MODA

Borba stilista

High fashion vs. celebrity stilisti

Nekada su djevojčice sanjale o tome da budu učiteljice, tete u vrtiću, misice ili liječnice, ali prema Timesu, jedno novo zanimanje osvojilo je srca djevojčica. Zanimanje stilist je zapravo kao i svako drugo zanimanje- morate se nositi s mušičavim klijentima i na kraju dana vrlo vjerojatno vas tješi jedino činjenica da ste plaćeni za to što radite. Teoretski- riječ je o super zabavnom svakodnevnom cjelodnevnom shoppingu, odabiru najboljih komada iz najboljih kolekcija, ali u praksi ste suočeni s taštinom, trčanjem za it komadima i obzirnim komentarima da poznatoj Oscarovki noge u minici izgledaju kao dva balvana.

Rachel Zoe je jedna od stilistica koja je od sebe napravila zvijezdu i promovirala zvanje stilista u poželjno zanimanje. Oni više nisu sporedni akteri snimanja, nego glavni, ponekad važniji i od samih modela. Odavno nisu nevidljivi, postali su imena (koja su dobro plaćena). ipak, postoji razlika između stilista i stilista. Sophia Nepithou, urednica magazina 10 te kreativna i modna urednica britanskog Harper's Bazaara, tvrdi kako postoje dvije vrste: celebrity stilisti i stilisti visoke mode (a mogli bi dodati i wannabe stiliste). Ističe kako mnoge mlade djevojke kao vide Zoe kao uzor „Vide glamur i misle da je fantastično raditi sa zvijezdama. Ali kada je u pitanju modni kredibilitet, ne želite biti poput nje. Celebrity stilisti samo trčkaraju oko poznatih." U Zoeinu obranu moramo priznati kako ista ima dovoljno klijenata do kraja života i samu sebe je toliko promovirala da je poznata posvuda, dok se njene kopije šeću ulicama od L.A-a do Tokya.

A i stiliziranje celebsa je postalo mnogo zabavnije otkad se pojavila Lady Gaga, uvela avangardu na velika vrata, a ekstravaganciju učinila mainstreamom. Njen stilist Nicola Formichetti, koji je ujedno kreativni direktor Dazed & Confuzed te modni direktor japanskog muškog Voguea stao je u obranu svih celebrity stilista ističući kako je smišljanje svakog GaGinog outfita poput rada na cijelom izdanju živog modnog časopisa.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 23.12.2009. u 11:49
Tagovi: Rachel Zoe, stilist

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p