, komentarima ili molbama. Ako ste kvalitetan kandidat, primijetit će vas se, u suprotnom biste mogli izazvati kontraefekt. Pokušajte ne biti naporni već dostojanstveni i inteligenti kakvi inače jeste, a pokušajte i ne dodavati na svoje liste prijatelja ljude koje nikad niste uživo sreli. 
 
Dozirajte
Razumijemo, zakačili ste se za Farmville ili Pokemone, no imajte na umu da mnogi nisu i da će im vaša deseta pozivnica u sat vremena za neku od igrica ili aplikacija biti čisti spam. Malo kome je doista bitna vaša virtualna salata za vrt, a isto vrijedi i za lančane postove u kojima se bojite sedam godina nesreće. Tako je, apeliramo da anđele i ine čuvare dobrih sudbina ostavite duboko zakopane u mailovima koje su mame i tete slale u devedesetima. Naposljetku, pokušajte na svojim profilima dozirati i broj selfieja jer, realno gledajući, u deset uzastopnih fotografija vašeg lijepo našminkanog lica većina neće vidjeti razliku, a vi ćete se doimati taštima. 
    
 
M.M.
Foto: Stockholm Streetstyle, Pinterest
Objavljeno: 27.07.2016. u 11:53

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p