HRVATSKA MODA

Britanci izazvali prolom u dvorani

Međunarodne snage za odličan provod na tjednu mode

Veliki prolom pljeska i smijeha, koji se miješao s vrckastom, ali i zanimljivo promišljenom modom, izazvali su dečki iz britanskog The Rodnik Band-a koji se obožavaju vraćati u Zagreb. Njihova kolekcija zatvorila je drugu revijalnu večer zagrebačkog Fashion Week-a na kojoj smo imali prilike pogledati posljednje kolekcije odlične Ane Kujundžić, Artiđane, Kristine Burje, mladih dizajnerica FELDER&FELDER (London) te Louisa de Game koji je ponovno dokazao svoj talent.

Konferencija o blogerima, koju je održao popularni Facehunter, odnosno Yvan Rodic, službeno je otvorila još jedan modni dan u zagrebačkom Hypo Centru. Otvaranje večeri pripalo je iznimno talentiranoj Ani Kujundžić koja je uspjela realizirati svoju viziju bez obzira na poneko otklizavanje u artizam kojeg valja pravilno dozirati na ready-to-wear komadima. Pleme koje je Ana poslala na pistu, bez obzira na količinu uzoraka i igranje patchwork detaljima, odavalo je dojam promišljene priče koja je imala logičnu bazu - dizajnerica je stvorila koncept snažne žene kojeg se držala.

Šarenilo na dobro krojenim komadima uopće nije smetalo, čak štoviše, sigurno će se pronaći osoba osebujnog karaktera koja će neke od komada iz ove kolekcije nositi bez imalo straha.

  

                                                       Ana Kujundžić i Artiđana (Ana Ćavar)

Ono što smo vidjeli na komadima mlade Kujundžić, nažalost nismo mogli pronaći na posljednjoj kolekciji Ane Ćavar (Artiđana). Mladosti i dinamike kronično je nedostajalo, dok je pomalo militantna vizija dokonih gospođica koja se gube u metrima materijala gubila na pažnji publike. Razmišljanje o urbanosti ili modernom prizvuku ove kolekcije ozbiljno je poljuljano činjenicom kako je dosad Ana uvijek isporučivala snažne komade koji su imali razrađenu ideju. Gdje je nestala energija? Bez obzira na konačni rezultat, vjerujemo kako će se dizajnerica iskupiti na sljedećem ispitu.

Kristina Burja inzistira na nosivosti

Nakon nešto težih kolekcija Ane Kujundžić i Ane Ćavar, uslijedilo je kompletno opuštanje uz Kristinu Burju koja je uspjela oživjeti onaj dio publike koji je gladan otvoreno seksepilnih komada koji dolaze u obzir isključivo kao večernje kombinacije. Kratke koktel haljine, vrlo slične onima koje je ponudio Alber u svojoj kolekciji za megapopularni H&M, kao i traperice koje je ova dizajnerica ukrasila svojim logom, odavale su dojam jednostavnosti koja nije oduševila modnu kritiku.

Kristina Burja  

                                                                  Kristina Burja i Felder&Felder

Isključivo trendovsko orijentiranje zanimljiv je detalj koji može odrediti kolekciju, ali baziranje cjelokupnog koncepta na it-komadima iz glossy časopisa i nije najbolje rješenje, pogotovo ako se nastojite etablirani kao dizajner. Ono u čemu nije uspjela Kristina, uspjele su djevojke pod imenom Felder&Felder. Već je s prvim izlaskom bilo jasno kako će ova modna priča završiti. Umjetno krzno i koža ultimativna su kombinacija za dobru zabavu divljih djevojaka koje ne mare hoće li im proviriti grudi iz omiljenih haljina - one su mlade i vole se zabavljati.

Kratke koktel haljine izrađene od finih materijala, kao i odlično krojenje dovoljan su signal kako ove djevojke čeka još mnogo kolekcija koje, poput ove, imaju glavu i rep. Možda im ova kolekcija i nije najsmionija, ali je zato zabavna i tjera nas na kupnju određenih komada.

Talentirani De Gama i zabavnjaci za kraj

Gospodin Louis De Gama, koji je čest gost zagrebačkih modnih događanja i čak sjedi u stručnom žiriju Modnog ormara, ponovio je kako zna pogoditi ukus modne kritike, ali i publike. Dok je kritika promišljala o odličnoj sašivenosti svih komada (što i nije slučaj s nekim domaćim dizajnerima koji padaju na tome ispitu), djevojke su se zamišljale u njegovim crnim haljinama oplemenjenim detaljima boje pudera. Orijentiranost na haljine, za kojima luduju čak i neke domaće poznate ličnosti, ukazala na važnost poznavanja materije koja je u ovome slučaju posve zaživjela sa svakodnevicom mnogih žena.

  

                                                         Louis De Gama i The Rodnik Band

Fantastično zatvaranje priredili su dečki iz The Rodnik Band-a koji ne prestaju s modnim ludorijama - spajanje glazbene i modne umjetnosti savršen je spoj povratka zabave na modne piste. Šareni komadi, koje sada već ponavljaju iz sezone u sezonu, ostavili su dovoljno prostora za vlastitu interpretaciju haljina koje se nose po otkačenim zabavama Londona iz kojeg su nam ovi momci poslali najljepši pozdrav. Vratimo zabavu na modne piste!

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

Objavljeno: 21.05.2011. u 02:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p