TECH

Znate li kako ispravno očistiti bežične slušalice, a da ih ne uništite?

Slušalice mogu biti pravo leglo bakterija

Ako posjedujete model bežičnih slušalica, velike su šanse kako ih punite barem jednom tjednom. No čistite li ih podjednako često? Koliko god držali do higijene, prljavština i ušni vosak nakupljaju se u vašim slušalicama, što može dovesti do prigušivanja zvuka koji proizvode, ali i do ozbiljnijih problema. Slušalice mogu postati pravo leglo bakterija koje mogu prijeći u vaš ušni kanal ako preskačete dezinfekciju, što može dovesti do infekcije.

Ipak, pogrešnom metodom dezinfekcije moguće je trajno oštetiti slušalice, čak i ako su vodootporne, zbog čega od mnogi od nas često preskaču temeljito čišćenje. Međutim, postoji način da pravilno održavate svoje bežične slušalice bez da ih uništite ili pokvarite kvalitetu zvuka.


Kako očistiti AirPods i druge slične slušalice?

Apple ima nekoliko prijedloga za čišćenje vaših AirPods slušalica. Jedna od preporučenih metoda je korištenje dezinfekcijske ili alkoholne maramice za čišćenje vanjskih površina. Ove maramice nemojte koristiti na mrežici zvučnika, već samo na vanjskom dijelu kutije i slušalica. Za mrežice mikrofona i zvučnika koristite suhi pamučni štapić i četku s mekim vlaknima (može biti i četkica za zube) kako biste nježno obrisali prljavštinu. Nemojte previše pritiskati kako ne biste gurnuti vosak kroz mrežicu - tada ga je gotovo nemoguće izvući.


Kako očistiti slušalice sa silikonskim 'kapicama'?

Slušalice sa silikonskim 'kapicama' poput AirPods Pro ili JBL Reflect Flow Pro nešto je lakše održavati čistima. Silikonski vrh pomaže u zaštiti zvučnika od ušnog voska i drugih nečistoća te ga vrlo jednostavno možete skinuti. Kako biste očistili vrhove, uklonite ih sa slušalica i potopite u toplu vodu s sapunom na 30 minuta. Ako su jako prljavi, možete protresti spremnik da olabavite prljavštinu. Zatim čistom krpom ili pamučnim štapićem uklonite sav preostali ušni vosak ili prljavštinu i pustite da se silikonski vrhovi potpuno osuše.

Također je važno očistiti kućište bežičnih slušalica. To možete napraviti mekom, suhom krpom koja ne ostavlja dlačice. Kako biste se riješili sve prljavštine, možete lagano navlažiti krpu vodom ili alkoholom, ali izbjegavajte ulazak tekućine u otvore za punjenje.

Foto: Instagram
Objavljeno: 13.01.2024. u 11:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p