LIFESTYLE

Što presuda Harveyju Weinsteinu znači za žene?

Nevjerojatan zaokret u ključnom #MeToo slučaju
Žao mi je da 2019., progresivna kakva je bila, mora završiti s najružnijom vijesti. I nije to još jedna ugrožena životinjska vrsta koju viđamo svakih nekoliko dana na Facebooku ili činjenica da se ponovno glasanje u Hrvata svelo na dobropoznate predstavnike HDZ-a i SDP-a, već tragična naznaka kraja borbe žrtava seksualnog zlostavljanja i Harveyja Weinsteina.

Iako je #metoo pokret započeo još 2006. kroz Taranu Burke, američku aktivisticu koja je hashtagom htjela osvrnuti pažnju na to koliko je u stvari žena žrtva seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja, bilo privatno ili na radnom mjestu, priča je poprimila globalne razmjere 2017. kada su poznate glumice počele pričati o neugodnim iskustvima s američkim filmskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

Naime, 30-ak žena ohrabrilo se odvesti na sud poznatog producenta, iako je čak preko 100 žena izjavilo kako ih je silovao, seksualno uznemiravao ili seksualno zlostavljao. Nažalost, većina ih je kategorizirana kao zastara, jer zločin nisu prijavile 'na vrijeme', iako su se među njima pojavile i Cate Blanchett, Lea Seydoux, Uma Thurman, Eva Green, Daryl Hannah, Selma Hayek i mnoge druge. Svima je prišao na jednaki način – pod izlikom poslovnog sastanka ili castinga, dočekao ih je u kućnom ogrtaču i zatim ih prisiljavao na seks ili da ga gledaju kako masturbira.

Nakon grandiozne medijske pompe koja je pratila baš svaku sočnu izjavu više ili manje poznate glumice koja se našla u groznoj situaciji, očekivao se pomak. Očekivalo se da će ovaj put pravosuđe morati odlučiti drugačije... Međutim, i nije. Weinstein je čovjek s preko 100 optužbi koji se više-manje slobodno kreće gradom – i štoviše, ide na mjesta gdje ine glumice može sresti. Platio je milijun američkih dolara jamstva, a zatim još 5 dodatnih milijuna jer se 'igrao' s monitorom na gležnju – već je ovdje ostvario ono što mnogi ne bi mogli, jer si to ne mogu priuštiti. Onda mu je zatvorena firma, proglašen je stečaj, što je bila mala pobjeda po putu, no ipak nije poznatog producenta oštetila privatno.


A ovih tjedana svi pričaju samo o nagodbi. Žrtvama je ponuđeno 25 milijuna američkih dolara, što znači da pojedinačna žrtva ne bi dobila više od 400 tisuća dolara. Razočarenje je jasno vidljivo, prije svega jer žrtve neće dobiti osnovno – da Weinstein prizna krivicu. Neće ga niti novčano oštetiti jer štetu plaća osiguranje nad njegovom stečajnom firmom. Žrtve su htjele i osnovati fond za druge žrtve seksualnog zlostavljanja kako bi pomogle svakoj od njih izboriti pravdu, no s ponuđenom nagodbom ne mogu puno.

Međutim, nagodbu su odbile potpisati Kaja Sokola, Wedil David i žena pod pseudonimom Jane Doe jer smatraju da je nagodba neadekvatna. Možda na kraju dođe do suđenja, iako je većina žena prihvatila nagodbu. Ova parnica je i odvojena od druge koja se odvija na samom početku 2020. gdje Weinsteinu prijeti odlazak u zatvor. No može li doista i to zadovoljiti žrtve?

Nažalost ne. Ne može im niti umanjiti traumu koja im se dogodila prije toliko godina, ne može riješiti probleme koje su imale ili i dalje imaju s mentalnim zdravljem, a nakon dvije godine borbe, možda će im tek pokrpati silne troškove za sud. No one i dalje ostaju samo te koje je Weinstein „navodno“ zlostavljao.
Krivo je tu i društvo, ne samo pravosuđe koje potvrđuje kako je moćan 'bijeli' muškarac ipak ispred svega, a da para kupuje i pregršt slobode. Svatko tko se zapitao što su li žrtve u tom trenu nosile, koliko su se jako opirale i zašto nisu godinama prijavljivale zločin – svjesno pridonose problemu. Još je žalosnije kada nerazumijevanje ili nepovjerenje dolazi od žene, a danas uistinu mislim da je svaka od nas jednako ugrožena kad pogledamo kako „stojimo“ u društvu.Žalosna sam i jer mislim da puno djevojaka danas nije ni svjesno što sve silovanje i zlostavljanje jest. Svako tvoje NE koje se nije čulo, doista je silovanje, ne bitno je li riječ o tvom partneru ili kompletnom strancu. Jednako je tako svaki neukusan seksualni komentar ili dodir, svaki koji ti je iole neugodan, vrlo neprimjeren i trebala bi mu stići opaska – ako je na radnom mjestu, apsolutno bi se trebalo prijaviti.
Trenutno ne znamo što se novo može dogoditi u slučaju Harveyja Weinsteina, ali se toplo nadam da će u jednom trenu i ta spodoba od osobe biti prisiljena priznati svoju krivicu – a onda se nadam i da će i sve ostale koji iskorištavaju svoju moć i poziciju na ovaj način, dostići jednaka sudbina. Karma doista je kurva.
Foto: Getty Images, Instagram, Unsplash
Objavljeno: 28.12.2019. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p