KULTURA

Gdje ćemo sve moći uživati u novom izdanju Bijele noći?

Bliži se novo izdanje kulturno-umjetničke manifestacije
bijela noć
K
ulturno-umjetnička manifestacija Bijela noć i ove će godine, u svom trećem izdanju, naš glavni grad pretvoriti u veliki umjetnički poligon u sklopu kojeg će se svaka šetnja pretvoriti u jedinstveno iskustvo.


Bijela noć, odnosno Nuit Blanche, održat će se ove subote, 30. rujna 2017., čime će se Zagreb još jednom pridružiti svjetskim metropolama u kojima se odvija manifestacija, a sudeći prema prijašnjim godinama, vjerujemo kako uspjeh neće izostati. Na mnoge će se lokacije useliti umjetničke instalacije, moći će se pogledati performansi i mnoga druga kulturna zbivanja, a program će se odvijati od otprilike 19 sati do 1 ujutro. Lokacije koje svakako trebate posjetiti doznajte u nastavku!

Hrvatsko narodno kazalište

Unutar kazališne zgrade HNK od 21.15 do 1 sat moći će se vidjeti svjetlosno-auditivna instalacija Trg u G-duru. Kako stoji na službenim stranicama TZ Zagreb, dvjesto svjetlosnih tijela stvorit će novu kompoziciju arhitekture kazališta u kojoj komuniciraju vanjski i unutarnji prostor, otvarajući se u različitom spektru boja. Ritam boja i svjetla bit će u sinkronicitetu s nekim od najpoznatijih djela skladatelja klasične glazbe koje uživo transformira skladatelj i glazbenik Alen Sinkauz.

Kod spomenika Nikoli Tesli

Od 19 do 1 sat nakon ponoći kod spomenika Nikoli Tesli moći će se pogledati Munjevita izvedba, kada će mladi hrvatski izumitelj Ivan Kožar pokazati muzikalnu Teslinu zavojnicu koju je izradio, a koja će uz pomoć plesača pod kreativnim vodstvom Emila Matešića proizvesti performans s iskrama od nekoliko milijuna volti. Nakon izvedbe posjetioci će moći uz pomoć neonskih cijevi i sami osjetiti snagu munje u svojim rukama.

bijela noc

Paviljon na Zrinjevcu

Zvučni susreti Farszky - Sinkauz odvijat će se na Zrinjevcu od 19 do 1 sat. Udaraljkašica Kaja Farszky i skladatelj, glazbenik i performer Nenad Sinkauz izvest će glazbeno-scensku izvedbu kao instant-kompoziciju u kojoj sudjeluju i tave i posude s vodom, pa i brusni papir.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Čarobna izvedba Fantom će pokušati uhvatiti i dodirnuti tajanstveni svjetleći objekt koji se propinje iznad glava promatrača te prolazi između njih, odnosno "pokušava uloviti snove svih onih gledatelja koji su spremni povjerovati u njegovu čaroliju". Performans će pratiti izvedba na violončelu, a pogledati se može od 20 do 1 sat.

Trg J. J. Strossmayera

Strossmayerov park otvara se kao park znanosti u novoj vizuri koja je koncentrirana na poziciju kipa Josipa Jurja Strossmayera i začelje zgrade HAZU-a. Centralni kip J. J. Strossmayera, čovjeka koji je utemeljitelj značajnih hrvatskih institucija, postaje sjecište znanosti i kulture. Kroz mapiranje kipa te kroz vizualnu povijest samog trga, i to kombinacijom mapiranja kipa i zgrade HAZU-a te povezano sa zvučnom i svjetlosnom prostornom instalacijom, gradi metaforičku priču o smislu i važnosti znanosti i kulture.

Trg kralja Tomislava

Tomislavac se pretvara u gustu šumu po kojoj se može šetati, sjesti i odmoriti. Šuma je ozvučena i posjetitelji će imati dojam da su na kratko zalutali ispunjenu čudnovatim nemanima, i sve to zahvaljujući modernoj tehnologiji. Instalaciju potpisuju umjetnici Stefano i Aleks Katunar.

bijela noc

Mažuranićev trg

Višekanalna audiovizualna instalacija Pripovijetka odvijat će se u parku na Mažuranićevu trgu. Nekoliko zaslona raznih dimenzija smještenih među zelenilom činit će scenu ovog događanja. Osnova rada umjetnika Ane Hušman i Ivana Marušića – Klifa narodna je pripovijetka Jaje Harambaša, koja govori o hrabrom jajetu koje napušta svoje selo kako ne bi bilo pojedeno. Putem sreće druge životinje, koje se pridružuju potrazi za boljim mjestom za život. Koristeći se osnovnim motivima basne, instalacija kroz likove životinja aktualizira relevantne teme za život u gradu, odnos prema javnom prostoru, arhitekturi i svakodnevici življenja u gradu.

Francuski paviljon (u sklopu Festivala 25 FPS i Rezidencije Muzičkog salona)

Filmski redatelj Karl Lemieux i umjetnik zvuka BJ Nilsen posjetili su Kinu u zimu 2015. kako bi dobili materijal o zloglasnim gradovima duhova. Rad koji prezentiraju u izvedbi uživo sastoji se od prizora i zvukova snimljenih u Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se ondje izgradio milijarderski projekt, buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada u Yujiapuu te linije i okviri filmske vrpce na dvanaest 16 mm projektora grade vizual apstraktnih elementa koji polako otkrivaju neviđenu pustoš urbanog krajolika. Muzički je materijal nastao elektroničkom manipulacijom izvornih snimki – field recordinga iz Yujiapua. Ovaj audiovizualni performans počinje u 22 sata.

Popratni se programi odvijaju u Hrvatskom školskom muzeju, Arheološkom muzeju, kinu Europa u kojem će se moći pogledati 3 coeurs u režiji Benoîta Jacquota. U Bijeloj noći sudjeluje i Muzej za umjetnost i obrt te Galerija Nova s izložbom Živjeti svoj život - iz ženske perspektive - Zanny Begg & Elise McLeod, Vlasta Delimar i Wendelien van Oldenborgh. Popratni program možete detaljnije vidjeti ovdje.

bijela noc
Foto: PR/Arhiva portala
Objavljeno: 28.09.2017. u 11:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p