DORIS OSTREŠ

U London sam otišao kako bih pronašao sebe u svijetu mode, ma koliko cheesy to zvučalo!

Intervju: Marko Vrbos


Posljednjih se nekoliko godina pozamašan broj prijatelja i poznanika odselilo iz lijepe naše. Neki od njih su digli ruke od borbe s prekrutim sustavom, ponižavajućim radnim uvjetima, a pojedini su odlučili sebi dati priliku da se u životu bave onime zbog čega je ustajanje iz kreveta svakodnevna radost, a ne noćna mora. Poznato je kako je put do uspjeha u modnoj industriji prosut trnjem, no njime već neko vrijeme uspješno korača Marko Vrbos, koji nam je odlučio ispričati svoju priču.

"Sve je počelo zapravo u proljeće 2016. kada sam potpisao ugovor s modnom agencijom Tijara model management. Nakon toga sam imao svoje prvo test snimanje i casting. Prvi put kada sam zapravo počeo razmišljati o tome kao o hobiju bilo je u ljeto 2015-te, pa sam tu istu jesen napravio i svoje prvo (polu) profesionalno snimanje s prijateljicom koja se tada počela baviti fotografijom kako bi ona vježbala kao fotograf, a ja kao model. Tako su zapravo i nastale moje prve profesionalne fotografije s ciljem da kasnije to pošaljem i nekome pokažem." Ovako Marko započinje svoju priču o modelingu koja  je zapravo započela kao ispunjavanje slobodnog vremena i hobi, a s vremenom se pretvorila u redovite angažmane. No, upuštanje u svijet modelinga često zna razbiti početne snove jer u njemu ne funkcionira sve onako kako možda priželjkujemo, pa je i sam Marko ubrzo shvatio kako zapravo ne želi biti samo catwalk model, već da uživa gradeći svoj stil i portfolio, pritom surađujući s fotografima i umjetnicima gdje u potpunosti može pokazati svoju kreativnu stranu, ali i imati kontrolu nad kompletnim sadržajem, budući da i sam sebe opisuje kao 'control freaka'. Baš iz tih razloga, Londonska adresa je zvučala kao odlična ideja da modi pristupi na drugačiji način od onoga što mu se nudilo u Hrvatskoj, iako iza sebe ima poprilično ugodne suradnje s hrvatskim dizajnerima kada je modeling u pitanju.


"Što se tiče rada s hrvatskim dizajnerima, mogu reći samo da zaista puno rade za to što imaju i s kime god da sam radio imao sam i više nego ugodno iskustvo. Što se tiče dizajnera čiji rad volim i pratim, izdvojio bi Klisab kao domaće dizajnere na čije revije uvijek volim otići jer su predragi kao osobe, rade jako puno i smatram da su iznimno talentirani, a revije su im uvijek pomno isplanirane i usavršene do posljednjeg detalja. Svakako smatram da ima prostora za uspjeti na hrvatskoj modnoj sceni no za mene u ovom trenutku jednostavno nije bilo mjesta ili ja to nisam vidio upravo zbog toga što nisam htio biti samo model i prihvaćati sve poslove koje mi agencija nudi te me je teško zbog toga bilo i menadžerirati i bookirati jer sam imao uvijek jasnu viziju što i kako želim napraviti. Htio sam se naći i izgraditi negdje vani gdje ima ipak malo više mogućnosti za to. Zato sam kada sam se doselio u London u 4.mjesecu prošle godine odlučio biti freelancer. I dalje sam u dobrim odnosima i čujem se sa svojom hrvatskom agencijom no sve poslove i suradnje trenutno biram i dogovaram samostalno. London od svih gradova pruža tu slobodu i mogućnost biti sam svoj menadžer te smatram da nigdje u Europi nema tog networkinga i mogućnosti za rad u modnoj industriji kao što ima u Londonu. Svaki dan kada se probudim ne znam gdje ću završiti i sto će se sve dogoditi koliko god pomno isplaniram dan ( a stvarno isplaniram do zadnje minute). Tako sam prošao stvarno svakakve situacije od kada sam u Londonu, od neznanja gdje ću spavati idući dan, pa sve do trenutaka gdje sam htio sve pustiti i samo se vratiti doma. Kaotičan grad plus kaotičan karakter -things happen. No, ono što je najvažnije jest da sam ostvario svoj cilj, pronašao sebe ma koliko cheesy zvučalo."

Napravio sam puno stvari o kojima sam nekada samo maštao. Nosio sam dvije sezone London Fashion Weeka, pisao i radio art direkciju za magazine, radio stajling i modelirao za Vogue Italia... No sve je to došlo s puno rada i odricanja nekih drugih stvari. Trenutno radim na vjerojatno svom najdražem projektu do sada s jednim dizajnerom (ne smijem još ništa previše otkrivati) koji će izaći na proljeće dok istovremeno obavljam fittinge za nadolazeći fashion week, radim par kampanja i modnih priča za magazine u suradnji sa nekoliko showrooma koji mi za tu potrebu iznajmljuju dizajnersku odjeću, neki od njih su Hundredshowroom i Fashioncrossover za koje radim i kao brand ambasador na modnim događajima te radim kreativnu direkciju za jedan od svojih najdražih vintage shopova ovdje - Dreaming London. Najviše sam i dalje fokusiran na sam modeling i na stvaranje modnih priča za magazine te mi to oduzima i najviše vremena. U nekim projektima sam samo model, u nekima model i stilist, u nekima kreativan direktor, ovisno o projektu." Iako je Marko poprilično sretan sa svime što trenutno radi, povratak hrvatskoj modnoj sceni za njega nije potpuno isključena opcija, a iz svega što nam je otkrio možemo samo zaključiti kako sreća ne prati samo hrabre, već i one uporne i marljive, pa ćemo o njemu sigurno još puno pisati.

Foto: Instagram, privatan album
Objavljeno: 26.04.2019. u 09:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p