MAGDA SMOJVER

Je li u modernom društvu sloboda žene u financijskoj neovisnosti?

Financijska neovisnost žena i kako ju postići!
Složit ćemo se kako svi kolektivno živimo u jednom velikom društvenom košmaru, žene i muškarci, podjednako su izloženi nametnutim pritiscima, no iako kolektivna svijest o ravnopravnosti spolova jest napredovala – i dalje svjedočimo situacijama koje nam pokazuju drugačije. Laički rečeno, žene se jednostavno za što god žele, moraju više i jače boriti, dokazivati i opravdavati, a kada je riječ o financijama, nailaze na neravan teren na kojem se često poskliznu!  

Novac nije sreća, ne može nam kupiti mirnu dušu niti ispunjenost, ali nemojmo se zavaravati i izbjegavati reći kako upravo novac upravlja našim životima. Na koji način? Novac je svojevrsni posrednik između proizvodnje i razmjene, dakle omogućuje nam da si priuštimo materijale stvari; od odjeće, prehrambenih namirnica te ostalih važnih životnih čimbenika poput stambenog pitanja i sl. Gledajući iz perspektive modernog društva, ali i prošlosti, sve to su elementi koji život pojedinca čine stabilnim i uravnoteženim, no ono još važnije - čine ga slobodnim donositi vlastite izbore i odluke.   

Neosporno je da žene danas uživaju puno veća prava nego što je to bilo prije, ali određeni repovi prošlosti i dalje se ‘vuku’, štoviše prisutni su kao nešto sasvim normalno. Jedan od najvećih faktora zbog kojeg se žene još uvijek nalaze debelo ispod muškaraca jest potplaćenost, odnosno financijsko marginaliziranje isključivo na temelju spola. Sve to je jedan od smjerova koji definiraju financijsku neovisnost žene, a koja je i dalje pod budnim povećalom u smislu činjenice kako je sasvim prikladno, čak i poželjno, da u kućanstvu žena zarađuje manje te samim time biva financijski podređena muškarcu, a da toga često nije niti svjesna. 


Novac nam daje moć te iako ova rečenica može biti dvosjekli mač, na pojedincu je kako će tu ‘moć’ konzumirati, a postavimo li istu u kontekst odnosa muškarca i žene, muškarac će ju uglavnom iskoristiti kako bi kontrolirao ženu i u konačnici dominirao njezinim odlukama. Zavirimo li u školstvo, kurikulumi su prepuni, usudit ću se reći, nebitnih poglavlja, dok nedostaju upravo ona na ovu temu koja nas osnažuju i uči kako u životu biti neovisan, znati svoju vrijednost te ne dopustiti ikome da posjeduje moć odlučivanja umjesto nas. Upravljati novcem se uči, uči se graditi osobnu stabilnost te odabrati korake koji do iste vode. O tome smo nedavno porazgovarali sa Zlatom Paštar, profesoricom sociologije, politike i gospodarstva te etike koja je u prvoj zagrebačkoj Prvoj gimnaziji pokrenula fakultativni predmet Financijska pismenost i pokazala da u školstvu ima mjesta i interesa za ovakve stvari.

Novac - puno više od sredstva plaćanja?

Koliko god se trudili iza sebe ostaviti kulturološke i povijesne predispozicije, iste je zapravo nemoguće odvojiti od pojma financijske neovisnosti žena. Novac je zapravo puno više od pukog sredstva plaćanja, on utječe na naše emocije, stavove, uvjerenja, stoga nažalost nije čudno što velik broj žena u vezama ili brakovima doživljava financijsko nasilje.
 
Ulaziti u zajednicu s partnerom koji zarađuje više nije upitno, no žena jednostavno ne može prihvatiti model u kojem osoba s većim primanjima nad njom preuzima kontrolu u smislu trošenja, ulaganja i sl. Neovisnost nam omogućava izbor, a jednom kada žena u vezi ili braku postane nesretna i želi prekinuti odnos, ali financijski si ne može priuštiti sličan život, ona ostaje. Upravo je ovaj primjer jedan od najčešćih, a sve zato što ženama kronično nedostaje financijske edukacije koje u kombinaciji sa stavom koji normalizira financijsku podčinjenost muškarcu, donosi ništa drugo nego li financijsko, odnosno ekonomsko zlostavljanje. Istraživanja pokazuju da isto doživljava čak svaka četvrta žena u Hrvatskoj, što zapravo znači da svaka četvrta žena nema slobodu. Sve to posljedično dovodi do osjećaja manje vrijednosti i izostanaka motivacije za ulaganjem u sebe. 

Muškarci su u svojoj naravi skloniji gradnji financijske neovisnosti, što zbog bioloških elemenata, a što zbog ega i društvenih očekivanja. S druge strane, žene su te koje na druge načine kompenziraju manje prihode; kućanski poslovi, briga o djeci, no treba se riješiti i mentaliteta ‘manjeg otpora’ kojim se žene katkad i dalje povode. Žene moraju osvijesti da nitko osim njih samih nije odgovoran za financijsku neovisnost i da sloboda i mir ne leže u ‘dobroj udaji’, partneru koji privređuje većinu i sl. Postavljajući si ograničenja zbog novca u već ionako dovoljno ograničenom društvu za žene, zbilja nije potrebno, pa s ciljem one prave ravnopravnosti, ranjivosti po pitanju financija nema mjesta, već rješenje leži u pravilnoj edukaciji i želji za izgradnjom kompletne sebe.

Pametnim razmišljanjem o novcu do financijske ravnopravnosti!

U duhu vremena u kojem živimo, žena prije svega mora znati kako razmišljati o novcu, svojoj budućnosti i stabilnosti koju financijski plan nosi, a jednom kada to ima, u djelo sprovesti konkretne poteze. Vrijeme u kojem se ženama daje novac ‘na kapaljku’ ili ih se ucjenjuje koliko su potrošile, mora biti iza nas, a kako bi i bio - žene moraju preuzeti odgovornost i kontrolu nad svojim odlukama. Onog dana kada stvorite svoju financijsku neovisnost i znate da što god vam se dogodi, imate sigurnost i slobodu izbora, ravnopravnost spolova zaživjet će u punini, žene će manje trpjeti i imati hrabrosti izaći iz situacija koje joj jednostavno ne odgovaraju – bez osvrtanja! 
Foto: Unsplash
Objavljeno: 25.03.2023. u 16:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p