KULTURA

Najljepši prizori zagrebačke Bijele noći

Prošetali smo gradom i uhvatili zanimljive momente
Bijela noć
slučaju da ste sinoć šetali Zagrebom, ustaljeni vas prizori zasigurno nisu dočekali. Posljednji je dan rujna, naime, bio rezerviran za treće izdanje kulturno-umjetničke manifestacije Bijela noć u sklopu koje su umjetničkim intervencijama oživljene razne lokacije u našem glavnom gradu.

Primjerice, u Hrvatsko narodno kazalište uselila se svjetlosno-auditivna instalacija Trg u G-duru te je dvjesto svjetlosnih tijela stvaralo novu kompoziciju arhitekture kazališta, a ritam i boja svjetla su bili sinkronizirani s glazbom Alena Sinkauza. Ivan Kožar je pak kod spomenika Nikoli Tesli postavio muzikalnu Teslinu zavojnicu, a u iskričavom performansu pomogli su mu plesači pod kreativnim vodstvom Emila Matešića.

Bijela noć
bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
U sklopu Bijele noći obasjan je bio i Zrinjevac, gdje su Kaja Farszky i skladatelj Nenad Sinkauz izveli glazbeno-scensku izvedbu. Tomislavac se pretvorio u gustu šumu zahvaljujući umjetničkoj intervenciji, Strossmayerov park predstavio se kao park znanosti, dok je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti bila platforma za izvedbu Fantoma. Višekanalna audiovizualna instalacija Pripovijetka smjestila se u parku na Mažuranićevu trgu te je nekoliko zaslona raznih dimenzija smještenih među zelenilom činilo scenu događanja, dok je osnova rada umjetnika Ane Hušman i Ivana Marušića - Klifa bila narodna pripovijetka Jaje Harambaša. Audiovizualni performans odvijao se u Francuskom paviljonu gdje su rad prezentirali redatelj Karl Lemieux i umjetnik zvuka BJ Nilsen, a Bijeloj noći su sudjelovali i Hrvatski školski muzeju, Arheološki muzej, kino Europa i Muzej za umjetnost i obrt te Galerija Nova.

Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
Bijela noć
bijela noć

Foto: Dario Dunaj
Objavljeno: 01.10.2017. u 12:00
Tagovi: Umjetnost, Zagreb

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p