DIZAJN I ARHITEKTURA

Zavirili smo u zanimljiv atelje Nenada Sovilja

Gdje nastaje poznati luksuzni nakit?

Nenad Sovilj 
Kao modni i lifestyle medij, ne skrivamo svoju slabost spram lijepo uređenih prostora. Dolaze li u paketu s bilo kakvom vrstom umjetnosti, kreativnosti, autentičnosti, barem malo ekscentričnosti i bućkaju li se njima kreativni sokovi, smatrajte nas kupljenima. U jednan takav provirili smo i ovoga mjeseca, koristeći kao izliku sjajno događanje zakazano za kraj svibnja. Naime, povodom izložbe Molekula koju Nenad Sovilj organizira u suradnji sa Samsungom, posjetili smo radionicu u kojoj se stvara luksuzan nakit našeg poznatog dizajnera.

Zidne tapete legendarne talijanske kuće Fornasetti s čijih Prokurativa ironično promatraju majmuni, namještaj od orahovog drveta s bakrenim detaljima, sjajne police na kojima svaki odsjaj daje do znanja kako je riječ o nečem nesvakidašnjem, baš kao što to čine i keramičke skulpture Borisa Bogdanovića ili pak vrhunske mirisne svijeće Astier de Villatte... Zgodan je ovo komad elegancije na zagrebačkoj adresi Amruševa 5, mjestu gdje se udomaćio jedan od naših najpoznatijih dizajnera i veliki esteta te mjestu koje su dosad već jako dobro upoznali i svi ljubitelji prepoznatljivog nakita.
 
 
Nenad Sovilj 
Nenad Sovilj 
Nenad Sovilj
U tom istom prostoru, čije nijanse imaju moć smiriti i one najnapetije i koji je apsolutni odraz dizajnerove estetike, iza masivnih zelenih zavjesa, skriva se malena radionica zbog koje smo se jednog toplog proljetnog poslijepodneva odlučno gurali kroz rush hour na zagrebačkim terasama. Upravo iza tih zelenih zavjesa, negdje od studenog 2014. kada je ova adresa postala domom luksuznom zagrebačkom Sovilj storeu, stvaraju se obožavani medaljoni, narukvice i ogrlice.

Trgovina i radionica na prvi pogled možda jesu svojevrsni oksimoron, no kad se u obzir uzme Nenadov način izrade nakita, on postaje itekako shvatljiv. Bušilice, polirke, lemilice, rezači, odvijači, uvijači, posudice, kalupi, metali i razni materijali pokrivaju svaki djelić uske radionice i alati su s kojima se Nenad svakodnevno druži, kako nam je rekao, minimalno osam sati. Kao i svaki umjetnik, svoj posao živi i o njemu razmišlja sve vrijeme, a upravo je to jedan od razloga naše fascinacije umjetničkim ateljeima i radionicama. Mjesta gdje se rađaju unikatni komadi i kojima kolaju neke nove ideje sama po sebi su inspirirajuća i primamljiva. Nenadov zaštitni znak - epoksidna smola, u art deco zgradi u Amruševoj se miješa s metalima i poludragim i dragim kamenjem, kao i neobičnijim materijalima poput stakla, ogledala, insekata ili svile. Najčešće potpuno sam i zaštićen od vanjskih utjecaja, idealno kasno navečer i uvijek uz klasičnu glazbu, dizajner osmišljava i ručno sastavlja svaki komad nakita.

Iako o svojoj umjetnosti i inspiraciji ne voli pretjerano razgovarati, svaki detalj u radionici i trgovini ovog magistra agronomije koji gaji veliku ljubav prema kiparstvu, govori o predanosti, ali i razini kvalitete od kojih ne odustaje od samih početaka, čemu će svjedočiti i izložba u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, od 27. do 30. svibnja 2015.
   Nenad Sovilj Nenad Sovilj  Nenad Sovilj 
Nenad Sovilj Nenad Sovilj 
 Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj  Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj  Nenad Sovilj  Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj Nenad Sovilj  
Matea Martek
Foto: Matea Martek
Objavljeno: 07.05.2015. u 13:01

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p