MODA

10 pogrešaka koje vam ne trebaju!

Proučite i naučite!

Često se nađem u čudu kada ugledam muškarca koji se izuzetno trudi „prodati" svoj stil kao nešto novo i drugačije dok izgleda krajnje smiješno.Kada ih vidite više na jednome mjestu, dođe vam da napišete članak o svim onim ludorijama koje suvremeni muškarac tako olako shvaća, bez da pritom razumije težinu svojih stilskih katastrofa.

Ukoliko ste muškarac koji pretendira na ženski spol, ovaj je članak namijenjen baš vama, budući da ste i sami svjesni kako je uloviti dobru ženu danas postala skoro nemoguća misija.Znam da zvučim poput neandertalca koji razmišlja o ljudskim odnosima po principima toljage i lova, ali morate znati jednu stvar. Zapravo njih deset. Poput božjih zapovjedi koje će vam očuvati dostojanstvo te pritom spasiti dušu i možda, ali možda, priuštiti pozornost ljepšeg spola.

Pozorno čitajte, ovo ću napisati samo jednom(op.a)!

 

1. Toaletna voda kao hladno oružje

Tipična jutarnja rutina modernog muškarca donedavno je uključivala samo umivanje i četkicu za zube(i to je relativno!).

Današnji dečki mnogo su kompliciraniji i teže raznim kozmetičkim rješenjima koji će ih učiniti samopouzdanijim, ali i privlačnijim ljepšem(ili istom)spolu.

U tome zaista nema ništa loše te je bilo krajnje vrijeme za kremastu i mirisnu emancipaciju koja je, naravno, s par godina zakašnjenja, zahvatila i tradicionalne hrvatske muževe.

Doduše, u nešto agresivnijem obliku. Obilato korištenje toaletne vode(nadam se da izbjegavate BRUT), koja često dolazi u čisto muževnom i krajnje žestokom obliku, postalo je smiješno.

Ukoliko vaš miris uđe u ured, dvoranu ili tramvaj par minuta prije vas, znate da trebate smanjiti dozu, osim ako ne radite na dezinfekciji. Tada cilj zaista opravdava sredstvo.

2. Trajna frizura          

Kada pomislite da ste vidjeli sve, tada vam se dogodi frajer s trajnom koji misli da izgleda sjajno(zanemarite frajera na slici).

Da, dobro ste me čuli, u 21.stoljeću postoje dečki koji misle da će ih nekad popularna trajna pretvoriti u ljepotane dostojne izraza renesansni muškarac, čineći ih krajnje poželjnima.

Kada uđete u frizerski salon i skenirate klijentelu koja radi trajnu, najčešće ugledati kućanice u poodmaklim godinama koje čitaju stari broj Tene.

Ovo je ujedno ultimativni signal koji bi svakog urbanog gospodina trebao navesti na razmišljanje.

Naravno, estetika postoji, ali samo ako ste krenuli snimiti editorijal s temom francuske ili britanske aristokracije. U svim drugim slučajevima, ne. Vrlo jednostavno.

3. Kožne hlače

Lederhosen, baby -ultimativna je izreka koja vrijedi samo za Oktoberfest kada si možete sve priuštiti.

München je divan grad, ali nije Zagreb te zato zaboraviti na vašu fascinaciju dobrim starim kožnim hlačama koje radije udijelite svojoj djevojci. Ona će najbolje znati kamo s njima.  

Doduše, čemu postoji veljača?

Za maskenbal, naravno. Mjesec u kojem izvlačimo anakrone odjevne komade, idealno je vrijeme za stilsko izoštravanje, pogotovo kako biste ostatak godine dočekali s dostojanstvom.

Vjerujte mi, niti jedan djevojka neće vas smatrati „napetim" ako vas uhvati u kožnim hlačama.

 

 

4. Bijele gaće

Bilo mi je pomalo neugodno dok sam pisao odjevni komad naveden  pod rednim brojem četiri.

Znam, baš sam puritanac i svoje privatne stvari volim ostaviti takvim, ali zaista mi naziv BIJELE GAĆE(ne daj bože, gaćice!)zvuči prljavo. Indiskretno.

