DORIS OSTREŠ

'Znam da je to već izlizana rečenica, ali ples je za mene jednostavno način života'

Intervju: Paula Jeričević

Kada razmišljamo o komunikaciji, postoje brojni načini na koje možemo iskazati svoje misli i osjećaje, a jedan od najcjenjenijih načina je definitivno onaj umjetnički koji znatno olakšava prezentiranje i nekih najskrivenijih emocija. Mnogi od nas na ples gledaju kao na jednu vrstu razonode ili kao na najboljeg prijatelja kada nas uhvate neki loši dani, dok postoje oni kojima je ples zaista životni poziv. Iako u hrvatskoj profesionalne plesače možemo izbrojiti na prstima jedne ruke, najbolja osoba koju smo mogla posjesti kada je ples u pitanju je ona koja pleše od svoje vrtićke dobi, a danas se iza nje nalaze uspjesi koji su zaista vrijedni divljenja!

Paula Jeričević trenutno se nalazi u poprilično velikoj žiži javnosti zbog sudjelovanja u showu 'Ples sa zvijezdama' gdje je plesna partnerica i mentorica stand up komičaru, Ivanu Šariću. Ova studentica turkologije i francuskog, pored fakultetskih obaveza ipak ostaje vjerna plesnom podiju na kojem je ostvarila pozamašne uspjehe. Paula je svoj talent otkrila još u najranijoj dobi, a u osnovnoj školi ga je krenula ozbiljnije njegovati kada je upisala tečaj latino američkih i standardnih plesova: " Sjećam se da je tada dida htio da upišem harmoniku, pa sam brže bolje upisala bilokvu rekreaciju samo do to izbjegnem, a sada mi se čini kao da je harmonika bila, ne samo bolja, već i ekonomičnija odluka (smijeh). Znam da je to izlizana rečenica, ali ples je za mene jednostavno način života, a to itekako dokazuju sati i dani koje sam provodila u plesnoj dvorani, stoga za mene dvorana znači dom. Za ples zaista ne mogu reći da je hobi jer osim što moramo biti itekako fizički spremni za izvedbu, također moramo biti sposobni prenijeti emocije na ljude, pa tako zaista govorimo o jednoj posebnoj grani umjetnosti."- govori Paula.

Iza Paule se nalaze brojna natjecanja, od Huma na Sutli, pa sve do najvećih arena u Moskvi, a trenutno je njezin najveći uspjeh činjenica da je čak 11 puta osvojila državno prvenstvo: "Godinama sam predstavljala Hrvatsku na svjetskim i europskim prvenstvima ali nažalost, u to vrijeme, nismo mogli konkurirati kvaliteti razini drugih država jer se kod nas ples nije u potpunosti razvio. Sada sa zadovoljstvom mogu reći da se i to mijenja, a nove generacije itekako drže čvrst korak plesačima iz drugih razvijenih država!" - dodaje Pula. No, iako se ples vodi kao elegantan dvoranski sport, Paula nam je priznala kako je svjedočila svakakvim dogodovštinama na natjecanjima, pogotovo kada je rješavanje konkurencije u pitanju: "Na natjecanjima sam doživljavala svašta, od toga što sam dobila laktom u glavu, popikavanja, pa sve do toga da je par fizički prošao kroz kontakt partnera i mene i tako nas razdvojio u plesu." - govori Paula.

Nadalje, Paula nam je otkrila kako u hrvatskoj ples još uvijek mora razbijati brojne predrasude koje su pred njim nepravedno postavljene, budući da se baš i ne cijeni kao profesija. Zato je s oduševljenjem prihvatila sudjelovanje na projektu 'Ples sa zvijezdama' za koji se nada da će možda promijeniti iskrivljenu percepciju ove profesije i osvijestiti publiku da je ples pored kulture itekako odličan sport koji razvija fizičku spremu, socijalne vještine, koordinaciju te pritom njeguje umjetničku crtu. S obzirom na to da je ova talentirana plesačica zatvorila vrata natjecateljskom djelu plesnog života, sada uživa u prenošenju stečenog znanja na nove generacije plesača, kao i u radu s parovima koji se pripremaju za svoj najvažniji dan - vjenčanje. Također smatra kako bi ples trebao biti dio svačijeg života, makar i samo na vjenčanju, pa tako može reći da ju najviše uveseljava kreiranje prvog plesa, budući da i oni koji su primorani ići na sate plesa, na kraju uvijek priznaju da im je dolazak na sate bio odmor za dušu!


Foto: Privatan album
Objavljeno: 27.03.2019. u 14:18
Tagovi: Umjetnost, ples

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p