HRVATSKA MODA

Ana Bogdan: „Revija mora biti zaokružena priča“

Pobjednica LIFT-a savjetuje mlade dizajnerske nade
Ana Bogdan 
Tijekom godina svog postojanja na regionalnoj modnoj sceni, prestižni natječaj LIFT by Perwoll iznjedrio je nekolicinu mladih dizajnerskih nada neospornog talenta čiji su modni brendovi i kreativni rukopisi danas nadaleko prepoznatljivi te stoje uz bok najvećim imenima na modnoj pisti FASHION.HR-a. Već tradicionalno, i ove se godine LIFT uputio u misiju traganja za novom mladom dizajnerskom nadom koju će lansirati u zvjezdanu orbitu, a ima li boljeg načina da se ista pronađe nego da se prisjetimo nekih starih, sada već profiliranih dizajnera, koji su nekoć i sami pripremali skice, pedantno promišljali svaki model kolekcije te se nastojali prikazati u najboljem svjetlu, sve kako bi odnijeli pobjedu?
 
Proučavanje odjeće drevnog Egipta odvelo je Anu Bogdan na pobjedničko postolje natječaja LIFT by Perwoll 2014.godine gdje je ova mlada i talentirana dizajnerska nada pokazala sve kvalitete koje jedan zreli dizajner odjeće treba imati: promišljenost, pedantnost u razradi ideje, balans između komercijalnog i inovativnog pristupa, dosljednost i kvaliteta izrade. I, naravno, estetika odjevnih komada koja privlači na prvi pogled svojom sofisticiranošću i odmjerenošću. Ana, koja živi i radi u Splitu, danas iza sebe ima dvije fantastične revije održane bok uz bok afirimiranim domaćim dizajnerima na velikoj pisti FASHION.HR-a. Detaljno razrađene i izrazito zrele Anine kolekcije publiku su ostavile bez riječi, a kritika ih je bez imalo ustezanja ovjenčala samo velikim epitetima poput: maestralno i fantastično. Manje od toga nije niti zaslužila. Odskočna daska na zvjezdanom putu bio je upravo LIFT koji Ana smatra kvalitetnom prilikom za sve mlade dizajnere koji žele svoj rad prestaviti publici, ali i stručnom žiriju.
 
Ana Bogdan
 
„Sam ulazak u finale već je velika prilika jer imate mogućnost prezentirati svoju kolekciju pred stručnim žirijem i publikom, a uz sve to dobijete izvrstan medijski publicitet. Za mene, tada tek diplomiranu modnu dizajnericu, LIFT je izgledao kao odlična mogućnost za početak karijere, što se pokazalo i više nego točnim,“ prisjeća se Ana Bogdan svoje prijave na prestižni natječaj.
 
Ana Bogdan
 
U trenutku u kojem se odvažila uzeti olovku u ruke i početi skicirati, iza nje bili su već sati i sati istraživanja kako bi kolekcija u trenutku u kojem se realizira imala svaki detalj na svom mjestu te bila zaokružena cjelina, a ne samo niz lijepe odjeće bez poveznice.
 
Osnovna misao vodilja bila mi je ta da izradim kolekciju s određenom pričom koju će svatko doživjeti gledajući reviju. Također vodila sam se time da prezentiram nešto što je vizualno jako atraktivno i inovativno, ali neizbježno nosivo. Možete osmisliti apsolutno fantastične odjevne skulpture koje nisu nosive no to smatram nekom sasvim drugom kategorijom koja pripada nekom više izložbeno- galerijskom prostoru nego modnoj pisti,“ govori dizajnerica te dodaje: „Po mom mišljenju na pisti većina toga treba biti primjenjiva u konkretnim životnim prilikama. Naravno, uvijek si možete dati oduška u pojedinim odjevnim predmetima koji će kolekciju učiniti posebnom i zanimljivijom.“
 
Ana Bogdan 
Kako bi osvojila strogi žiri i srca publike, Ana je promišljala baš o svemu ne želeći ništa prepustiti slučaju, a isto savjetuje i mladim dizajnerskim nadama koji se planiraju odvažiti na prijavu vlastite kolekcije na LIFT-u ove godine: „Obraćala sam pažnju na najsitnije detalje, na izradu odjeće koja mora biti vrhunska jer iako se to na prvu ne čini svaki pogrešan šav na pisti se vidi. Pazila sam i na cijelokupan styling, od šminke frizure i obuće do načina prezentacije kolekcije i glazbe. Nastojala sam da cijela revija odiše istim raspoloženjem i da sve zajedno bude jedna zaokružena modna priča.“ Također, Ana smatra kako je najvažnije biti dosljedan inicijalnoj ideji, zaokružiti priču, a ne samo prezentirati lijepe odjevne komade te pronaći dobar balans između komercijalnog i inovativnog.
 
Ana Bogdan
 
No, svjesna je da publiku treba zadovoljiti prvenstvenoj na estetskoj razini: „Revija je oblik prezentacije koji po mom mišljenju traži da barem dio publike poželi imati u svom ormaru nešto od prikazanog. No iznimno je bitno pokazati i inovativnost u pristupu. Tako da oni dizajneri koji pronađu najbolji balans u svemu tome su oni koje će stručni žiri zasigurno najbolje ocijeniti,“ zaključuje Ana.
  
Ana Bogdan 
Nakon što je pobjedničkom kolekcijom kojom je zablistala na LIFT-u dobila priliku debitirati na zagrebačkoj pisti FASHION.HR-a, od njezine se prve kolekcije očekivalo mnogo. Kolekcija koja je fantastičnom balansu spajala nježno i čvrsto u smeđim i ružičastim nijansama u varijacijama poigravanja odjećom inspiriranom rimskim legijama, Ana je ponovo oborila s nogu modnu publiku. A kako se osjećala prije velike premijere?
 
Ana Bogdan
 
„Prilično stresno jer ipak je to bio moj prvi veliki nastup, a zbog pobjede na LIFT-u očekivanja publike velika. No cijeli tim FASHION.HR-a bio mi je odlična potpora u svemu i jako sam im zahvalana zbog toga. Količina pozitivnih emocija nakon što je revija krenula izbrisala je sav stres, a pozitivni komentari samo su me ohrabrili za dalje. Druga kolekcija prošla dosta ležernije tako da se sada sa zadovoljstvom pripremam za neke sljedeće projekte i revije,“ prisjeća se Ana s osmijehom na licu i zaključuje kako je LIFT za nju bio prije svega odlično iskustvo i odskočna daska „Pobjeda na LIFT-u donijela mi je jako puno lijepih trenutaka, brojna poznanstva te šlag na kraju-nastup na FASHION.HR-u. Sve to rezultiralo je priličnim brojem upita i narudžbi za moju odjeću što je u konačnici i cilj svega.“
 
Ana Bogdan
  
Sva pravila natječaja doznajte ovdje, a prijavnicu preuzmite na ovom linku
 
Foto: Mateja Vrčković, Ivan Gudić
Objavljeno: 14.05.2015. u 13:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p