MODA

Alexander Wang i Hailey Clauson na sudu

Tužbe teške milijune dolara kao sastavni dio modne branše

Alexander Wang, poznati njujorški dizajner koji zadnjih godina doživljava sjajne uspjehe na modnome planu, ne može se riješiti sjene koja dolazi od strane ogorčenih zaposlenika.

Nakon izjava kako Wang zapravo vodi sweatshop tvornicu u kojoj se prava radnika krše na dnevnoj razini, modni je svijet zaprepastila tužbu od 50 milijuna dolara! O čemu se radi? Nesigurni radni uvjeti, zbog kojih ga tuže njegovi bivši zaposlenici, navodno su išli toliko daleko da su ljudi radili po 90 sati tjedno, a kada su se ozlijedili radeći - dobili su otkaze! Ovakve ružne stvari nisu nikako dobar PR za dizajnera koji je tek počeo hvatati korak s najsnažnijim imenima industrije. Iz Wangova ureda, naravno, sve demantiraju.

Mlada Hailey Clauson, čije fotografije obožavamo vidjeti u najpoznatijim modnim časopisima, odlučila je tužiti Urban Outfitters. Točnije, njeni roditelji podigli su tužbu zbog iskorištavanja njenih fotografija na T-shirticama Urban Outfittersa bez njenog pristanka. Ova je mlada zvijezda modelinga izazvala priličnu buru na sceni jer je vrlo rano krenula osvajati piste, a znamo kako se dizajneri danas bore protiv izrazito mladih djevojaka koje žele raditi. Prilično slobodne fotografije uzrokovale su dodatna komešanja jer je Hailey u vrijeme snimanja imala samo 15 godina, no to je jedna posve druga tema. Tužba njenih roditelja teška je 28 milijuna dolara i uskoro kreće suđenje.

 

                                                   

Wang i Clauson nisu jedini pojedinci modne branše koji se bore s tužbama. Gotovo većina dizajnera ima neke repove po sudovima tako da nas ovakve stvari ne smiju čuditi. Osim cifri koje se spominju. One su uvijek šokantne.

M.B.

photo: urban outfitters

Objavljeno: 14.03.2012. u 20:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p