TECH

Njegov otkaz danas komentira cijeli svijet. Tko je Sam Altman?

Neočekivana smjena tvorca ChatGPT-a

Sam Altman bio je lice ChatGPT-a dok mu ovog petka nije uručen neočekivani otkaz. Suosnivač OpenAI-a uživao je ugled u tehnološkim krugovima nakon lansiranja ChatGPT-a koji u posljednjih godinu dana donio svojevrsnu mini revoluciju mnogih poslovnih procesa i zadataka.

Sam Altman slijedio je pomalo stereotipičan put tehnoloških genija današnjice, prije stjecanja diplome ispisao se sa Sveučilišta Stanford gdje je studirao računarstvo, slično kao i njegov idol iz djetinjstva Steve Jobs. No, to ga naravno nije spriječilo da postane uspješan inovator i investitor. Časopis Time ga je 2023. proglasio jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, Businessweek ga je još 2008. svrstao među 'Best Young Entrepreneurs in Technology', a časopis Forbes proglasio ga je najboljim investitorom mlađim 30 godina.

Impresivna karijera ovog 38-godišnjaka započela je već s 19 godina, a od tada je obašao mnoge izvršne direktorske pozicije, a posljednju je prihvatio 2019. kad je postao CEO OpenAI-a. Kako prenose svjetski mediji za Altmanov otkaz još uvijek nema potpunog objašnjenja. Odbor tvrtke je tek šturo naveo da Sam Altman 'nije bio dosljedan u komunikaciji'.

U službenom priopćenju o promjeni vodstva OpenAI navodi 'Odlazak gospodina Altmana uslijedio je nakon procesa revizije od strane odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, što je ometalo njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI... OpenAI je namjerno strukturiran kako bi unaprijedio našu misiju: osigurati da opća umjetna inteligencija koristi cijelom čovječanstvu. Odbor ostaje u potpunosti predan služenju ovoj misiji. Zahvalni smo za Samove brojne doprinose osnivanju i rastu OpenAI-ja.'

Danas je izvršni direktori Microsofta Satya Nadella najavio da će se Altman pridružiti Microsoftu kako bi vodio novi napredni tim za istraživanje umjetne inteligencije. Na društvenim mrežama, točnije platformi X Sam Altman je popratio cijeli razvoj situacije, a na njegovom profili se ne prestaju nizati poruke podrške članova tima, a mnogi zaposlenici OpenAI-a najavili su otkaze u znak protesta protiv odluke Odbora.

Foto: Profimedia, X
Objavljeno: 20.11.2023. u 19:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p