LIFESTYLE

Vikend rituali za uspješniji novi tjedan

Stvari koje radimo za sebe 
Foto: @mija_mija
U
slučaju da vas naslov navodi na pomisao kako je riječ o još jednom članku koji promovira produktivnost, moramo vas odmah zaustaviti i reći kako ste potpuno u krivu. Bajnu produktivnost ipak ostavljamo radnom tjednu na brigu, a vikend uzimamo samo za sebe.


Nemamo grižnje savjesti što se nismo ustali rano jer slijedimo isključivo svoj bioritam, ni ne trudimo se ugurati u 36 sati sve kave dogovarane posljednjih mjesec dana već su nam na rasporedu samo ljudi koji nas podižu i energetski nam odgovaraju, a um i tijelo tetošimo onako kako najbolje znamo. Vikendi su, barem većinskim dijelom, naši i krucijalni za regeneriranje i fokus, a tijekom njih prakticiramo i neke rituale koji nam pomažu osvijestiti se, povratiti sreću kao stanje uma u slučaju da smo je tijekom tjedna negdje zametnuli, te obnoviti energiju. Odgovara li vam ovaj način razmišljanja, slobodno slijedite ovo vikend stanje uma prema nekoliko točaka u nastavku...

Isključite se

Kako bismo se u potpunosti regenerirali, bitno je maknuti se od svih ekrana, uređaja, notifikacija i ostalih novonastalih potreba koje dolaze u paketu s današnjom modernom, umreženom egzistencijom. Ako se ne možete kontrolirati i mobitel vam je gotovo pola dana u rukama, probajte ga barem na jedan dan vikenda isključiti, ostaviti kod kuće i naprosto zaboraviti. Garantiramo kako ćete se osjećati sretnije, više ćete pažnje davati trenutku u kojem se nalazite i anksioznost će se smanjiti. Imajte na umu kako baš ništa neće propasti ako odmah ne vidite mail, ne odgovorite na komentar ili ne pročitate najnoviju vijest. Svijet će se i dalje nastaviti okretati, a vi ćete biti prisutni toliko da to i primijetite.

Foto: @mija_mija

Usporite

Ujutro pijte svoju kavu ili čaj onoliko dugo koliko vam se piju. Osvijestite svoje tijelo i moment u kojem se nalazite, osluškujte zvukove iz okoline, smirite se i nabacite osmijeh čak i ako vam ne dolazi prirodno. Ako ste mislili da meditacija nije za vas, opasno se varate jer ste kroz ovih nekoliko koraka upravo odmeditirali, a dobra je vijest što to možete nastaviti činiti uvijek i svuda.

Čitajte

Jedan od najefikasnijih načina isključivanja od svijeta i otvaranje uma moru novih riječi, ideja i pogleda. Čitanje ne treba mnogo objašnjavanja, već samo sekundu u kojoj doista odlučite otvoriti knjigu i uploviti u koji drugi svemir. Bez odgađanja i opravdanja.

Slušajte glazbu

Stavka koju je također nepotrebno objašnjavati, a većini nužna za bitak. Pijte jutarnju kavu ili čaj uz omiljene ritmove jer će ta situacija, odnosno emocija koja ju prati, vrlo vjerojatno biti vaša sretna misao tijekom tjedna, podizat će vam raspoloženje i za nju ćete se moći uhvatiti ne bi li zaustavili tok (eventualnih) negativnih misli.

Foto: @mija_mija

Stvarajte

Kada ste u svom tempu započeli dan, bez jurnjave, kašnjenja i gradskih prometnica, sigurni smo da ste akumulirali inspiracije, motivacije i fokusa dovoljno za četu vojnika. Volite li se kreativno izražavati, iskoristite tu energiju za stvaranje, bilo da je riječ o slikanju, plesu, dekoriranju i redizajniranju stana ili pak pisanju dnevnika i motivacijskih karti. Prakticirajte ono što vas usrećuje i što vam podiže energiju.

Tetošite se

Sve ono što tijekom tjedna ne stižete, obavite tijekom vikenda i u tome uživajte svake sekunde. Dugo se kupajte, napravite manikuru, pedikuru, odrežite te šiške...

Igrajte se

Ako uz sebe skrbite i za mališana, ovaj će vam korak biti lagan, no u suprotnom se podsjetite da je igranje stanje uma, a ne definicija godina. Idite na zrak i igrajte badminton, vozite bicikl sa slušalicama na ušima i pjevajte, pozovite prijatelje na večer društvenih igara te se podsjetite da život nije siv ni ozbiljan, kao ni relacija kuća-posao-kuća.

Reflektirajte

Spiritualni vodiči vrlo često navode kako je zahvaljivanje obavezni jutarnji ili noćni ritual koji nam pomaže da zadržimo fokus i osvijestimo ono što nam je uistinu bitno. Vikend je savršeno vrijeme da započnete s ovom praksom za koju će nagrada biti istinski osjećaj sreće. Prije spavanja će vas misli o svemu zbog čega se osjećate sretnima uvesti u miran san, dok će vas ujutro ispuniti pozitivom i poletom, stoga ako dosad niste, vrijedi probati.

Foto: @mija_mija

M.M.
Foto: Instagram (@mija_mija)
Objavljeno: 06.05.2017. u 09:03

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p