TECH

Ne vidite lajkove na Instagramu? Započela je nova era najpopularnije društvene mreže

Instagram širi testiranje značajke koja bi u potpunosti mogla promijeniti način korištenja društvenih mreža!

Test Instagrama koji traje već par mjeseci, a koji je donedavno bio ograničen na sedam zemalja - Australiju, Brazil, Kanadu, Irsku, Italiju, Japan i Novi Zeland širi se i na ostatak svijeta, poručio je Instagram svojim korisnicima u prošlotjednoj objavi na Twitteru!

Instagram je započeo sa skrivanjem lajkova u kolovozu ove godine, a kao glavni razlog navodi želju za stvaranjem što manje kompetitivnog i stresnog okruženja, posebice za mlađe korisnike. Konačni cilj jest pomicanje fokusa društvene mreže s broja na sadržaj ali i na zadovoljstvo korisnika. “Reakcije korisnika iz ranih faza testiranja uglavnom su pozitivne no svjesni smo da je ovo ogromna promjena za Instagram, stoga nastavljamo testiranje kako bismo skupili iskustva od što većeg broja ljudi diljem svijeta.“ - poručuje Instagramov CEO Adam Mosseri.Valja pojasniti da skrivanje broja lajkova ne znači da oni u potpunosti nestaju s vašeg profila; vi ćete i dalje znati tko je lajkao vašu objavu, no taj podatak neće biti dostupan vašim pratiteljima već isključivo vama i to u posebnom dijelu aplikacije! Iako su reakcije korisnika uglavnom pozitivne, ova odluka je itekako podijelila stavove korisnika megapopularne društvene mreže, posebice među digitalnim influencerima koji dijeljenjem sadržaja zarađuju za život, a koji u velikom broju ovaj potez Instagrama vide kao prepreku u svom poslovanju. Tako se oglasila australska influencerica i nutricionistica Ali Cavil koja ističe da će Instagram na ovaj način znatno otežati i usporiti poslovanje s potencijalnim sponzorima kojima više neće biti dovoljno pregledati profil kako bi se odlučili za suradnju već će morati ulaziti u komunikaciju i zahtijevati prikaz statističkih podataka o posjećenosti profila i popularnosti pojedine objave.

 
Ipak, Instagram tvrdi da uzima u obzir korisnike koji aplikaciju koriste za poslovanje te poručuje da će se, ako potpuna tranzicija u korištenju aplikacije doista nastupi, pobrinuti da autentičnim korisnicima što više olakša ovu promjenu i ne našteti njihovom poslovanju. Ne smijemo zanemariti činjenicu da ova promjena sa sobom nosi i brojne pozitivne strane koje bi mogle učiniti socijalne mreže zdravijim mjestom, a kojih moramo biti svjesni; naime, stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju na utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje korisnika, posebice kod mlađe populacije koja sve ranije pristupa virtualnoj stvarnosti u kojoj lajkovi predstavljaju mjerilo popularnosti i vrijednosti za mnoge, što stvara pritisak i dovodi do zaključka da je kvalitetna objava isključivo ona objava koja ima mnogo lajkova. Takav način razmišljanja utječe na emocionalno zdravlje i ponašanje pojedinaca te potiče stvaranje tzv. mentaliteta krda zbog kojeg aktivni korisnici redovito lajkaju samo onaj sadržaj koji je već popularan – vrijednost vide isključivo u brojkama.

Kada bi Instagram u potpunosti proveo najavljenu promjenu, brojke bi znatno izgubile na važnosti; kupovanje lajkova i followera gubi smisao, a same objave postaju mnogo autentičnije upravo zato što motiv prestaju biti lažni internetski bodovi. Instagram je na tragu da promijeni već ustaljenu i prilično ozbiljnu društvenu situaciju koju je stvorila kultura društvenih mreža, a od prošlog tjedna u eksperiment je uključio i nasumično odabrane profile iz cijelog svijeta stoga još uvijek postoji velika šansa da vas ovaj eksperiment ipak zaobiđe!

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 19.11.2019. u 12:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p