TECH

Val ukidanja TikTok-a krenuo i u Europi: Hoćemo li uskoro ostati bez popularne društvene mreže?

Što sve TikTok zna o nama?

Ne tako davno svijetom je odjeknula vijest o ukidanju TikTok-a u SAD-u, naime tamošnja Vlada i većina država donijele su odluku da vladinim zaposlenicima zabrane korištenje TikTok-a na uređajima u vlasništvu države. Osim toga, razvoj ove situacije okrenuo se prema potpunom ukidanju ove mreže i za privatne korisnike. Sličnu situaciju sada imamo i u Europi, gdje je Europska komisija odlučila povući neke slične poteze!

Prije nekoliko dana Europska komisija je tisućama zaposlenika zabranila korištenje aplikacije TikTok na službenim uređajima. Osim uređaja u vlasništvu europskih institucija, ova odluka se odnosi i na sve uređaje koje zaposlenik koristi za bilo što povezano s poslom, što znači da neki od zaposlenika neće moći koristiti ovu platformu niti na privatnim uređajima.

Postoji li stvarni razlog za zabrinutost?

Razlog koji je američke i europske institucije natjerao na ovakve poteze je sigurnost podataka. I jedni i drugi sumnjaju da se osjetljivi osobni podaci nedovoljno štite te da ih kineska vlada zlouporabljuje. Tvrtka ByteDance, koja je vlasnik TikToka, više puta je demantirala takve navode. No, Europa i Amerika i dalje vjeruju da Komunistička partija u Kini vrši pritisak na tvrtke da im isporučuju informacije o korisnicima, a njihovim sumnjama u prilog ide zakon iz 2017. koji obvezuje sve kineske tvrtke da "podržavaju, pomažu i surađuju" s naporima nacionalnih obavještajnih službi, prenosi Euronews.

Prema informacijama iz tvrtke ByteDance, oni svakodnevno rade na zaštiti i sigurnosti podataka svojih korisnika, što sigurno nije lako kad znamo da se radi o 125 milijuna korisnika samo u Europi. Radi li se o političkim odlukama ili o stvarnim razlozima za zabrinutost, možda nikada nećemo saznati. No, vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li se ove odluke proširiti i na građane Europske unije.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels
Objavljeno: 27.02.2023. u 11:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p