HRVATSKA MODA

Coded Edge: „Uvedite publiku u svoj svijet“

Popularni modni dvojac savjetuje natjecatelje LIFT-a
Coded Edge 
Tijekom godina svog postojanja na regionalnoj modnoj sceni, prestižni natječaj LIFT by Perwoll iznjedrio je nekolicinu mladih dizajnerskih nada neospornog talenta čiji su modni brendovi i kreativni rukopisi danas nadaleko prepoznatljivi te stoje uz bok najvećim imenima na modnoj pisti FASHION.HR-a. Već tradicionalno, i ove se godine LIFT uputio u misiju traganja za novom mladom dizajnerskom nadom koju će lansirati u zvjezdanu orbitu, a ima li boljeg načina da se ista pronađe nego da se prisjetimo nekih starih, sada već profiliranih dizajnera, koji su nekoć i sami pripremali skice, pedantno promišljali svaki model kolekcije te se nastojali prikazati u najboljem svjetlu, sve kako bi odnijeli pobjedu?
 
Sada već nadaleko prepoznatljivi po svom avangardnom, pomalo teatralnom i kostimografskom pristupu zaogrnutom velom dramatične dark estetike, Coded Edge je pobjedom na LIFT-u 2013. godine postavio temelje svog stilskog puta te modnoj publici najavio u kojem će se smjeru razvijati njihov istančani dizajnerski rukopis. Poput domaće inačice Ricka Owensa, Silvio Ivkić i Jure Perišić već sada, prije svake revije na FASHION.HR-u okupe četu obožavatelja koji im dolaze dati podršku, naravno, odjeveni u njihove modele iz prošlih kolekcija. I svaka je njihova prezentacija kolekcija spektakl koji se iščekuje. Veo koji se vuče kroz vodu, teatralna oglavlja, dimne bombe, tamna estetika koja se izdvaja od svega ostaloga... Sve je to dio njihovog modnog izričaja koji nam se uvukao pod kožu. Čak i prije no što se Silvio Ivkić prijavio na prestižni natječaj LIFT kako bi branio boje Coded Edgea, ovaj avangardni domaći brend iza sebe je imao nekoliko kolekcija geometriziranog nakita. LIFT je bio prava prilika da kao mlade i neprofilirane nade učine korak dalje i pokažu što sve mogu.
 
Coded Edge
 
Coded Edge
 
„LIFT je predstavljao neki prozor, mogućnost da svoje ideje što se tiče odjeće pokažemo u zaokruženoj audiovizualnoj priči,“ prisjeća se Silvio Ivkić kolekcije koja je osvojila žiri LIFT-a te dodaje: „bilo je izazovno svesti inspiraciju na samo tri modela koji će biti predstavljeni sucima. Uklopili smo crni geometrijski nakit u vidu kruna, dodataka na odjeći ili prstenja u cjeline i bili smo zadovoljni. Prozračne materijale obogatili smo strogim aplikacijama od eko kože u koju smo od samih početaka zaljubljeni.“
  
Coded Edge LIFT
 
Pogledamo li detaljnije presjek kolekcija ovog dizajnerskog dvojca, posve je jasno kako, prije svega, slijede neku samo svoju viziju nastojeći na našim prostorima, ne suviše sklonima eksperimentiranju, ostaviti trag neke posebne priče ili kako sami vole reći: utisnuti „avangardni dark pečat“. Tračak inspiracije koji se rodi u glavi iz neke potpuno nepovezane, eklektične struje svijesti, kasnije se rasplamsa u suvislu ideju te pedantno promišljen zablista na pisti i prvi je puta bio dovoljan da bi iz njega nastala čitava kolekcija.
 
„Na što smo posebno obraćali pažnju? Odlučili smo se posvetiti crnoj boji kroz tri vrste materijala – eko kožu kao najkrući koji je na jednom outfitu izgledao pomalo kao oklop, mekaniji viskozni material koji je davao udobnost kombinaciji i lepršavi muslin koji je zbog svoje lakoće stvarao zanimljiv kontrastni efekt sa kožom,“ opisuje svoju prvu kolekciju Coded Edge.
 
Coded Edge
 
Makar se danas talentirani modni dvojac može podičiti velikim brojem poklonika koji su se pronašli u njihovoj estetici koja balansira između avangardnog i nosivog street wear-a, a pobjeda na LIFT-u donijela im je, osim nastupa na FASHION.HR-u, i reviju pred publikom Tjedna mode u Beogradu, još se živo sjećaju priprema za sam LIFT te osjećaja koji je donijela pobjeda: „Pobjeda je bila poput ostvarenja neke velike želje. Kolekciji se trebalo posvetiti dubinski, a to smo iskustvo primijenili i na ostale prezentacije svojih kolekcija. Imali smo puno više prostora za rad na kolekciji, razvijanju odjeće kroz komade... Bilo je to i prvo upoznavanje s velikom pistom, odličnom produkcijom eventa i mnogobrojnom publikom te dizajnerima koji su godinama gradili modnu scenu u državi,“ prisjeća se dvojac uzbuđeno.
  
Coded Edge 
Obzirom da je pobjednicima LIFT bio odskočna daska u modni svijet gdje svoj dizajn predstavljaju uvaženi predstavnici scene, sada već mnogo iskusniji nego tada, još neotkrivenim dizajnerskim nadama dali su nekoliko hvalevrijednih savjeta koje vrijedi poslušati: „Natječaj je odlična prilika za početak karijere, naravno ako se njom ozbiljno mislite baviti i ulagati u istu. LIFT je platforma koja je zaista velika odskočna daska svim mladim dizajnerima. Najbolji i najvažniji savjet je taj da ne se pokušavate stilski prilagoditi kako bi se svidjeli žiriju. Budite svoji i zaokružite priču kako bi se prezentirali na najbolji mogući način! Svakako pazite na cjelokupni dojam te uvedite žiri u neki svoj svijet,“ savjetuju Jure i Silvio te nastavljaju: „Kako u pobjedničkoj pa tako i u svakoj našoj idućoj kolekciji svaki detalj prezentacije na pisti- od cipela, oglavlja, šminke, glazbe i vizualizacija pomno je planiran jer na kraju dana, nakon nekoliko viđenih revija, gledatelj se sigurno neće sjećati one jedne haljine u drugoj reviji. Cjelokupni dojam i emocija je ono što ostaje.“
 
Coded Edge
 
Naravno, emocija. A kakav je osjećaj bio, nakon svega, debitirati na velikoj pisti FASHION.HR-a pred modnom publikom i četom znalaca koji su jedva čekali vaš debi?
 
„Puno stresa, duboki, tamni podočnjaci, litre kave... I na kraju vrhunska produkcija i podrška cijelog FASHION.HR tima. Neopisiv je osjećaj kad vidiš kako tvoje skice u stvarnosti žive na toj velikoj pisti,“ govori dvojac ponosno o svemu što je prethodilo prvoj reviji. Svoju prvu reviju Coded Edge će zasigurno još dugo pamtiti, ali pamtiti će i publika jer je ovaj talentirani dizajnerski tandem zasigurno utisnuo put nečem avangardnom što dosad nije često šetalo domaćim pistama.
 
Coded Edge 
Coded Edge
 
Sva pravila natječaja doznajte ovdje, a prijavnicu preuzmite na ovom linku
 
Foto: privatni album
Objavljeno: 12.05.2015. u 13:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p