Kao otkrivenje javne tajne.

No, ono što želim poručiti je slijedeće. Ukoliko na njima ne piše Calvin Klein ili Dolce&Gabbana nemojte ni pokušavati. Mama će vas razumjeti.

 

 

 

5. Krzneni kaput

Krzneni kaputi (od ekološkog krzna, naravno!) su divna i topla stvar koja uljepšava zimski krajobraz naše domovine.

No, preferiramo ih na ženama.

Nema tog muškarca koji može nositi krzno, bez da pritom ne ispadne smiješan. Andre Leon Talley još može proći jer ipak dotični gospodin trati svoje dane u Vogueu.

Hrvatski stilist No.1? Svi znamo tko je on. Moram priznati da osjećam kako smo kao nacija otupjeli na šokove koje nam dotični servira.

Ali, on je maca. On to zaslužuje.

 

 

 

6. Taman ten

Reš pečen usred zagrebačke zime? Osunčan već u prvim danima svibnja?

Nikako. Dušo, previše se trudiš. Osim ako nisi nogometaš, ne možemo ti oprostiti. Zašto nogometaš? Zato što se najvjerojatnije tvoja djevojka kvarca kao luda pa bi bilo šteta ne iskoristiti besplatne minute.

Taman ten zna imati svoje prednosti, poput isticanja mišića i zdravijeg izgleda.

Nitko ne preferira izgled čovječje ribice, ali treba znati kada je vrijeme za izlazak iz solarija. Ako zbog ičega, onda zbog smanjenja rizika od raka u mlađoj dobi.

 

 

7. Sunčane naočale uvijek i svuda

Stara je izreka da samo slijepci i osobe iskompleksirana karaktera nose sunčane naočale u zatvorenom ili po noći.

Nema opravdanja za skrivanje očiju od ljudi oko vas, osim ako niste unakaženi zbog nedavna peglanja lica koje vas je bacilo u bankrot. Tada ćemo vas probati shvatiti.

Muškarci skrivena pogleda izgledaju krajnje smiješno u nastojanju da mistificiraju svoju pojavu golemim tamnim naočalama, pogotovo ako je prošlo 19.00h ili se nalaze u zatvorenoj prostoriji gdje obitavaju ljudi.

Dragi, nemoj se precjenjivati! Nisi toliko bitan.

 

 

 

8. Ed Hardy u napadu!

Jeste li primijetili kako sve više frajera fura majice s ED HARDY potpisom? Nevjerojatna epidemija, gora od one svinjske gripe.

Izrazito nakićene majice, koje svojom pojavom zazivaju najgore od LA-a, čine vas pomalo infantilnima.

Dječački izgled jest na cijeni, ali ne kroz ove ružne oklope koji uništavaju svaku želju za gledanjem u vašem smjeru.

Osim ako niste Talijan i nalazimo se u kolovozu. Tada se i Bog odmara i baš ga briga.

 

 

 

9. Pramenovi

Ako si želite naći tipa(a hetero ste), napravite si pramenove. Unutar par minuta, ponude će početi pljuštati sa svih smjerova zagrebačke špice. Kao muhe na slatko. Ili ono drugo, manje slatko.

Pramenovi nisu nikad rješenje, pa makar bili u razdoblju tranzicije kada ste voljni napraviti nešto ludo i otkačeno.

Vjerujete mi, takvu si pogrešku više nikad neću dozvoliti. U srednjoj sam školi naučio lekciju.

 

 

 

 

 

10. Traperice s dodatkom

Ukrasi na trapericama, koje proizvođači često vole stavljati na stražnje džepove, nisu najbolje rješenje kada želite izgledati kao pristojan muškarac.

Dvije su situacije kada možete kupiti ovakav jeans:

a) brijete na devedesete i stilom ste ostali u srednjoj ili

b)mislite da je Trešnjevački plac najbolje mjesto za subotnju kupovinu odjevnih predmeta

U svim ostalim kombinacijama, odustanite. Nisu lijepe.

 

 

 

 

Marko Banjavčić

 

 

 

Objavljeno: 02.04.2010. u 09:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p