MODA

Balenciaga i Nicholas Ghesquiere ponovno na sudu!

Poznata modna kuća tuži Ghesquierea za nevjerojatnih 9,5 milijuna dolara


Balenciaga je odlučila tužiti svojeg bivšeg kreativnog direktora Nicholasa Ghesquierea za nevjerojatnih 9,5 milijuna dolara, a tužbu je 'zaradio' navodnim kršenjem stavki iz ugovora prilikom davanja intervjua za londonski časopis System.

Podsjetimo, Nicholas je prekinuo poslovnu suradnju s Balenciagom još 2012. godine nakon 15 godina provedenih na čelu te modne kuće, čiji odlazak je kompenziran s 8,8 milijuna dolara. Bivši poslodavac odlučio je tužiti Ghesquierea za kršenje tog istog ugovora, a cijeli slučaj započeti će sljedećeg tjedna na civilnom sudu u Parizu kada je zakazano prvo saslušanje.

Razlog cijelog 'nemira' između španjolske modne kuće i talentiranog dizajnera nastao zbog negativnih izjava koje je Nicholas dao za ranije spomenuti časopis, i to samo dva tjedna nakon isteka tekućeg ugovora što je njegova bivša matična kuća shvatila kao izravan napad na njihov ugled. U intervjuu je u više navrata kritizirao sam način rada ove modne kuće, a u jednoj od izjava naglasio je kako je raditi za Balenciagu bila jedna ogromna frustracija, posebice zbog njihovog korporativnog načina poslovanja koji nema apsolutno nikakve veze s modom. Prema francuskom zakonu, tvrtka može bez problema tražiti odštetu ako smatra da je na bilo koji način došlo do povrede njihova ugleda, unatoč slobodi govora. Zašto je Balenciaga s tužbom čekala do sada, još uvijek nije poznato, no s obzirom na činjenicu koliko su teško prihvatili odlazak ovog modnog genija, razlozi možda ipak postaju malo jasniji.

I.K.

Objavljeno: 01.07.2014. u 08:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p