TECH

Noćna fotografija: od amatera do profesionalca uz par super trikova

Snimanje pri malo svjetla jednako se oslanja na mogućnosti kamere i fotografa

Na Instagramu je noćna fotografija postala popularni trend. Pogledajmo samo jedan od hashtaga povezanih uz noćnu fotografiju - #nightphotography koji daje preko 8 milijuna rezultata! Noćni fotografi zbog svojih očaravajućih fotografija neba, mjeseca, prirodnih pejzaža i urbanih scena prikupili su tisuće i tisuće pratitelja na Instagramu.

Zašto se isplati isprobati noćnu fotografiju? Zato što vas čak i poznata okolina može iznenaditi noću. Mnoga mjesta koja izgledaju poprilično dosadno ili obično po danu, noću postanu iznimno dramatična! Što se čini kao obična, gradska ulica u različitim nijansama sive, noću pokazuje posve drugo lice obojana ljupkim osvjetljenim fasadama, uličnom rasvjetom, neonskim svjetlima…

Dobro osvjetljene zgrade i mostovi nisu jedini razlog da ponekad preskočimo spavanje. Neki nevjerojatni učinci mogu se lako postići noću, pretvarajući obično i ne toliko lijepe scene u iznenađujuće slike. Trag svjetlosti, efekt zvjezdane prašine, zamagljenje kretanja – duga brzina okidanja koja je obično obavezna za ispravnu ekspoziciju u noćnoj fotografiji može imati neke zapanjujuće učinke! U ruralnim područjima vidi se pravo noćno nebo. Doduše, jasno plavo nebo tijekom dana nije ništa neuobičajeno, ali noću možete vidjeti nebo posuto zvijezdama. Kamere mogu uhvatiti i stvari koje su nevidljive golom oku. Pogledajte fotografije zadivljujućeg pejzaža ili zvjezdanog noćnog neba koje su snimili oni koji su izabrali fotografiranje umjesto dobrog spavanca.Noćna fotografija - nekoliko savjeta od profesionalca!


Pitali smo međunarodnog ambasadora Leice, Kristiana Dowlinga, da podijeli svoja razmišljanja o noćnoj fotografiji budući da on koristi moćni Huawei P30 Pro za svoje umjetničke izričaje. On smatra da su dvije glavne vještine noćnih fotografa sposobnost odvajanja subjekta od pozadine i snimanje kadra uz minimalno svjetla. Snimanje pri malo svjetla jednako se oslanja na mogućnosti kamere i fotografa, a Huawei P30 Pro omogućuje odabiranje visoke ISO vrijednosti i brzo okidanje kako bi se osigurala bolja kvaliteta slike. Izbjegavanje malih brzina pri malo svjetla prioritet je ako fotografirate bez stalka. Ovo osigurava smireno okidanje, i osigurava da možete zamrznuti bilo koju kretnju koju zapazite.

“To je bilo dosta važno prilikom fotkanja slonova tijekom mog noćnog safarija u Namibiji. Bilo je važno jer je svjelost bila jako nezgodna i upravljanjem ekspozicijom u Pro načinu mogao sam ovjekovječiti slonove u slikama visoke kvalitete.” – rekao je Kristian.

