TECH

Znate li gdje se kriju alergeni u vašem domu?

Alergeni u našem domu mogu biti posvuda, često i tamo gdje najmanje očekujemo!

Uvriježeno je mišljenje da smo alergijama izloženi kad boravimo vani, u prirodi i da lako prepoznajemo 'okidače' za naše probleme s alergijama. Malo tko razmišlja o tome što je s boravkom u zatvorenim prostorima odnosno u našem domu. Sad kad doma provodimo glavninu svog vremena jer mnogi od doma rade, pohađaju školu te doma i vježbaju, potrebno je osvijestiti gdje se kriju potencijalni 'okidači' naših alergija u vlastitom domu i kako umanjiti njihov utjecaj.

Kvaliteta zraka u našim domovima ovisi o puno čimbenika od kojih na neke možemo utjecati, a na neke ne. Na građevinski materijal, boje i lakove kojima je naš stan opremljen teško da možemo utjecati, osim ako sudjelujemo u gradnji i opremanju doma. No, puno je više mogućnosti u izboru kemijskih sredstava kojim se služimo u svakodnevnom čišćenju, učestalosti provjetravanja stana ili eliminaciji duhanskog dima. Ovo je posebno važno za prostore u kojima borave djeca. „Najveća opasnost za djetetov respiratorni sustav je u njegovoj nezrelosti. U prvim mjesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost obrane od infekcija virusima, bakterijama i gljivicama. Imunološki sustav postupno se razvija i potpunu zrelost doseže oko petnaeste godine“, ističe pedijatrica dr. Diana Puževski koja ima dugogodišnje iskustvo rada s djecom i roditeljima za koje uvijek ima nekoliko ključnih savjeta.

dr. Diana Puževski

S njom se slaže i dr. Natko Beck, radiolog u dječjoj bolnici Srebrnjak. „Alergije i alergeni uzrokuju razne respiratorne probleme od kojih pati određeni postotak djece već od rane dobi. Kad su respiratorni simptomi prisutni također je bitno da su uvjeti zraka pogodni u smislu optimalne vlažnosti zraka ovisno o tegobama, uz naravno što manje izlaganje ostalim potencijalnim štetnim agensima”, upozorava dr. Beck.

dr. Natko Beck

Alergeni u našem domu mogu biti posvuda, često i tamo gdje najmanje očekujemo: u posudama za kućne biljke gdje se stvaraju spore i pljesni, u česticama prašine, u posteljini i krevetima, u plišanim igračkama, kupaonskim tuševima i zastorima te u hladnjacima. Zato je važno sve ove prostore održavati čistima i redovito prati, osvježavati ili mijenjati ih. Za održavanje optimalnih uvjeta kvalitete zraka, kad govorimo o čistoći, umnogome pomažu i pročišćivači zraka poput Philips Air Purifiera, koji mjeri kakvoću zraka i pročisti ga od nevidljivih čestica u svega 6 minuta.

Uređaji eliminiraju alergene iz prostora, uništavaju plijesan, viruse i bakterije te optimalno vlaže zrak. “Smanjivanjem koncentracije štetnih sastojaka i alergena smanjuju se i ublažavaju simptomi alergijskih bolesti, učestalost alergijskih tegoba u vidu sekrecije iz nosa i očiju, kihanje, kašalj, otežano disanje, suhoća sluznica i kože”, dodaje dr. Puževski. Na ovaj način značajno se može popraviti kvaliteta zraka u našem domu, a samim time i kvaliteta života!

Foto: PR
Objavljeno: 08.02.2021. u 11:54
Tagovi: tehnologija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p