MODNI DODACI

Borovo otvorio izložbu 'Povijest cipele'

85 godina rada Borova

Borovo izložba Povijest cipele
četvrtak 10. studenog u Kući Lauba je otvorena izložba Povijest cipele koja je nastala u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara te Muzejom vučedolske kulture na kojoj je predstavljena povijesna priča razvoja obuće od početka vučedolske kulture pa sve preko početka proizvodnje u tvornicama Borova do današnjih dana. 

Kada pogledamo širi povijesni aspekt, na području grada Vukovara i okolice, nije slučajnost da je davne 1931. Tomasz Bata podignuo tvornicu baš na tome prostoru. Na samoj izložbi vidjet ćete priču koja počinje davne 2800. godine prije Krista, s početaka vučedolske kulture koja je ilustrirana svima poznatom vučedolskom čizmicom.

Borovo izložba Povijest cipele
Borovo izložba Povijest cipele
Povijest nas dalje nosi preko doba antike, 1. stoljeća kada su se nosile calige, rimske vojne čizme za pješačenje, danas poznate kao rimljanke. U srednjem vijeku, između 10. i 12. stoljeća, obuća se nije bitno mijenjala te su se nosile drvene i kožne cipele. Početkom 20. stoljeća pojavljuje se obuća kakvu poznajemo danas. U tradicijskoj kulturi, uz narodne nošenje, nosile su se lakirane cipele i kožni opanci.

Borovo izložba Povijest cipele
Borovo izložba Povijest cipele
Tada započinje i Borovska priča, priča gumenih čizama kaljača i kožnih opanaka. Na izložbi se mogu pogledati razne dijelove proizvodnje koji se dijele na proizvodnju gumene i gumeno platnene obuće te proizvodnju kožne obuće te kako se ona mijenjala kroz godine.

Nezaobilazni komadi su definitivno legendarne Borosane koje su izložene i uz kultnu uniformu. Sve prave trendseterice oduševit će tenisice Startas koje su izašle u prestižnom modnom časopisu Vogue. Dio izložbe je posvećen i samom procesu izrade cipela tako da možemo vidjeti razne instrumente s kojima se izrađuju cipele, ali i stare kalupe. Izložba se može razgledati u Kući Lauba, prilaz baruna Filipovića 23a, do ponedjeljka 14. studenog od 9 do 19 sati.

Borovo izložba Povijest cipele
Borovo izložba Povijest cipele

Borovo izložba Povijest cipele
M.D.
Foto: Dario Dunaj

Objavljeno: 11.11.2016. u 14:46
Tagovi: Cipele, borovo

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p