HRVATSKA MODA

‘Brend je nastao u želji za oživljavanjem tradicijskog zanata!’

Intervju: Nora Lumezi (Lyra)
Lyra

Grijalica pop up sajam koji se održao u prosincu na četiri odlične lokacije u Zagrebu iznjedrio je nekoliko genijalnih modnih brendova na koje svakako treba obratiti pažnju. Jedan od njih je i onaj naziva Lyra, koji je pokrenula šarmantna Nora Lumezi, mlada kreativka iz Hvara.

Iza sebe ima tek jednu kolekciju i puno zadovoljnih klijentica koje su se pronašle u njezinim fantastičnim komadima nakita. S Norom sam popričala o njezinom brendu, obiteljskoj tradiciji, uzorima, a dotakle smo se i planova za godinu pred nama…

U moru hrvatskih kreativaca koji izrađuju nakit, tvoj se jako ističe zbog posebne tehnike i izbora materijala… Koja je priča o Lyra nakitu?

Lyru sam pokrenula nedavno u obiteljskom obrtu na otoku Hvaru gdje sam izučila filigranski zanat od oca kao i on od svog. Pohađala sam i drugačije tečajeve obrade metala, ali mi je tehnika filigrana uvijek bila najzanimljivija. Brand je zapravo i nastao u želji za oživljavanjem ovog tradicijskog zanata i naravno zbog potrebe da negdje ispoljim svoju kreativnost i sve ono što mi se mota po glavi.

Lyra
Dolaziš iz obitelji koja se generacijama bavi izradom nakita. Kako to da si odlučila nastaviti tradiciju?

Pa i nije tu bilo nekakve velike odluke. Od malena sam gledala kako iz ruku mog oca nastaju prekrasni komadi nakita i uvijek je bilo nečega oko čega sam mogla pomoći, pa makar nizanjem kamenčića. Odrasla sam s tim, a na sreću mi se i svidjelo pa je sve dalje zapravo bio prirodan slijed događaja.

Moderan dizajn, a prastara filigran tehnika. Spojila si trend i tradiciju i osmislila nešto novo. Kako je nastala ideja?

Većini su poznati Šibenski botuni, Konavolke i ostali tradicijski nakit koji izrađuje još nekolicina starijih majstora, a ono što je mene potaklo je činjenica da se filigran gotovo uopće ne koristi u oblikovanju modernog nakita. Ideja je bila jednostavna, malo modernijim dizajnom ukazati na ljepotu ovog zaboravljenog tradicijskog zanata. Odluci da se prihvatim branda pridonijelo je i opće zasićenje masovnom proizvodnjom i činjenica da ručni rad i održiva proizvodnja napokon dobivaju na značaju.

Lyra
Nakit je izrađen od srebra, a dolazi u tri opcije. Srebro, pozlata i sve popularnija rose gold boja. Imaš li u planu širiti paletu, dodavati neke nove elemente ili nastavljaš graditi priču oko ovog minimalizma?

Za sada još uvijek radim samo sa srebrom koje kasnije pozlaćujem ili oksidiram za crni efekt. Voljela bih u budućnosti koristiti i druge materijale, sviđaju mi se kombinacije metala npr. zlato s crnim oksidiranim srebrom, a nije isključeno ni drago i poludrago kamenje, pa čak koža ili drvo dok god se može ukombinirati s filigranom. Imam tek jednu kolekciju i ne želim se ograničavati određenim stilom, tako da možemo svašta očekivati.

Što sve možemo pronaći u tvojoj prvoj kolekciji?

Odabrala sam krug kao jedan od osnovnih simbola za prvu kolekciju pod nazivom CircleLine, izrađenu u kružnim i polukružnim geometrijskim oblicima. Kolekcija se u najvećem broju sastoji od naušnica, od malih ‘stud’ kružića do velikih ‘hoop’ naušnica, a tu je i par delikatnih ogrlica i prstenja.

Koliko je vremena potrebno za izradu jednog komada nakita? Na primjer naušnica koje izgledaju kao da se na njima najduže radi?

S obzirom da sve od početka do kraja radim ručno, treba mi po par sati za svaki komad nakita. Kada unaprijed pripremim žicu mogu za otprilike sat do dva napraviti bilo koji komad iz kolekcije. Ako se radi o glomaznijem unikatnom komadu to može trajati i koji dan.

Lyra
Tko su ti uzori u modnom svijetu? Koje dizajnere posebno cijeniš i čiji rad voliš?

Nemam neke velike uzore, divim se ljudima koje susrećem i koji kontinuirano stvaraju i inspiraciju nalazim svugdje. Pratim i cijenim jako puno umjetnika i brandova nakita na društvenim mrežama, a sviđaju mi se i razni stilovi tako da ima svega na mom feed-u, od suvremenog nakita u razno raznim materijalima do tradicionalnog nakita Južne Amerike. Dosta inspiracije dobivam iz npr. Portugala, koji je također poznat po svom tradicijskom filigranu i ima jako puno mladih umjetnika koji ga koriste u kombinaciji sa suvremenim tehnikama. Pa eto mogu spomenuti portugalsku dizajnericu Filipu Oliveiru čiji nakit je vrlo sličan mojoj viziji modernog filigrana.

Tko je idealna Lyra djevojka? Kako je zamišljaš?

Svaka djevojka i žena koja voli imati poseban komad nakita i želi unijeti malo elegancije u svoj stil.

Lyra
Koji je raspon cijena i gdje možemo pronaći Lyra nakit?

Raspon cijena se kreće od 200 kn za najsitnije komade do 700 kn za veći par naušnica. Najpopularnije su se pokazale naušnice srednje veličine u vrijednosti od 350 – 400 kn ovisno jesu li u srebru ili pozlati. Za sada LYRA nakit možete pronaći samo na Hvaru u mom dućanu ‘Filigran’ (trg sv. Stjepana 22, Hvar) tijekom ljetne sezone, a nadam se uskoro i negdje u Zagrebu. Naravno tu su i Facebook i Instagram profili za online narudžbe.

Zasad si svoj nakit izlagala samo na Grijalica sajmu ovog prosinca. Imaš li u planu neke nove sajmove, širenje van granica? Koji su planovi za budućnost?

Planova nikad ne fali, nadam se samo da ću što duže zadržati ovaj početnički entuzijazam. 2018.-a je već počela aktivno, trenutno je u procesu izrada web-a, a kreće i priprema za novu kolekciju. Do proljeća bi trebalo biti puno noviteta. Na samom sam početku cijele ove priče pa se nadam što većem broju sajmova i veselim se svakoj novoj mogućnosti.

Lyra
Foto: PR
Objavljeno: 29.01.2018. u 10:59

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p