DOGAĐANJA

5 odličnih francuskih filmova u 24 kina diljem Hrvatske

Treći Rendez-vous au cinéma
Le mépris
ove će godine, treći put za redom, tijekom listopada i studenog u suradnji s Francuskim institutom u nezavisnim kinima Kino mreže igrati francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. Program u 18 hrvatskih kina 15. listopada otvara drama u režiji Jean-Luc Godarda sa Brigitte Bardot, Prezir, a osim toga do 15. studenog na platnima 24 kina diljem zemlje prikazat će se još četiri sjajna francuska animirana, humoristična i dokumentarna naslova.

Prezir (Le mépris, 1963.) drama je u režiji Jean-Luc Godarda u kojoj u glavnoj ulozi nastupa neponovljiva Brigitte Bardot. Radnja filma bavi se mladim scenaristom koji radi na ekranizaciji Homerove Odiseje u režiji Fritza Langa; Fritz Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta. Paul je oženjen s Camille (Brigitte Bardot), koja mu počne zamjerati što je zanemaruje. Ovom psihološkom dramom režiser Jean-Luc Godard uspio je dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama. Projekcija Prezira održat će se u nedjelju 15. listopada istodobno u 18 kina: Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Art-kino (Rijeka), MM Centar, Kino Metropolis - MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Kino Marof (Novi Marof), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica) i Kino KPD 'Sloga' (Pakrac).

Osim što se zajedničkom projekcijom Godardovog filma otvara 3. Rendez-vous au cinéma, time se ujedno obilježava i još jedan za kina posebno važan datum. Naime, upravo je 15. listopada i dan europskih Art kina koji će zajednički raznim manifestacijama diljem svijeta proslaviti njih više od 400. Na taj se dan slavi raznolikost europske kinematografije i kulture, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.


Uz Prezir, na programu 24 nezavisnih kina diljem zemlje, a sve do 15. studenog bit će još četiri sjajna francuska filma. Kralj i ptica (Le Roi et l’Oiseau, 1952.), redatelja Paula Grimaulta, klasični je francuski animirani film nastao prema knjizi Hansa Christiana Andersena Pastirica i dimnjačar. Radi se o jednom od onih umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju maštu i fascinira odrasle. Treba istaknuti glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.

Nevidljivi (Les invisibles, 2012.) redatelja Sébastiena Lifshitza iz naslova su grupa muškaraca i žena rođenih između dva svjetska rata. Oni nemaju ništa zajedničko osim svoje homoseksualnosti i odluke da otvoreno o tome pričaju u vrijeme kada to nije bilo ni malo prihvatljivo. Riječ je o nagrađivanom dokumentarnom filmu o ljudima koji su usprkos okolnostima dozvoli sebi ljubav i slobodu.

Humoristična drama Victoria u režiji Justine Triet prikazana je u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine, a glavna glumica Virginie Efira za ulogu razvedene majke dvoje djece i odvjetnice početkom ove godine nagrađena je Magritte nagradom na filmskom festivalu u Belgiji.


Romantičnu dramu Zbogom, prva ljubavi (Un amour de jeunesse, 2011.) potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih redateljica i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve, a inspirirana je njenim vlastitim ljubavnim brodolomom. Film je 2011. prikazan u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala u Locarnu gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija.

Mjesec francuskih filmova Rendez-vous au cinéma odvijat će se u 24 nezavisna kina Kino mreže: Centar za kulturu Čakovec, Kinoteka, MM Centar, Kino Metropolis - MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Pučko otvoreno učilište Slatina, Kino Zabok - Pučko otvoreno učilište Zabok, Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Art-kino (Rijeka), Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković (Nova Gradiška), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica), Kino KPD 'Sloga' (Pakrac) i Dom kulture Grada Preloga.

Rendez-vous au cinéma
Više informacija o terminima prikazivanja možete pronaći na Facebook ili službenim stranicama svakog kina, a najave i novosti u vezi programa možete naći i na Facebook događaju.

Foto: IMDb/Rialto Pictures, PR
Objavljeno: 04.10.2017. u 15:14
Tagovi: film

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p