KULTURA

Zagreb dobiva novu galeriju koja želi umjetnost približiti svima

Otkrijte sve o R3a - novom kul mjestu u gradu
R3a
U
mjetnost često ima tu tendenciju biti ekskluzivnom, barem u očima velikog dijela javnosti. Često shvaćana kao nešto pretenciozno i rezervirano za isključivo intelektualni komad društva, kod mnogih stvara otpor, za što se pretpostavlja da je uzrok nerazumijevanje, pa čak i obrambeni mehanizam mase pred nepoznatim.

Ovoj teoriji u prilog, uz nezaobilazni problem ekonomskog stanja hrvatskih građana i konstantne redukcije srednjeg sloja, ide i posljednji podatak Eurostata o tome kako je Hrvatska na samom dnu u EU u posjećivanju kulturnih događaja. Naime, u 2015. je samo 19,2 posto građana starijih od 16 godina posjetilo neku povijesnu znamenitost, umjetničku galeriju, muzej ili arheološko nalazište. Izlaz iz ove nepogodne situacije jest, osim poboljšanja standarda života uz koji neminovno ide i bolja statistika u domeni kulture, pokušaj približavanja umjetnosti svim građanima. Na ovom su polju odlučili djelovati i Ervin Husedžinović i Borut Planinc, imena koja stoje iza nove zagrebačke galerije R3a koja će svoja vrata otvoriti 5. listopada 2017. Ideja je, kažu, umjetnost i slobodu izražavanja ideja približiti publici koja inače na umjetnost gleda kao na nešto nepristupačno i rezervirano. Svoje će djelovanje galerija na adresi Ribnjak 3a započeti izložbom Zagreb From Above koja će se moći pogledati do 15. listopada 2017. o čemu su nam više otkrili sami autori projekta.

Što će galerija R3a donijeti novoga zagrebačkoj umjetničkoj sceni?

U pravilu ne tražimo ništa novo, cilj nam je umjetnost i slobodu izražavanja ideja približiti publici koja inače na umjetnost gleda kao na nešto nepristupačno i rezervirano.

Odakle potreba za pokretanjem galerije, kako se rodila ideja?

Mislimo da Zagreb ima veliki potencijal jer u njemu živi puno kreativnih ljudi iz Hrvatske i cijelog svijeta koji često nemaju priliku tu kreativnost izraziti. Nadamo se da ćemo barem malo doprinijeti tome u pozitivnom smislu.

Možete nam reći više o udruzi Locals i na koji način je R3a s njome povezana?

Udruga se bavi promicanjem umjetnosti i kulture na lokalnoj razini , a R3a galerija je mjesto na kojem će se većina stvari vezanih uz udrugu odvijati.

zagreb from above

Zagreb From Above


Primijetila sam da je prostor galerije R3a nešto drugačiji od standardnog izgleda galerija. Možete mi ispričati nešto više o uređenju, kakav ste prostor zamislili?

Koncept prostora se temelji na opuštenom pristupu umjetnosti kako bi privukao i ljude koji inače bježe od ponekad sterilnog pristupa. Galerija će između izložbi funkcionirati kao “coworking space” i prostor za razne radionice i djelovanja udruge “Locals” tako da i iz toga dolazi potreba za prostorom koji je dovoljno modularan da zadovoljava sve potrebe.

Djelovanje započinjete izložbom "Zagreb From Above" anonimnog zagrebačkog fotografa. Zašto baš ova serija i je li svojevrsna "street fotografija" umjetnički smjer u kojem će galerija ići?

Galerija neće imati zadani umjetnički smjer. Ovu izložbu smo izabrali jer baš kako i mi pokušavamo umjetnost u Zagrebu ljudima prikazati iz druge perspektive, tako i “Zagreb From Above” prikazuje Zagreb iz druge perspektive, kroz umjetnost, ako to ima ikakvog smisla (smijeh).

Imate li već neke nove izložbe u planu koje nam možete otkriti?

Imamo par isplaniranih izložbi za koje ćete saznati kada bude za to vrijeme preko našeg Facebooka ili Instagrama, pa ovim putem pozivamo sve ljude voljne umjetničkog izražavanja da šalju prijave na r3agalerija@gmail.com.

R3a

Foto: PR
Objavljeno: 03.10.2017. u 10:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p