LIFESTYLE

Žene nogometaša kao starlete 21. stoljeća

Zašto su postale popularne?

Kič? Da. Snobizam? Uvijek. Želja za pokazivanjem? Naravno. Tko su one? One su žene dječaka koji su postali muškarci gurajući loptu po terenu, najčešće lišeni svakog akademskog obrazovanja, ali zato vrlo visoke snalažljivosti koju također treba cijeniti.

Ovoliko stereotipa već dugo nisam nastojao ubaciti u par prosto proširenih rečenica, ali ne mogu se oteti dojmu kako klika o kojoj nastojim sročiti neki pametan tekst jednostavno zaslužuje stereotipe.

Od njihova ponašanja do razmišljanja o životu - sve je to jedan veliki balon napuhan silnom količinom novca kojeg vjerojatno nitko od nas ne može ni zamisliti, a kamoli zaraditi. Pišem o inozemnim primjercima, naravno, ali niti naši domaći dečki nisu daleko o velikih honorara koji omogućuju lagodan život njihovim ljepšim polovicama, a time i mjesto u medijima (naročito onim nešto žućim!).

Kako bi se izborile za svoje mjesto pod vječno toplim medijskim suncem, djevojke i žene nogometaša nisu se libile pokazati svoju razmaženost, naročito kroz velike šoping turneje, ali i rada na tijelu (sjetite se samo Victorije Beckham i njenih tjelesnih transformacija).

Termin kojeg svakodnevno koriste mediji na Otoku ( Ujedinjeno Kraljevstvo, op.a) - WAGS - označava wifes and girlfriends poznatih nogometaša, čime je stvorena jedna zasebna socijalna skupina koja podliježe nešto drugačijim kriterijima, izuzetno zanimljiva za promatranje, naročito kroz povezanost mode (bolje rečeno - suvremenog konzumerizma!) i njihova postojanja.

Otkada su David i Victoria Beckham par koji ne živi samo na stadionima svijeta, nego u velikim arenama suvremenih trač rubrika te otkada je stvorena fama  o radišnom dečku koji krvavo zarađuje za život dok ona troši - stvara se zanimanje medija koji naprosto obožavaju ovakve priče koje svoj nastanak duguju silnoj zagriženosti Britanaca za nogomet.

Budući je Viki bila zvijezda prije nego što je upoznala Davida, a David je bio miljenik nogometne javnosti, svima je bilo jasno kako će ovaj par (krajem devedesetih) postati omiljena tema dokonih kućanica i njihovih dosadnih prijateljica u predgrađima željnih dinamike.

No, Victoria zna kako se najbolje plasirati u medije i tamo ostati. Vječno mlada i savršena, Viki je iskorištavala svoje financijske mogućnosti kako bi trošila goleme količine novca za HERMES, LOUIS VUITTON i JACOBSA - ali, naravno, ne za suptilne komade, više za one na kojima se jasno vidi logo kako bi pokazala svima, a naročito sebi, da je jedina i neponovljiva (možda liječi kompleks lošeg pjevanja i plesanja?! - slobodno povucite paralele s hrvatskom scenom kojoj ne manjka pacijenata svih vrsta).

Victoria, koja danas sasvim dobro manevrira na dizajnerskoj sceni, postala je majka svih WAGS-ica koje joj se naprosto dive kao uzoru. Cheryl Cole, također jedna od vrućih pripadnica sekte koja vlada svijetom te nekadašnja članica grupe GIRLS ALOUD ( grupe koju s podsmjehom nazivaju rasadnikom WAGS-a), danas je uspješna u samostalnoj karijeri u kojoj joj je pomogao muž Ashley Cole kojem je čak oprostila par preljuba, ali zadnje ne.

Tko zna, sada kad ima „karijeru" - možda ga i ostavi. Posljednji trač koji kruži Otokom govori kako su u postupku razvoda.

Gdje je tu moda?

Najčešće kao popratna pojava vječno osunčanih djevojaka većeg obujma prsa (spominje se beach chic kao stil, premda to smatram uvredom ikakvom chicu), moda predstavlja sastavni dio njihove komunikacije s društvom preko medija, premda je čest slučaj kako dizajneri zapravo ne voli vidjeti svoje komade na njima, budući da umanjuju vrijednost, ali i ekskluzivnost.

Marc je imao stanovitu eskapadu s Viki kada nije htio početi reviju dok se ona ne makne iz prvog reda. Dakle, stvar je jasno. Medijske prostitutke nisu dobrodošle. Licemjerno, ali istinito.

Što je s našim prvim damama nogometa?

Određene bivše i sadašnje manekenke vrlo dobro kotiraju na domaćoj dizajnerskoj sceni, budući su uzor tradicionalno odgojenim djevojkama i ženama koje naprosto žive čisti kršćanski (!?) odgoj (i onda odjenu minicu, velike rinke nabace na uši, isprse se i odu na cajke).

Zanimljivo kako uvijek uspijemo pokupiti najgore od Zapada i onda to još modificiramo na svoj malograđanski način.

I tko još može reći kako je život u Hrvatskoj dosadan? Vjerojatno onaj tko ne zna što je dobra stara dokolica.

 

Marko Banjavčić

 

 

Objavljeno: 24.06.2010. u 23:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p