DOGAĐANJA

Rezervirajte petak za The Garden Brewery

Stiže jedan od najboljih selektora u glazbenoj industriji
andrew weatherall
P
uno zanimljivosti okružuje Andrewa Weatheralla, DJ-a, producenta, vlasnika izdavačke kuće, koji je u 30 godina stvorio jedinstvenu karijeru. Po mnogima jedan od najboljih selektora u glazbenoj industriji, Weatherall ima enciklopedijsko znanje o glazbi, njegova eklektična zbirka ploča puna je svega od low tempo bisera do house i techno traka punih perkusija, njegova radijska emisija na NTS-u je pravo audio blago, njegove riječi i remixevi nose težinu, a on i dalje nastavlja slijediti i definirati jedinstveni pristup plesnoj glazbi.


Zagrebačka The Garden Brewery će ugostiti ovu glazbenu legendu u petak, 29. rujna, na dan izlaska njegovog novog albuma Qualia. Pridružuje mu se Dean Sunshine Smith, jedan od najcjenjenijih UK DJ-eva i selektora i čovjek iza Dark Disco programa, kao i Adriatic Coasting duo Nick & Pepi, a događaj će se odvijati u dvorištu, kao i u pivovari, od 18 do 2 sata nakon ponoći.

Već kao tinejdžera Andrewa je opčinila pop kultura, a njegov izbor glazbe je od početaka bio eklektičan, pun iznenađenja i bez potrebe da podliježe trendovima. DJ-ingom se počeo baviti iz potrebe da pušta ploče ljudima koji mu se sviđaju. Weatherall je počeo karijeru s dva singla kao dio Bocca Juniors, a onda je radio s Oakenfoldom na remixu albuma Hallelujah benda Happy Mondays. Njegovi remiksevi uključuju imena kao New Order, My Bloody Valentine i Primal Scream, nakon čega je pokrenuo svoj projekt Sabres of Paradise koji je izdavao za Warp Records, a ti rani remixevi su bili zaslužni za pomalo nespretno imenovanje indie dance scene 90-ih. Nakon benda uslijedio je rad i na vlastitoj etiketi koja je izdavala ploče novih umjetnika na sceni.

ANDREW WEATHERALL
Weatherall je ponovo ustrojio svoj label kao Emissions Audio Output, a novi projekt Two Lone Swordsmen je remiksirao sjajna imena kao što su Stereo MC’s, Texas, Howie B, Calexico, David Holmes, Spiritualised, Paul Weller, Throbbing Gristle, X-Press 2 ili Death in Vegas. 2004. godine Weatherall se ponovo ujedinio s Warp Records, a Two Lone Swordsmen s novim albumom Double Gone Chapel namjerno pokušavaju revolucionizirati elektronsku glazbu. U međuvremenu se Weatherall etabilirao kao DJ koji vrti dub, rockabilly i pomaknuti rock u manjim klubovima diljem UK, a to je utjecalo i na nove radove. Prvi album pod vlastitim imenom, A Pox on the Pioneers, označio je još jedan stilski pomak prema kantautorstvu koje je uključivalo sve od syntha do istaknutih gitara. Značaj Weatheralla nastavlja se i remiksiranjem imena kao što su Mark Lanegan, Heart People i Noel Gallagher, kao i ponovnih uradaka za New Order, te suradnji s Mobyjem i Beckom. Kratko se vratio i produkciji za Fuck Buttons na trijumfalnom albumu Tarot Sport.


Andrew Weatherall veže uz sebe puno više od glazbe. Bio je umjetnik rezident za Faber & Faber izdavačku kuću, glazbeno režira već tradicionalni Convenanza festival na jugu Francuske, intervjuirao je Julian Cope, Brix Smitha i Roba Chapmana, bio zaslužan za glazbenu pozadinu tijekom pisanja Michael Smitha, radio vizuale za nezavisne singlove i postavio izložbu fotografija koje su snimljene u njegovom studiju.

2016. je izbacio debitantski album s novim projektom The Woodleigh Research Facility koji istražuje široke sonične pejzaže. Nakon toga je ubrzo uslijedio drugi Weatherallov solo album Convenanza, kolekcija pjesama i instrumentalnih letova u maštu. Nikada ne stajući, Weatherall se i sada vraća s novim albumom Qualia koji izdaje za utjecajnu švedsku etiketu Hoga Nord. Ulaznice su dostupne u sustavu Entrio.hr po cijeni od 50 kn u pretprodaji, a 70 kn na ulazu.Foto: PR
Objavljeno: 25.09.2017. u 11:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p