LIFESTYLE

Što se događa kada vaš pametni telefon biva ukraden?

Zanimljiv projekt mladog redatelja
tehnologija
J
esu li vam kralježnicom ikada prošli trnci strave na pomisao da vaš pametni mobitel netko ukrade? Je li vas pomisao na stranca koji u tišini svoje sobe pregledava vaše privatne fotografije, videa, lista mailove, kontakte i nebrojene izmijenjene poruke na društvenim mrežama ikada zgrozila do te mjere da se poželite vratiti u 19. stoljeće?


Ako nije, moramo priznati da vam zavidimo na udobnom mjehuriću u kojem živite i možda vas ponekad zamolimo da nam posudite ružičaste naočale. Ako pak jest, suosjećamo i nastavljamo kontemplirati o balansu između potrebe za bivanjem uključenim i konstantno spojenim na mrežu i prirodne potrebe za sigurnošću i privatnošću. Posjedujete li pametni mobitel, vjerujemo da ste dosad shvatili koliko je jednostavno onome tko je tako nešto naumio u svakom trenutku znati svaki naš korak. Zato nisu potrebne hakerske sposobnosti, dapače, postoji mnogo aplikacija zbog kojih je online privatnost postala smiješan pojam, a krađa mobitela nije zastrašujuća zbog njegove materijalne vrijednosti već zbog podataka koji se na njemu nalaze.

Ovom se problematikom pozabavio i mladi nizozemski redatelj Anthony van der Meer kojeg je krađa vlastitog mobitela potaknula na projekt koji je urodio kratkim dokumentarnim filmom Find My iPhone. Za potrebe filma, Anthony je na mobitel ugradio zaštitni software, a nakon što je telefon ukraden, redatelj je pratio što se s njime događa. Proces je zabilježio u kratkom filmu koji poprilično osvještava, unatoč tome što lopov nije imao skrivene namjere. Krađa je redatelja odvela do toga da se zapita tko je zapravo ta osoba koja ukrade mobitel i koliko nekoga možeš doista upoznati preko podataka na telefonu. Rezultat pogledajte u nastavku.


M.M.
Foto: Pexels
Objavljeno: 20.12.2016. u 10:23
Tagovi: tehnologija

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p