GASTRO

5 drugačijih jela koja trenutno možete probati u zagrebačkim restoranima

Gastro kompas by FASHION.HR
gdje jesti u zagrebu
M
irisi svjetske kuhinje su napokon zamirisali u našem glavnom gradu. I dok će gastro kritičari možda konstatirati kako se o kvaliteti ponuđenog može diskutirati, moramo priznati kako nam je iznimno drago da se zagrebačka ponuda počela diverzificirati i, ono najvažnije, da se iza novih etničkih restorana kriju izvorni kuhari i vlasnici koji su dašak svoje zemlje poželjeli predstaviti u Zagrebu. Upravo su s njima, usudit ćemo se konstatirati, u naš grad stigli i izvorni okusi.


Donedavno vrlo skromna, ponuda svjetske kuhinje se u metropoli počela širiti pa danas tako imamo, uz standardnu azijsku, meksičku, indijsku ili makedonsku, i izraelsku, šrilankansku, latinoameričku, tursku te afričku kuhinju. U većini se egzotičnih restorana na domaćem tlu njeguje koncept izvornih sastojaka koji uz one svježe, domaće, tvore jela koja su definitivno zanimljiva domaćim nepcima. Iz ponude svatko može probrati ono što mu se sviđa te, posljedično, kreirati vlastiti sud prema osobnom senzibilitetu, a kako bismo vam u tome pomogli, izdvojili smo nekoliko zanimljivih specijaliteta iz aktualne ponude. Bilo da je riječ o domaćim restoranima koji tek koketiraju sa svjetskom kuhinjom ili etničkim restoranima, volite li naglasak na egzotično, bacite oko na ideje u nastavku.

sushi vrganj

Bota Šare

Razlog zašto smo listu započeli s dobro poznatim restoranom Bota Šare je vrlo jednostavan - još kratko vrijeme se u zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom obiteljskom restoranu poznatom po izvrsnim ribljim specijalitetima i odličnom sushiju može probati jedan nekonvencionalni spoj - sushi od vrganja i buče. Ove prave jesenske zagorske sastojke tim u Boti miješa s japanskom tradicijom pripreme hrane, što svakako valja iskoristiti te nekoliko sljedećih ručkova provesti u restoranu u blizini Kennedyjevog trga.

el greco

El Greco

Nedavno smo vam otkrili sve o novootvorenom grčkom street food restoranu El Greco, a s obzirom na to da je ovo trenutno jedino mjesto koje nudi isključivo autentične grčke specijalitete u Zagrebu, El Greco se morao naći i na ovoj listi. Probati se svakako mora Gyros koji se u Tkalčićevoj radi od svinjetine i piletine, a servira se u sendvičima ili porcijama, s time da je bitno naglasiti kako svi sastojci osim hrvatskog sezonskog povrća stižu iz Grčke. Premda Gyros u Zagrebu možemo kušati i na nekim drugim mjestima, ovu pravu grčku verziju treba obavezno probati.

african cuisine bar

African Cuisine & Bar

Jedino mjesto u Zagrebu na kojem možete kušati izvorne afričke specijalitete u iznimno opuštenoj atmosferi dok iz zvučnika dopiru dobar dancehall ili reggaeton jest African Cuisine & Bar u Gundulićevoj. Nas je ovime, priznajemo, simpatičan restorančić kupio. Iza jedinog afričkog restorana u glavnom gradu se krije Nigerijac Prince Wale Soniyiki koji je u Hrvatsku došao još 2011., a tek je nedavno Zagrepčane odlučio ponuditi s dvadesetak jela tipičnih za svoju domovinu. Svoje će mjesto ovdje pronaći i vegetarijanci jer se neka jela izvode i u vege varijanti, a preporuka je specijalitet s tradicionalnim Garrijem, bamijem te umakom od rajčice.

Royal India

Restoran koji Zagrepčanima ne treba puno predstavljati jest Royal India, no da ga svako malo treba stalno spominjati, treba. Restoran koji dugi niz godina servira zaista odličnu indijsku hranu do nedavno je egzistirao na Kaptolu, a otkako se preselio u Tkalčićevu, ova je ulica neslužbeno postala "ulicom internacionalne kuhinje". Štogod probali u Royal Indiji nećete pogriješiti, a onima neodlučnima sugerirat ćemo novosti s jelovnika, poput Goa Curryja ili Hara Bhara Kebaba s graškom i špinatom.

El Toro

Boje i okuse latinoameričke kuhinje u Zagrebu i dalje brani El Toro na čelu s chefom Mariom Miheljom. Premda je kuhinja ovdje prilagođena domaćim ukusima, sastojci koji se koriste karakteristični su za Argentinu, Peru, Čile i Urugvaj. Među namirnicama kolo vode meso i riba, a na meniju se nalaze i gluten-free, bez laktozna i vegetarijanska jela. S jesenskog menija probajte jedan od najvećih hitova - sporo pečeno i glazirano juneće rebro s dodatkom coleslaw salate i zapečenim ploškama mladog krumpira.


Foto: Unsplash, El Greco/Zvonimir Ferina, Instagram
Objavljeno: 10.10.2017. u 13:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p