HRVATSKA MODA

Apokaliptična modna vizija Coded Edge-a

Kolekcija kojom je dvojac oduševio publiku Perwoll FASHION.HR-a
Da suvereno, smjelo i odlučno kroči putevima modne avangarde, na pisti Perwoll FASHION.HR-a još jednom je dokazao talentirani dizajnerski dvojac Coded Edge.
 
Silvio Ivkić i Jure Perišić definitivno su odabrali utirati neke nove, još uvijek zarasle puteve, jer stvarati avangardu definitivno jest zahtjevan zadatak, pogotovo na domaćoj modnoj sceni koja nije odgojena za takav estetski izričaj. No, oni to čine s punim pravom jer im dramatičnost, ekstravagancija i smisao za pomalo šokantno i pomaknuto, dolazi sasvim prirodno bez ikakvog forsiranja da budu ono što nisu. Iza takvih se kolekcija obično nalaze pomno razrađene ideje i linije inspiracije koje se temelje na ponešto detaljnijem istraživačkom radu, a takav je slučaj i s kolekcijom 'Reticent' Coded Edge-a. Nadahnuće su Ivkić i Perišić potražili u vlastitoj viziji utopijskog grada koji se pod pritiskom pretjerane organizacije i kontrole rastvara u svojoj suprotnosti, distopiji. Po uzoru na Huxleyev 'Vrli novi svijet', likovi u njihovoj modnoj priči su pomalo uniformirani te na svojoj odjeći nose različite kodirane oznake koje simboliziraju pripadnost određenoj kasti i, samo naizgled, utopističkom poretku kojem su odani.

 
Vibra čitave kolekcije zaogrnuta je dramom apokalipse što se ogleda u prevladavajućoj crnoj boji, odvažnim krojevima i prepoznatljivim, fantastičnim Coded Edge oglavljima koji se kao dominantan motiv provlače kroz cijelu kolekciju. Kao dozu suprotnosti dvojac je unio i tri kompletna look-a u bijeloj boji, a čitav dojam zaokružen je detaljima poput ogrlica i narukvica te torbi. Kolekcijom dominira paleta odjevnih komada, od suknji, haljina, hlača pa sve do vrsno rađenih jakni. Dvojac je svoju apokaliptičnu modnu bajku odjenuo u lan, muslin i pamuk, a svoj kreativni potpis stavili su i na dva materijala od eko kože kojima je promijenjena tekstura posebnom metodom manipulacije. Apsolutno fantastičnim zadnjim izlazom, koji kod Coded Edge-a uvijek nestrpljivo čekamo, Ivkić i Perišić su dokazali kako će se njihova estetika još razvijati kako će oni odrastati i postajati sve odvažnijima. Malo je reći da očekujemo puno.Tina Lončar 

photos: Mateja Vrčković
Objavljeno: 19.10.2014. u 12:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p