DOGAĐANJA

Par ideja kako provesti vikend u metropoli

Zagreb vrvi događanjima
gdje izaci
D
a Zagreb zamislimo kao vrećicu, a sve događaje koji se trenutno odvijaju u gradu kao bombone kojima je ona ispunjena, vjerojatnost da će se vrećica raspuknuti od količine bombona jest vrlo vjerojatna.


Iskreno se nadamo da ste se dobro odmorili i skupili snage, priviknuli se na jesen i nove sheme, jer istih ne manjka narednih dana, pa čak i tjedana u glavnom gradu. Nova se sezona nakon ljetne stanke zahuktala, a događanja koja su nam zapela za oko donosimo u nastavku. Ne planirate li dane koji slijede provesti kod kuće ili na nekoj planini daleko od građanske egzistencije, u obzir možete uzeti ovaj tucet evenata.

Bijela noć

Želite li se nakon napornog tjedna nagraditi umjetničkim performansima i instalacijama, isto ćete moći diljem Zagreba jer se 30. rujna održava još jedna Bijela noć. Kojim lokacijama morate prošetati doznajte ovdje.

25 FPS – festival eksperimentalnog filma i videa

13. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS odvija se od 28. rujna do 1. listopada u Zagrebu u Studentskom centru, nakon čega seli u Rijeku gdje traje 4. i 5. listopada u Art-kinu Croatia. Tijekom zagrebačkog dijela programa zanimljivi su glazbeno-filmski nastupi u Studentskom centru (kino SC i Francuski paviljon), koje predvode Karl Lemieux – deveti član kultnih Godspeed You! Black Emperor, mračni švedski techno duo SHXCXCHCXSH, švedski skladatelj i majstor field-recordinga BJ Nilsen i portugalski vizualni umjetnik Pedro Maia. Suradnja glazbenog dua SHXCXCHCXSH i filmskog autora Pedra Maie, audio-vizualni performans Nesavršeni film oda je analognom filmu i posveta celuloidu – osnovnoj sirovini kojom se film koristi od prvog stoljeća svoga postojanja, koju prati atmosferični techno. Nesavršeni film izvest će se u petak 29. rujna u 22 sata u Kinu SC. Audiovizualni performans uživo s čak dvanaest 16-milimetarskih projektora –Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena izvest će se u subotu 30. rujna u 22 sata u Francuskom paviljonu. Rad se sastoji iz prizora i zvukova snimljenih u kineskom gradu Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se izgradio milijarderski projekt i buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada grada duhova, te linije i okviri filmske vrpce grade vizual apstraktnih elemenata na dvanaest projektora, a muzički materijal nastao je elektroničkom manipulacijom izvornih snimki iz Yujiapua. Osim Expanded Cinema, 13. Festival 25 FPS čine filmovi iz natjecateljskog programa, hrvatski filmovi iz programa Refleksi, Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija) te ovogodišnji programski specijal U fokusu.

25 FPS

AP Open u Art Parku

Popularni Art Park na našu radost još nije zatvorio svoja "vrata" te danas, 29. rujna, održava veliki AP Open, turnir u ping-pongu s početkom u 17 sati. Kažu kako se prijavljuje po 32 igrača u muškoj i ženskoj kategoriji, igra se u 16 parova, a izvlačenje je na licu mjesta. U subotu ćemo se pak, 30. rujna, ipak s Art Parkom morati oprostiti i to na velikom tulumu. Osim što se u 16 sati sprema velika humanitarna aukcija umjetničkih radova iz parka, u 17 se lagano počinje zagrijavati uz posebnu kolekciju vinil ploča, a selekciju potpisuje DJ Zak kojeg znamo još s Kontrapunkt večeri u klubu Aquarius. U 21 sat je na rasporedu koncert grupe Univerzitas.

Felver u Funku

Kultni Funk u Tkalčićevoj 29. rujna je u znaku jednako kultnog Felevera, legende zagrebačke scene, koji će diktirati ritam posjetiteljima od 22 sata.

Reform w/ Marc Schneider u Mastersu

Žudite li za dobrom elektronikom, uputiti se možete 29. rujna na Ravnice u Masters. Tamo će DJ pult preuzeti Marc Schneider, a u tome će mu pomoći Lazo (Jedi Jet, Mo´s Ferry Prod.) i Nicole (Reform).

felver

Čušpajz u Tvornici kulture

Prava se veselica sprema u Tvornici kulture 30. rujna. Na rasporedu je Čušpajz, u svoj svojoj razigranoj atmosferi. Bit će tu gitara, bubnjeva, violina, harmonika i trobona i to pod vodstvom Jebotona, Drvoreda i Ogenja.

Laka & Čudnoređe u Saxu

Elvir Laković Laka u Sax stiže u pratnji zagrebačkog ČudNoReĐa, glazbenog projekta Ognjena Bašića. Datum je 30. rujna, a koncert se, pogađate, ne propušta.

Štaš pit i donesi nama u Klubu

U klubu Klub nastavljaju s tradicionalnim programom, i to s jednom misijom - dati nam do znanja što su slušali tijekom ljeta. Revijalni se mashup nastavlja od 30. rujna, Rihanna se slavi, kao i Khaled, a playlistu slažu Indy, Sin i Kika&Babilonska.

XII. Dan društvenih igara u Vintage Industral Baru

Sutra, 30. rujna, društvene se igre igraju u Vintageu od 11 do 20 sati, nakon čega se seli na after party u Meeple's Corner Corner u Ulici kraljice Jelene 8. Bit će dostupno preko 100 igara koje će biti dostupne za igranje tijekom cijelog trajanja događaja.

izlazak

Foto: Unsplash, PR
Objavljeno: 29.09.2017. u 13:52
Tagovi: Zagreb, Tvornica

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p