HRVATSKA MODA

50 nijansi crne za treću večer Cro-a-Portera

Što smo vidjeli na pisti?

Čak je 8 revija prikazano na trećoj večeri ovosezonskog Cro-a-portera: XD Xenia Design, Etna Maar, Madame Demode, DesignSpirit by T.B., Borna & Fils, Linea Exclusive, Anamarija Asanović i Hippy Garden.

Cjelokupna, gotovo trosatna večer bila je podijeljena u dva bloka dizajnera - oni mračniji s pomalo avangardnijim vizijama otvorili su događaj, dok su se u drugom dijelu pronašla komercijalnija modna imena.

 

XD XENIA DESIGN

Za sami početak odabrana je gospođa Ksenija Vrbanić koja je svojevrsnom pregledu vlastitog stvaralaštva uspješno dodala injekciju svježine i dokazala da i nakon zavidne karijere ima još mnogo toga za reći.

XD XENIA DESIGN

Novosti poput bijele crochet čipke, smanjenog volumena, ali izražajne slojevitosti te inovativnih materijala gospođe Vrbanić izrazito su važne u ovom stadiju. Svima je poznat njezin talent, ali ova uspješna kolekcija pomoću tih detalja pokazala je kako se njezina estetika još uvijek mijenja i stvara. Moramo izdvojiti neke od najuspješnijih trenutaka koji su svakako obilježili cijelu večer poput prugaste haljine strukirane u stilu 50-ih te kombinacije s inoviranom MICAKATAPEPA majicom s rukavima u lakiranom tekstilu. Očekivano moćno, ali iznenađujuće svježe!

 

ETNA MAAR

Premda su proljetno-ljetni modeli modne kuće Etna Maar zanimljivi, jesensko-zimske kolekcije pravi su bombon za ljubitelje kvalitetne tople mode za hladne dane. Nevjerojatna pletiva samo na prvi pogled izgledaju jednostavno dok su sitni detalji dokaz luksuza kojeg modna kuća godinama kreira.

ETNA MAAR

Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik još je jednom pokazala da njezina estetika nema rok trajanja, ali da ipak na zanimljiv način koristi trendove poput izreza i tregera kako bi začinila svoju viziju i učinila ju privlačnijom većem broju ljudi. Vrhunac kolekcije svakako su vuneni kaputi i prsluci nevjerojatne kvalitete, koji se svojom androgenosti prepuštaju u ruke apsolutno svakoga tko se upusti u mračnu bajku zvanu Etna Maar.

 

MADAME DEMODE

Devet je godina prošlo od početaka Madame Demode, a ove je godine dizajnerica Viktorija Vržesnevskaja na neki način udahnula i potpuno pročišćeno prišla novom poglavlju.

MADAME DEMODE

Crno-bijeli nekonvencionalni, ali potpisni Madame Demode materijali od iznimne su važnosti i za ovu kolekciju koja se poigrava harmonijom i disbalansom, ali jedan od najbitnijih trenutaka svakako je povratak svojim ruskim korijenima u kontekstu ručnog oslikavanja svile motivima iz tamošnjih metropola. Cijela priča doimala se prigušeno, ali glasno - poput nekog oblika represivnog protesta koji se doima tihim, ali iznimno djeluje. O njezinom radu moglo bi se raspravljati izrazito detaljno, ali kao dio segmenta umjetnosti, gospođa Vržesnevskaja i ovom je kolekcijom čak i potpunim laicima održala kratko predavanje o avangardi u modnom svijetu.

 

TOMISLAV BAHORIĆ

Spirit by T.B. i revija Tomislava Bahorića zaokružila je prvi dio večeri. Još jedna kolekcija potpuno monokromatskog 'kolorita' prohodala je pistom, ali ovaj put na muškim modelima. Bahorić je još uvijek mlad dizajner, ali je ipak kroz sve ovo vrijeme upijao utjecaje svoje uspješne majke Loredane i čini se kako upravo posljednja kolekcija najviše odiše duhom Charlie Designa.

