LIFESTYLE

Treba li djeci džeparac? Evo zašto bi im to moglo koristiti i prije nego što mislite

U 'Money Talks' serijalu s financijskim stručnjacima odgovaramo na vaša pitanja

Sjećate li se prvih novaca koje ste dobili u životu? Vjerojatno se radilo o nekakvoj prigodi, rođendanu ili odličnom uspjehu u školi. Neki od nas su bili poduzetni i sve uložili u materijal za izradu narukvica te se tako upustili u svoj prvi poslovni pothvat, drugi su pak sve stavili na štednju dok se ne pojavi nešto vrijedno kupnje, dok su neki cijeli iznos posudili starijem bratu ili sestri uz prihvatljive kamate.

Vjerujemo da vam je većina ovih scenarija poznata. Iako se čine banalni, oni su bili naš prvi doticaj s financijama. Zato smo u našem novom specijalu 'Money Talks' odlučili razgovarati o važnim financijskim temama s kojima se svakodnevno susrećemo, na potpuno razumljiv način, ali uz neizostavna mišljenja i savjete stručnjaka.

Kao što se može pretpostaviti iz uvodnog dijela teksta, 'Money Talks' započinjemo pitanjem kada je pravo vrijeme i kako djecu upoznati s vrijednosti i značenjem novca. Sjetite se samo koliko je vama malo vremena trebalo da shvatite da su za sladoled potrebni novci, a činjenica je da većina djece vrtićke dobi već vrlo dobro razumije taj koncept. Upravo to može biti sjajna prilika da što prije počnemo odgajati financijski pismene i samostalne pojedince. Osim što će tako steći korisna i primjenjiva znanja i vještine, preuzimanje i poticanje odgovornosti izvrstan je način za izgradnju samopouzdanja.

Koliko god financije i novac smatrali nečim ozbiljnim i 'odraslim', financijske navike, kao i sve druge navike, stječemo upravo unutar obitelji. Način na koji se ophodimo s novcem najčešće se neplanski nauči, no prije nego što mislimo školarci postanu studenti kojima znanje o osnovnim financijskim situacijama i raspolaganje novcem itekako služe za uspješan početak samostalnog života.

Što točno znači tekući račun, što su kreditna i debitna kartica mogu shvatiti čak i oni najmlađi i to najbolje na primjeru. Tako dijete može imati vlastiti tekući račun kojim upravlja roditelj već od najranije dobi, a koji može služiti za štednju te za prikupljanje sredstava koje može koristiti za školske, studentske obveze ili hobije.

Važnost razgovora o novcu i financijama s djecom dodatno je naglašena zbog toga što se tijekom školovanja još uvijek sistematično ne obrađuje tema financijske pismenosti. Jednom kada školarci postanu studenti vrlo brzo dolaze u doticaj sa svojim prvim računom, studentskim ugovorima i isplatama, zasnivanjem radnog odnosa, plaćanjem različitih studentskih obveza. Ako se već u ranijoj dobi inzistira na jednostavnim i izvedivim financijskim zadacima, vjerojatno je da u studentskoj dobi osoba neće doživjeti ogroman val informacija s kojima se prije nije susrela. Ovo je možda najbolje razdoblje za iskustveno učenje, a sve mogućnosti je najbolje istražiti kod provjerenih izvora kao što su banke. Tako je za studente najkorisnija informacija da postoje razni načini da smanje svoje troškove otvaranjem studentskih računa s povoljnim uvjetima. Primjerice OTP e-Indeks studentski račun nudi cijeli niz besplatnih usluga, od vođenja tekućeg i žiro računa do transakcija bez naknade.

Na našem Instagram profilu imali ste priliku odgovoriti na nekoliko kratkih pitalica i postaviti pitanja stručnjacima u OTP banci, ovoga puta na naša i vaša pitanja odgovorila je Marina Stanić, voditeljica jedne od OTP poslovnica u Zagrebu.Koji dokumenti su potrebni za otvaranje dječjeg računa?

Za otvaranje dječjeg računa u OTP banci potrebna je osobna iskaznica roditelja i djetetov rodni list.

Koje su mogućnosti i uvjeti dizanja kredita za mlade i mlade i obitelji?

Uvjete za dizanje kredita teško je sročiti u nekoliko rečenica pa savjetujemo da posjetite našu najbližu poslovnicu kako bi dobili točne informacije.

Iz vašeg iskustva, koliko su roditelji upoznati s činjenicom da njihovo dijete može imati dječji tekući račun i koja je najveća prednost ove usluge?

Teško je reći koliko su roditelji upoznati s financijskim proizvodima namijenjenim djeci i mladima, ali lako mogu saznati sve o dostupnim proizvodima i uslugama na našoj internetskoj stranici. Dječji računi često služe za štednju i ulaganje u ime djeteta te za prikupljanje sredstava za buduće potrebe.

Kako su OTP usluge prilagođene vašim dječjim i mladim klijentima?

Jako puno pažnje posvećujemo segmentu mladih klijenata i studenata te smo iz tog razloga omogućili besplatno ugovaranje i korištenje paketa OTP Indeks. Ovaj paket proizvoda i usluga osmislili smo u bliskoj suradnji s našim studentima, imajući na umu njihovu želju za samostalnošću i jednostavnošću te najčešće financijske probleme s kojima se susreću. Paket sadrži brojne usluge koje se mogu ugovoriti jednostavnije i povoljnije - vođenje studentskog tekućeg računa i žiro računa je besplatno, a prepaid kartica može se ugovoriti bez upisnine i članarine. Također imamo mogućnost ugovaranja paketa OTP e-Indeks online bez dolaska u poslovnicu što je više prilagođeno mladima danas.

Kako najbolje djeci osigurati relativno siguran financijski start? Učenjem o novcu, ulaganjem u štednju ili nešto drugo?

Osiguravanje financijskog starta za djecu zahtjeva predanost i planiranje. Kontinuirana komunikacija i obrazovanje o financijama igraju ključnu ulogu u tom procesu. Svakako ulaganje u štednju pa i u kasicu, može pomoći da dijete napravi svoje prve korake u svijetu financija.

Koji je najbolji način da se mlade osobe informiraju o uslugama vaše banke?

U današnje vrijeme mladi najviše preferiraju digitalne kanale (Internet i društvene mreže). Sve dodatne Informacije i objašnjenja mogu dobiti u našim poslovnicama ili besplatnim pozivom Kontakt centru banke.

Iz iskustva, što stvara najveće poteškoće u baratanju novcem i korištenju bankovnih usluga kod osoba koje su tek iskusile financijsku neovisnost?

Mlade osobe tek trebaju naučiti raspolagati budžetom. Da bi spriječili one grozne 'Gdje sam potrošio sve novce?!' situacije, savjetujemo mladima da bilježe sve troškove u Excelu, bilježnici ili na mobitelu. Tako će uvijek znati gdje su stvarno 'otišli' novci. Ovakav pristup financijama osigurat će im mogućnost za štednju ili za bezbrižnije naručivanje nove runde vikendom.

Foto: Instagram (OTP banka), Pexels

FASHION.HR NATIVE STUDIO

**sadržaj nastao u suradnji s OTP bankom

Objavljeno: 26.10.2023. u 11:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p