MODA

Beograd i moda žive ruku pod ruku

Za vas smo proniknuli u srž srbijanske modne scene!

Naša kolegica i jedna od omiljenih srbijanskih modnih blogerica Jelena Karakaš, koja stoji iza bloga bgdstyle.blogspot.com, odlučila nam je pomoći kako bismo shvatili modnu scenu, odnosno život Beograda koji je, baš poput našeg glavnog grada, centar više - manje svih zbivanja susjedne nam države o kojoj toliko volite čitati. O tome kakva moda se obožava, koji su omiljeni dizajneri, gdje izlaze modno osviješteni i koje lokacije obavezno posjetiti pročitajte u našem ovotjednom izvještaju na kojem se toplo zahvaljujemo gospođici Karakaš!

Beograd. Moda.

Ovih dana između ove dvije riječi ima i nešto više od tajne veze. Moda i Beograd ovog proljeća se vole javno! Upravo je završila prodajna izložba „Moda za poneti" koja je zamišljena kao manifestacija namijenjena promoviranju mladih talenata, posebno kada su asesoari u pitanju... A mi već imamo dvije nedjelje mode koje kucaju na vrata.

Punih 24 dana revija. Fashion Week i Fashion Selection.

Omiljeni dizajneri

Modna ludnica počinje Fashion Weekom 26. ožujka koji će trajati do 02. travnja. Na ovoj nedjelji mode mnogi domaći dizajneri prikazati će svoje modele. Očekuje se dosta autorskih revija, prije svega omiljenih beogradskih dizajnera kao što su Ana Ljubinković, Dejan Despotović, Ana Šekularac, Tijana Pavlov...

                                                                        Ana Ljubinković

Ovo je prva postava dizajnera koji su, iako mladi, uspjeli etablirati svoje ime te zauzeti svoje mjesto na srbijanskom modnom nebu. Ljubinković je poznata po svom romantičnom, likovnom izrazu i dobrim konstrukcijama i jedna je od onih za čiju se reviju uvek traži karta više.

Dejana obožavaju Beograđanke i Beograđani od stila zbog njegovih jednostavnih modela, a prije svega savršenih kaputa. Tijana nudi bogat izbor za hrabre muškarce, a Ana Šekularac se, poslije Londona, vraća prikazivanju revija u Beogradu. Aninine revije predstavljaju potpuni užitak, a njene kreacije osim domaćih trendseterica obožavaju Victoria Beckham, Roisin Murphy i Cheryl Cole.

                                                                                Ana Šekularac

Gdje u šoping

Ono što je novost je kako modele s revija sada Beograđanke mogu kupiti ubrzo poslije završetka nedjelje mode. Naime, krajem prošle godine domaći dizajneri su se organizirali te otvorili svoj design district. Radi se o Choomichu, nekada zapuštenom tržnom centru, a sada centru srpske mode, gdje kreatori nekada i sami prodaju, pa se šoping pretvara u beskrajnu zabavu sa kreativcima (T.C. Čumićevo sokače). Ipak, kreacije Ane Šekularac nećete naći na toj adresi, ali hoćete na Dorćolu u Gospodar Jovanovoj ulici. Kada smo već kod šopinga, IT mjesta za kupovinu, osim spomenutog Choomicha, jesu koncept butici Supermarket i Pierre Premier.

                                                                            Supermarket

Beograđanke se okreću manje izvikanim markama, onim zanimljivijim, koje istinske fashionistice širom svijeta obožavaju. U Supermarket (Višnjićeva 10) idu po Melisa i Fly London cipele te S'nob odjeću. Dok u Pierre Premier (Kralja Petra 10) odlaze u potrazi za istinskim franucuskim šikom brendova kao što su Iro, By Zoe, Antik Batik, Roi et Moi... Ipak, ne vrti se sav beogradski šoping oko mode, djevojke kao da su poludjele za Remake posuđem i ukrasima (T.C. Čumićevo sokače, lokal 15). Radi se o keramici kojoj Antea Arizanović i Jovana Božović daju novi život. Reciklirana keramika osvojila je srca djevojaka, ali i njihove domove.

                                                                                  Remake

Beogradske modne novosti

Kada smo kod srca djevojaka od stila njihove nepodijeljene simpatije na prošlom Fashion Weeku je osvojio mladi Marko Marosiuk. Marko je prikazao samo pet (!) modela na reviji završne godine Akademije Lepih Umetnosti klase profesora Vladimira Lazarevića, ali i to je bilo dovoljno da ga trendseterice nesebično prigrle. Svih pet modela su haljine, vrlo romantične i interesantne detaljima i formom. Ova mini kolekcija Marka je dovela do najboljih časopisa i omogućila mu nekoliko suradnji s poznatim srpskim pjevačicama.

 

Ono što je goruća tema ovih dana jesu i modni blogovi. Iako najstariji postoje već više od godinu dana, tek sada su dospeli pod lupu javnosti. Vanja, Marina i društvo polako osvajaju offline medije i zamjenjuju poznate ličnosti i magazine kada je u pitanju kopiranje stila među mladim Beograđankama.

                                                                                  Vanja Milićević

Predah od mode

Od sve te silne mode čovjek se umori, a u toplim proljetnim danima nema ljepše stvari od ukusne kave kraj rijeke. Dio kod pristaništa sada je vruća beogradska točka, koja osim savršeno dizajniranih prostora i fine kave nudi i bogat izbor svjetskih kuhinja. Preporuka: Iguana, Frida i Comunale (Karađorđeva 2-4).

 

A kada padne noć, zna se! Iz ormara se vade štiklice sa šljokicama za đuskanje cele noći. Preporuka za KC Grad (Braće Krsmanović 4). Ali sa noćnim životom Beograda nemate problema, slobodno se prepustite ritmovima noći i sasvim je sigurno da ćete jutro dočekati u odličnom raspoloženju - na podijumu za ples!

 

Jelena Karakaš za FASHION.HR STYLE COMMUNITY

bgdstyle.blogspot.com

M.B.

Objavljeno: 23.03.2011. u 11:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p