HRVATSKA MODA

Bečki dječaci za kraj!?

Zatvoreno još jedno poglavlje zagrebačkog tjedna mode

Posljednja revijalna večer, na koju smo uranili kako bi obišli omiljene štandove kreativaca u sklopu projekta Moda sa šlagom, donijela nam je pregršt izazova. Svoje su kolekcije za jesen/zimu 2011./2012. predstavili domaći dizajneri Natalija Smogor, Toni Rico, Ivana Popović te Martina Šporiš uz potporu međunarodnih snaga iz Londona i Madrida (Fyodor Golan, Carlos Diez i Aminaka Wilmont).

Osim što nas je simpatični Toni Rico oduševio svojom muškom kolekcijom, saznali smo kako je gospodin Carlos Diez jedan od zahtjevnijih pojedinaca ovosezonskog tjedna mode, te kako se popularni Facehunter ozbiljno zabavlja u zagrebačkim klubovima (navodno je posljednje dvije večeri viđen u Purgeraju!?). No dosta tračeva, krenimo s kolekcijama!

 

Čast otvaranja posljednje večeri pripala je Nataliji Smogor koja nas je umorila svojom pročišćenom vizijom ženske mode bez obzira na činjenicu kako je najjača vrlina kolekcije u njenoj nosivosti. Iznimna prilagođenost ženskome tijelu, odnosno omatanje u svakodnevne komade koje svatko  može kombinirati na omiljene štikle ili modne dodatke, dobila je notu predvidljivosti kada su na pistu počele izlaziti djevojke koje su izgledale skoro identično. Od svega viđenog, najviše nas se dojmio jednostavan crni kombinezon koji je hit tekuće sezone. Tko zna, možda tako ostane do jeseni kojoj je ova kolekcija i namijenjena?

Postoji li muška moda u Hrvatskoj?

Kako se avangardni Tomislav Bahorić ne bi osjećao usamljeno na području muške mode koja je itekako zapostavljena na domaćoj modnoj sceni, Toni Rico se pobrinuo za šašave klasičare koji to vole s pomakom. Uvijek drugačiji i nikada dosadan (barem što se tiče samog performansa koji ni ovoga puta nije izostao), Toni Rico nam je dokazao zašto je opstao svih ovih godina.

  

                                                                  Toni Rico i Fyodor Golan

Bez obzira na činjenicu apsolutne zapostavljenosti muškaraca u domaćoj produkciji odjevnih komada, ovaj se mladi dizajner potrudio stvoriti viziju luckastih bečkih dječaka koji se nisu stidjeli svoje androgene siluete. Šareni karakteri i mnoštvo smijeha od strane publike idealna za kombinacija za kolekciju koju lako možemo prozvati najboljom. Zašto? Zato što je jednostavna i urbana, nosiva i zanimljiva u isto vrijeme. Ponekad je manje zaista više. Koliko god to klišeizirano zvučalo.

Fyodor Podgorny and Golan Frydman, londonski modni dvojac u sebi ima ruskih, latvijskih, izraelskih i marokanskih korijena, nedavno je obukao Lady Gagu i to u kristale! Pitonova koža na koju su ušili mnoštvo kristala poznatog podrijetla i imena, tako je oduševila gledatelje Graham Norton Show-a televizijske kuće NBC. Bez obzira na zvjezdani status, ovi su momci prikazali svoju kolekciju na zagrebačkom tjednu mode u kojoj su spojili najbolje od radionica u kojima su „pekli" zanat. Utjecaji Alexandra McQueena, Raf Simmonsa, Richarda Nichola i Dries von Notena svakako su vidljivi kroz večernje haljine gdje je primarni materijal (najčešće koža) djelovao poput druge kože modela. Avangardno i inspirativno - zaključili smo nakon defilea u kojem su dominirale snažne žene kojima smo povjerili dužnost povratka entuzijazma na piste.

Smijemo li zabraniti performans Ivane Popović?

Alternativna Popović, koja već godinama na pisti ispucava svoje kreativne sokove, ne prestaje šokirati ono malo publike koja se još uvijek nije navikla na njene performanse. Bez obzira na nepotrebnost takvog vida prezentacije, Popović je uspjela složiti nosivu kolekciju iz koje se mogu izvući lako probavljivi komadi.

Artizam u dovoljnim tragovima, želja za spajanjem nespojivog, kao i unisex moda, pokazatelj su kako je dizajnerica i dalje dinamična, šašava i posve otvorena kreativnom stvaranju.

  

                                                               Ivana Popović i Martina Šporiš

Na drugoj se strani modnog spektra našla Martina Šporiš koja se vidljivo inspirirala trilerom Crni labud koji je zaludio publiku diljem svijeta. Bez obzira na ponavljanje koje je, i u ovom slučaju, majka znanja, dizajnerica se potrudila oko nosive kostimografije koja će teško zaživjeti u večernjim varijantama svakodnevnih konzumenata mode. Golem trud kojeg je Šporiš uložila ostat će samo dar njenim profesorima koji mogu biti zadovoljni razvojem ove dizajnerske karijere. Tko zna, možda nas Martina iznenadi sljedećom kolekcijom nešto pročišćenijih komada?

 

Aminaka Wilmont je dizajnersko ime koje smo trebali. Posljednja kolekcija večeri izvrsno je zatvorila tri revijalne večeri u kojima su međunarodni gosti daleko premašivali domaće nade. Kolekcija snažnih, urbanih, ali i seksepilnih komada odlično je sumirala poruku koju upućujemo svim dizajnerima - promišljajte o odjevnim komadima, pazite na trenutak vremena u kojem stvarate, ali i poštujte tijelo žene koje je zaslužilo kvalitetan materijal...

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

 

Objavljeno: 22.05.2011. u 01:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p