TOMISLAV BAHORIĆ

Kvalitetna igra asimetrijom i uravnoteženošću, Bahorićevu tipičnu mušku siluetu učinila je više androgenom, dok su se reinterpretacije kultnih modela poput crne kožne jakne ili klasičnog crnog blejzera predstavili kao novi IT komadi za mušku garderobu. Jedina kritika ide u smjeru repetitivnosti - ponovni izlazak istog modela na pistu nakon što je samo skinuo jaknu i zavezao ju oko struka ili okrenuo kaput na drugu stranu doima se nepotrebnim i zamarajućim, pogotovo stavljeno u situaciju drugih 7 revija koje je publika te večeri pogledala.

 

BORNA RAJIĆ

Proljeće i ljeto dolazi u latino folkloru kombiniranom s domaćom tradicijom. Barem tako tvrdi Borna Rajić, dizajnerica iza imena modne kuće Borna et fils. Ekscentrična modna priča odgovara već ustaljenoj estetici dizajnerice, ali njezin naum da svakom revijom provede malu lekciju modnog zemljopisa za svaku je pohvalu.

BORNA RAJIĆ

Premda je ukupan dojam definitivno dramatičan i teatralan, konstrukcija vrhunskih materijala u nekoliko trenutaka dovodi u pitanje luksuz koji stoji iza brenda. Kostimografski i smjelo, Borna korača putem modne dizajnerice i nakon svoje pete kolekcije koju unatoč zanimljivim elementima ipak ne možemo nazvati nimalo komercijalnom. Barem ne za domaće tržište.

 

LINEA EXCLUSIVE

Znate da je hrvatska modna scena u svojevrsnoj depresiji kad se i poznata kuća Linea Exclusive odlučila za potpuno crnu modnu priču. Svoju viziju gotike uvedene u glamur Danijela i Irina Car svakako su ispričale, no ne možemo se u potpunosti složiti s njima.

LINEA EXCLUSIVE

Pretjerana glamuroznost u dnevnim modelima doima se nerealnom, a jedan od najvećih problema svakako je 'prozirna' mreža koja u njihovom izdanju u potpunosti gubi smisao. Svakako najsuverenije vladaju jednostavnijim modelima koji tehnički funkcioniraju i izvedeni uz zanimljiv styling mogu izgledati odlično. No, unatoč ponekoj kritici sviđa nam se pristup crnoj nijansi iz pogleda Linee Exclusive - glamurozno, ženstveno, ali ne i pretjerano seksepilno.

 

ANAMARIJA ASANOVIĆ

Dašak boja i živosti unijela je revija mlade Anamarije Asanović, nove omiljene dizajnerice Jelene Rozge. Striktno minimalistične siluete koje graniče s prejednostavnim kombinirala je sa šarenim printevima i moćnim jednobojnim tekstilima kako bi ih zaintrigirala i odvela u zanimljivom smjeru.

ANAMARIJA ASANOVIĆ

Prozračno i boemski, modeli u printu odišu trenucima veselja što je definitivni kontrast spram drugih dizajnera prošle večeri. Premda se na trenutke oslanja na obožavane talijanske modne kuće i njihov rad, Anamarija zna za koga dizajnira - djevojke željne zabave poput nje same i njezine nove poznate muze.  

 

HIPPY GARDEN

Hippy Garden svojom je modom zatvorio jučerašnju (pre)bogatu modnu večer.  Ponovno mračniji tonovi glamurizirani su u viziji dramatične elegancije dizajnerice Đurđice Vorkapić. Siluete 70-ih godina spojene s luksuzom boja, materijala i detalja za Vorkapić znače povratak svojim korijenima, dok se oni najsitniji trenuci okreću budućnosti i novim trendovima.

HIPPY GARDEN

Drapiranje je još uvijek glavna moć Hippy Gardena, a njihovo poznavanje ženskog tijela na zavidnoj je razini. Dovoljno je zaključiti da je Đurđica pokazala bogatu kolekciju u kojoj će velik broj žena pronaći nešto u čemu će se osjećati privlačno, dobro i zadovoljno.

 

PHOTO: Mateja Vrčković

 

Objavljeno: 26.10.2013. u 14:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p