U trenucima kada je ili jako mračno ili nemate stalak ili fotkate scenu s neonskim svjetlima ili pokušavate uhvatiti detalj, novi noćni način sa HDR podrškom je pravi izbor. Noćni način okida seriju slika kroz vremenski period koristeći dugu ekspoziciju i zatim ih automatski spaja. Prije biste trebali stalak za ovo, no sve dok možete održati uređaj relativno mirnim, slika će imati detalje koje niste ni mogli vidjeti svojim očima – zaista je nevjerojatno i nije dostupno ni na profesionalnim kamerama – dodao je Kristian Dowling.Kao posljednje, ali ne i najmanje važno – Mjesec. Misteriozan, još uvijek neistražen, makar su ga ljudi već posjetili. I dalje nas fascinira. Mladi mjesec, puni mjesec, supermjesec, krvavi mjesec, plavi mjesec – sva mjesečeva lica mogu biti jednako zapanjujuća ovjekovječena na fotografiji, čak i ako ga inače ignorirate tijekom večernjih šetnji. Huawei se uvijek zalagao za izvanrednu fotografiju dostupnu svakome u bilo koje vrijeme. Iz tog je razloga brend, kako bi ponudio korisnicima leće najviše kvalitete i pomakao granice smartphone fotografije, uspostavio dugotrajnu suradnju s jednim od vodećih proizvođača kamera – Leicom. Sa svojom P Serijom i vodećim proizvodom Huaweijem P30 Pro, ova kompanija odgovara potrebama svakodnevnih entuzijasta koji sada mogu pronaći i ovjekovječiti nevjerojatne svakodnevne trenutke.

Huawei InFocus natječaj

Undiscovered je Huaweijev projekt napravljen kako bi inspirirao ljude da traže skrivenu ljepotu na neočekivanim mjestima – mjestima koja prije nisu bila fotografirana, ili jer su zabačena, ili jer nisu bila smatrana tako lijepima kao poznatije turističke atrakcije. Voliš li fotografiju? Sudjeluj u Huawei InFocus

Award – natječaju mobilne fotografije, i bori se za svoje snove!

Jeste li ikada snimili jedinstveni trenutak i htjeli provjeriti što bi profesionalni fotografi mislili o vašem uratku? Huawei InFocus Awards natječaj u CEE i Nordic regiji odlična je prilika da testirate svoje fotografske vještine i pokažete svijetu svoj talent!

Natječaj se sastoji od 6 kategorija, uključujući 5 fotografskih i jednu kategoriju posvećenu video formatu; #EmotionTag – izražavanje izravnih emocija putem fotografije, Hello, Life! – dijeljenje emocija ili inspiracije u svakodnevnim aktivnostima, Faces – eksperimentiranje sa identitetom i moći portretiranja, Going the Distance – otkrivanje novih mjesta i novih iksustava korištenjem novih svojstava smartphone kamera, naprimjer tele-leća, super širokog kuta ili makro-okidanja, Storyboard – pričanje priče u 9 okvira – mreža fotografija koje stvaraju značajnu i intrigantnu narativu, Life now – snimanje priča u manje od 30 sekundi.InFocus namijenjen je svim korisnicima Huawei uređaja koji mogu priložiti svoje radove u jednoj od kategorija putem za to namijenjene web stranice počevši od 24. srpnja 2019.

Za fotografije predane za natječaj svaki će korisnik interenta, uključujući i sudionike – moći glasovati dok će u sljedećoj fazi natjecanja najbolje radove pažljivo proučiti renomirani sudački žiri.

Što dobivaju pobjednici?

Za pobjednika Grand Prixa - Huawei MateBook 13, Watch GT i 10000 Eura, e-kupon za Trip Advisor u vrijednosti od 250$, kao i publikacija fotografije na tjedan dana u obliku homepagea na sljedećim domenama Trip Advisora: Švedska, Poljska, Danska, Austria, Norveška, Finska, Republika Češka, Grčka, Mađarska, Izrael, Srbija, Slovačka i Turska.

Za osvajače prvog mjesta u svakoj kategoriji – Huawei MateBook 13, Watch GT, Huawei P30 Pro i 2000 Eura, te e-kupon za Trip Advisor u vrijednosti od 250$, drugog mjesta u svakoj kategoriji – Huawei P30 Pro, trećeg mjesta u svakoj kategoriji – Huawei P30. Osvajač nagrade publike dobiti će Huawei P30 Pro i Watch GT.

Foto: PR
Objavljeno: 31.07.2019. u 14:46
Tagovi: fotografija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p